A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727662231.0576.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

VIRUSUL ZIKA A AJUNS IN ROMANIA. Cum se transmite infectia care a declansat URGENTA MEDICALA pe continentul american
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-07-2016, ora 11:43

VIRUSUL ZIKA A AJUNS IN ROMANIA. Cum se transmite infectia care a declansat URGENTA MEDICALA pe continentul american

Articol de Madalina Irimia
Prezenta virusului Zika a fost confirmata in Romania, potrivit declaratiilor facute astazi de purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Laurentiu Colintineanu. Este vorba despre o persoana care a calatorit in Martinica. Ministerul Sanatatii spune, insa, ca riscul de transmitere a virusului Zika pe teritoriul Romaniei este minim. in luna februarie a acestui an virusul Zika a fost declarat o urgenta privind sanatatea publica la nivel global.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii a confirmat prezenta virusului Zika la o femeie in varsta de 27 de ani care s-a intors dintr-o calatorie in Martinica. Tanara locuieste in Sectorul 6 al Capitalei. „A fost o calatorie de lucru a acestei tinere care s-a deplasat in interes de serviciu. A stat aproape o saptamana”, a spus Colintineanu.

Tanara s-a prezentat la spital a doua zi dupa intoarcerea din Martinica.

„Cazul este unul izolat, legat de o calatorie pe care a efectuat-o intr-o zona cu transmitere activa a virusului”, a explicat Laurentiu Colintineanu.

Potrivit acestuia, nu este vorba despre o infectare pe teritoriul Romaniei, ci despre un caz de import din zone de risc. Probele de la tanara pacienta au fost prelevate la Victor Babes si au fost analizate atat in laboratorul spitalului, cat si la Institutul Cantacuzino. Diagnosticul a fost confirmat in sensul in care istoricul de calatorie intr-o zona cunoscuta cu potential de transmitere, simptomele si rezultatele analizelor sustin diagnosticul de infectare cu Zika.

„Intelegem ca vestea poate provoca ingrijorari. Se transmite in special prin intepatura de tantar, iar in Romania exista tantari din aceasta familie marenumita Aedes insa alta subspecie denumitpa Albopictus care este o subspecie cu un risc redus de transmitere a acestui virus. exista si posbilitatea de transmitere a virusului prin relatii sexuale, respectiv prin sange”, a explicat Colintineanu.

Totusi, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii a tinut sa sigure ca virusul nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu pielea si avand in vedere ca este un caz izolat, riscul de transmitere pe teritoriul Romaniei este minim.

Medicii au informat-o deja pe pacienta care sunt masurile pe care trebuie sa le ia, iar persoanele care merg la Jocurile Olimpice au fost rugate sa-si monitorizeze starea de sanatate.

Ministerul Sanatatii a informat Centrul European pentru Controlul si Preventia Bolilor Transmisibile despre aparitia acestui caz izolat. De asemenea, Ministerul Sanatatii este in contact si cu Organizatia Mondiala a Sanatatii.

In timpul zilei de ieri Ministerul a comunicat cu reprezentantii Primariei Capitalei si Primariilor Sectoarelor 3 si 6 despre necesitatea inceperii unor actiuni de dezinsectie impotriva tantarilor, pentru ca in Sectorul 3 se afla Spitalul Victor Babes, iar domiciliul pacientei este in Sectorul 6. Potrivit informatiilor de la autoritatile localee, Ieri seara ar fi inceput deja actiunea de tratare impotriva tantarilor de catre Primaria Capitalei.

Continuarea pe gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii