STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
POLITIC
20-04-2015, ora 11:02
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
VICTOR PONTA critica demersul DNA in cazul Sova: „Senatorii nu sunt angajatii unui procuror”
Articol de Cristian Amariei Premierul Victor Ponta a afirmat ca l-a atentionat pe ministrul Justitiei ca cererea "unui procuror DNA" catre Senat privind votul la arestarea unor senatori, inclusiv pentru sova, incalca regulile de procedura si respectul intre institutii, iar ministrul l-a asigurat ca va vorbi cu procurorul general.
Directia Nationala Anticoruptie a cerut presedintelui Senatului, prin doua cereri, toate inscrisurile intocmite de aceasta Camera, privind urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a senatorilor in functie, in 2014 si 2015, o alta cerere vizand documentele in cazul senatorului Dan Sova.
Victor Ponta a criticat demersul procurorului DNA.
"Exista situatii in care chiar eu i-am spus ministrului Cazanciuc, cand a fost chestia cu un procuror de la DNA care s-a dus sa-i ancheteze pe senatori cum au votat, ca ministrii nu se adreseaza Parlamentului direct, ci prin mine, ca prim-ministru. Presedintele Iohannis, daca se adreseaza Parlamentului, o face sub semnatura, nu pune un consilier sau un portar. "Vezi ca e o incalcare grava a unei reguli de procedura, care de fapt inseamna respect intre institutii" si mi-a zis ca o sa vorbeasca cu procurorul general si o sa-i spuna, nu public. Aici e vorba de respect intre institutii. Senatorii nu sunt angajatii unui procuror de la DNA, cum nici procurorii nu sunt angajatii Senatului", a spus Victor Ponta, la Antena 3.
Pe de alta parte, Ponta a aratat ca intelege motivul pentru care el si presedintele tarii nu pot comenta activitatea justitiei, dar nu si de ce toti ceilalti romani, cetateni liberi, nu au voie sa critice justitia, ci doar Parlamentul si Guvernul si ca ar vrea ca aceste trei puteri sa fie "cu adevarat" egale.
"Eu cred ca toti cei care au functii importante in stat, presedintele, prim-ministrul - si asta e motivul pentru care ma vedeti ca de mult timp nu mai comentez si nu raspund la intrebari legat de justitie - avem o obligatie legata de functia noastra, ca eu nu pot sa imi dau asa parerea ca un analist sau ca un jurnalist sau ca un cetatean. in schimb, toti ceilalti, cetateni liberi din aceasta tara, au voie sa-si spuna parerea, nu doar sa-si spuna parerea ca justitia e buna, pot sa spuna si cand li se pare ca ceva nu e bun. Mie mi se pare aceasta noua tendinta "domn'e, nu are nimeni voie sa scoata un cuvant despre justitie"... atunci nu avem voie sa criticam nici Parlamentul, nici Guvernul, ca sunt trei puteri in aceasta tara, teoretic si constitutional - Justitia, Legislativul si Executivul. Pai, pe astia doi de ce avem voie sa-i criticam si pe al treilea nu ? N-am voie eu ca prim-ministru, repet, si respect aceasta interdictie, autoasumata. Nu e bine ca presedintele tarii sa o faca sau, nu stiu, comisarul european din partea Romaniei. Dar ceilalti ? si Biserica avem voie sa o criticam daca ni se pare ceva rau, nu ? Orice ai voie, asa ca as vrea ca aceste trei puteri in stat sa fie cu adevarat egale", a spus Ponta.
Directia Nationala Anticoruptie a cerut presedintelui Senatului, prin doua cereri, toate inscrisurile intocmite de aceasta Camera, privind urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a senatorilor in functie, in 2014 si 2015, o alta cerere vizand documentele in cazul senatorului Dan Sova.
Prima cerere adresata Senatului vine din partea Ministerului Pubic, Parchetul de pe langa ICCJ, Sectia de Combatere a Infractiunilor Conexe Infractiunilor de Coruptie si este adresata presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, avand data de 14 aprilie 2015.
In document se mentioneaza: "in vederea documentarii dosarului cu nr 122/P2012 ( dosarul senatorului Dan Sova, nr), va solicitam sa ne comunicati, in cel mai scurt timp, toate inscrisurile intocmite de Senatul Romaniei, in anii 2014 si 2015, ca urmare a cererilor Directiei Nationale Anticoruptie pentru urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a senatorilor in functie in perioada 2014-2015.
O alta cerere solicita Senatului sa comunice, in cel mai scurt timp, toate inscrisurile intocmite de Senatul Romaniei, ca urmare a cererii Directiei Nationale Anticoruptie, din data de 13.03.2015, adresata Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan sova, cercetat pentru fapte de coruptie in dosarul nr. 122/2012.
Vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru a declarat insa ca scrisorile primite de la "un procuror de la DNA", prin care se cer inscrisurile in cazul Sova, incalca procedura dar este o "chestiune formala", aratand ca se va discuta in Biroul Permanent, pentru trimiterea lor la comisia juridica.
Chelaru a explicat ca incalcarea procedurii de catre DNA se refera la faptul ca aceasta corespondenta trebuia facuta prin Parchetul General si Ministerul Justitiei.
Si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca s-a decis sesizarea ministrului Justitiei, pentru ca nu s-au respectat regulile procedurale, in cazul cererilor DNA trimise Senatului, pentru punerea la dispozitie a tuturor documentelor in cazul Sova, dar ca pe fond nu exista retinere in acest sens.
El a aratat ca, in urma analizei conducerii Senatului, s-a ajuns la concluzia ca cererile din partea DNA nu respecta regulile procedurale privind relatiile institutionale intre Senat si Justitie, pentru ca sunt semnate de procurorul DNA si nu de catre Ministerul Justitiei.
Sursa: rtv.net
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email