A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735958697.7909.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Val de viroze deteminate de incalzirea brusca. Cum ne protejam?
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
12-01-2016, ora 14:02

Val de viroze deteminate de incalzirea brusca. Cum ne protejam?

Articol de Madalina Irimia
Asistam la un val de viroze respiratorii determinat de trecerea brusca, de la o zi la alta, de la temperaturi negative la cele pozitive precum si de temperaturile neobisnuite aceasta perioada. Acestea determina un stres adaptativ major pentru organism si favorizeaza dezvoltarea, multiplicarea si circulatia virusurilor.

O particularitate a virozelor din acest aceasta perioada este un simptom chinuitor: tusea iritativa, seaca, prelungita datorata inflamatiei mucoasei laringiene si care cedeaza greu la medicatia antiinflamatoare.

Totodata infectiile cailor respiratorii superioare precum rinitele, laringitele, faringitele, bronsitele creaza numeroase probleme celor cu imunitate scazuta, copiilor, gravidelor si varstnicilor sau celor cu patologie respiratorie preexistenta iar pe langa banalele viroze au fost deja diagnosticate si cazuri de gripa.

Pentru a ne proteja trebuie respectate 3 reguli simple: respectati cu strictete regulile de igiena, evitati aglomeratiile si stresul termic.

1. Evitati aglomeratiile, precum mijloacele de transport in comun, spatiile comerciale, in care sunt sanse crescute de a veni in contact cu o persoana infectata, care sa va transmita boala pe cale aeriana, prin contact direct sau obiecte contaminate.

2. Respectati cu strictete regulile de igiena, spalarea mainilor cu apa si sapun, insistand la nivelul spatiilor interdigitale, unghiilor, pliurilor de flexie, utilizati batista si servetele de unica folosinta, nu stranutati sau tusiti spre alte persoane si nu duceti mana la gura, nas sau ochi dupa ce ati venit in contact cu cineva racit.

3. Evitati stresul termic prin imbracaminte adecvata, lichide calde, evitarea deplasarilor matinale si nocturne cand este foarte frig iar daca este nevoie sa va deplasati asigurati si repausul in spatii incalzite precum institutiile pubilice sau magazine.

„Trebuie sa tinenti cont ca nu exista tratament specific ci doar simptomatic cu rol cu in ameliorarea starii clinice bazat pe analgezice si antipiretice precum acetaminofen si ibuprofen. Sunt discutii multiple despre eficienta antitusivelor iar antihistaminicele de prima generatie asociate decongestionantelor precum pseudoefedrina pot fi utile pentru tratarea rinoreei. Consumul crescut de lichide eventual asociat cu vitamnina C poate ameliora simptomele. La fel si utilizarea aerului umidificat incalzit precum si frectiile cu gel mentolat pe baza de petrolatum.”, declara medicul Tudor Ciuhodaru.

Indiferent de situatie orice tratament trebuie facut doar la recomandarea medicului de familie sau a specialistului mai ales in cazul antibioticelor. Automedicatia fara discernamant este inficienta si duce la selectionarea de germenil rezistenti sau la agravarea afectiunii de baza si poate avea multiple efecte secundare nedorite.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii