A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1736143659.8671.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Vaccinul: act de preventie obligatoriu sau recomandat?
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
19-10-2015, ora 09:42

Vaccinul: act de preventie obligatoriu sau recomandat?

Articol de Cristian Amariei
Conform Mediafax, Asociatia Pro Imunizare in parteneriat cu Societatea Romana de Microbiologie si cu sprijinul Biroului din Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) au organizat cea de-a patra editie a Forumului National STOP GRIPA, o dezbatere cu tema „Vaccinarea in Romania: act de preventie obligatoriu sau recomandat?”

Profesionisti in domeniul medical, oficiali din domeniul sanatatii si reprezentanti ai societatii civile au adus in discutie necesitatea existentei unui cadru legislativ care sa reglementeze procesul de vaccinare si au prezentat pericolele ce pot aparea in lipsa unui program de vaccinare coerent.

De asemenea, aflandu-ne la debutul unui nou sezon gripal, au fost prezentate recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii in ceea ce priveste virusurile circulante si compozitia vaccinului gripal, iar Ministerul Sanatatii a anuntat inceperea campaniei gratuite de vaccinare antigripala incepand cu luna octombrie, fara sa existe decalaje generate de procesul de achizitie al vaccinului.

Avem sau nu nevoie de o lege a vaccinarii?

La initiativa Ministerului Sanatatii, o echipa interdiciplinara lucreaza la elaborarea unui proiect legislativ care sa reglementeze procesul de imunizare in Romania, acesta urmand sa fie facut public in luna noiembrie si apoi supus dezbaterii publice. Experti din domeniul sanatatii publice – medici de familie, pediatrii, epidemiologi – alaturi de juristi, psihologi si reprezentanti ai institutiilor publice din Romania, lucreaza la un proiect de lege prin care statul roman isi asuma responsabilitati si isi propune sa puna la dispozitia populatiei informatii corecte legate de procesul de vaccinare si vaccinuri.

“Romania are in acest moment o schema de vaccinare in concordanta cu a celorlaltor tari europene, in timp ce societatea este impartita in mai multe categorii: cei care stiu despre vaccinare si importanta ei, cei care sunt neincrezatori pentru ca nu au toate informatiile si antivaccinistii, intr-un procent mic, dar foarte vocali. Acestia din urma sunt cei care pun la indoiala drepturile oamenilor, iar in Constitutia Romaniei, statul este obligat sa asigure sanatatea populatiei. Vaccinarea este cea mai eficienta metoda de prevenire a bolilor, “ a declarat Amalia Serban, Director General Adjunct, Directia Generala Asistenta Medicala si Sanatate Publica, Ministerul Sanatatii.

Prin acest proiect de lege, este pentru prima data cand statul isi asuma alocarea unui suport social, financiar si uman in cazul posibilelor reactii adverse aparute post vaccinare. Proiectul isi mai propune sa reglementeze si procedurile administrative de achizitie a vaccinurilor, in prezent acestea nepermitand crearea unui stoc de vaccin.

“Sanctiunile in cazul refuzului vaccinarii sunt inca in discutie si nu constituie esenta proiectului de lege. Ne-am propus sa oferim trei lucruri: vaccin, informatie si responsabilitate. Proiectul de lege este rezultatul unor opinii bazate pe experienta si va fi pus in dezbatere publica”, a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Presedinte al Societatii Romane de Microbiologie, Membru in Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa.

Continuarea aici
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii