A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737438060.9028.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

VINEREA MARE, zi de post negru. Ce inseamna cu adevarat Vinerea Patimilor si care sunt obiceiurile
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
29-04-2016, ora 11:12

VINEREA MARE, zi de post negru. Ce inseamna cu adevarat Vinerea Patimilor si care sunt obiceiurile

Articol de Cristian Amariei
Astazi este Vinerea Mare, numita si ”Vinerea Patimilor”. Pentru crestinii ortodocsi, este ziua in care Iisus Hristos a fost rastignit si a murit pe cruce, pentru pacatele oamenilor.

Aceasta zi este denumita si Vinerea Patimilor sau Vinerea Seaca, deoarece astazi este zi de post negru. Iar in toate bisericile este prilejul sa se vorbeasca despre patimile Mantuitorului si sa se oficieze Prohodul Domnului.

De Vinerea Mare se leaga si numeroase traditii si chiar superstitii. Se spune ca daca astazi ploua, anul va fi roditor. La tara, femeile nu coc paine, sa nu arda mainile Maicii Domnului. De asemenea, nu cos, ca sa nu orbeasca si nu spala, pentru a nu o supara pe Sfanta Vineri. O alta traditie spune ca in Vinerea Patimilor, cand te scoli, e bine sa ai o bucata de fier pe care sa calci, ca apoi sa nu te mai lovesti tot anul.

VINEREA MARE, in Biblie

Din Scriptura aflam ca dupa ce Hristos a fost biciuit, Pilat, spalandu-se pe maini, rosteste sentinta. Mantuitorul Hristos este trimis spre locul rastignirii, purtandu-si crucea.

Ajuns la locul executiei, bratul orizontal al crucii era fixat cu ajutorul cuielor de bratul vertical infipt din timp in pamant, iar picioarele condamnatului puteau fi asezate pe un scaunel de picioare, ceea ce usura durerile, dar lungea supliciul. Ele puteau fi si tintuite fara sprijin, usor indoite, cu talpile lipite de stalpul vertical. In varful acestuia se fixa o scandura pe care era consemnata vina condamnatului, in cazul Domnului: "Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor".

Trupul mort, coborat de pe cruce, putea fi aruncat intr-o groapa comuna, impreuna cu instrumentele execusiei sau putea fi incredintat oricui s-ar fi milostivit sa-l ingroape. Din Sfintele Evanghelii cunoastem ca Iosif din Arimateea l-a coborat pe Domnul de pe Cruce si l-a ingropat impreuna cu Nicodim, in mormantul sau aflat intr-o gradina din apropierea locului rastignirii.

Preotii spun ca, spre deosebire de noi, care induram moartea in mod pasiv, ca pe o consecinta a pacatului, Hristos a intampinat-o in stare de maxima concentrare spre a o birui. in canonul pascal compus de Sfantul Ioan Damaschin se canta: "Praznuim omorarea mortii", conform crestinortodox.ro. Din Sfintele Evanghelii aflam ca in momentul in care Hristos Si-a dat duhul, s-a aratat o serie de semne miraculoase: catapeteasma templului s-a rupt, pamantul s-a cutremurat, pietrele s-au despicat si multe trupuri ale celor adormiti au inviat.

VINEREA MARE, in biserica: scoaterea Sfantului Epitaf

In Vinerea Mare nu se savarseste niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principala din aceasta zi este scoaterea Sfantului Epitaf din altar si asezarea lui pe o masa in mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfantului Epitaf retraim coborarea de pe Cruce a lui Hristos si pregatirea Trupului Sau pentru inmormantare. Seara se canta Prohodul si se inconjoara biserica cu Sfantul Epitaf. Este o procesiune de inmormantare. Epitaful pe care il poarta preotii ajutati de credinciosi simbolizeaza trupul Mantuitorului. Dupa procesiunea din jurul bisericii, Sfantul Epitaf este asezat pe Sfanta Masa din altar, unde ramane pana la inaltare. Punerea pe Sfanta Masa reprezinta punerea Domnului in mormant.

Sursa: realitatea.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii