A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719758145.3045.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

VESTI PROASTE pentru PARINTII CARE VOR SA-SI DEA COPIII LA CRESA
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
08-07-2014, ora 15:01

VESTI PROASTE pentru PARINTII CARE VOR SA-SI DEA COPIII LA CRESA

Articol de Madalina Irimia

Cresele cu program saptamanal, care gazduiesc copii si pe timp de noapte, vor functiona doar in situatii exceptionale, in sistem public ori privat, dupa ce un act normativ a fost publicat recent in Monitorul Oficial.

Documentul ce intra astazi in vigoare stabileste, de asemenea, ca la cresa nu mai pot fi inscrisi copiii cu varsta de pana la un an, scrie avocatnet.ro.

Legea nr. 90/2014 pentru modificarea Legii nr. 263/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea creselor, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 500, din 4 iulie, prevede ca aceste unitati vor functiona saptamanal doar in situatii exceptionale.

"Cresele se infiinteaza, se organizeaza si functioneaza drept centre cu program de lucru zilnic si/sau, in situatii exceptionale, saptamanal, in sistem public ori privat", se precizeaza in actul normativ ce intra astazi in vigoare.

Prin urmare, au fost eliminate si prevederile care stabileau ca acele crese cu program de lucru saptamanal functioneaza 5 zile pe saptamana, in regim "non-stop", adica incepand de la ora 7.00 a zilei de luni si pana vineri, la ora 19.00. Cresele saptamanale asigurau inclusiv gazduirea copiilor pe timpul noptii, insa, avand in vedere noile reglementari, cresele cu program saptamanal vor functiona doar in situatii exceptionale.

Potrivit initiatorilor documentului, este esential ca ambii parinti sa participe la cresterea si educarea copiilor lor, sa petreaca timp cu ei, pentru a le asigura confortul emotional si stabilitatea de care au nevoie in dezvoltarea lor. In plus, parintii trebuie sa inteleaga impactul emotional negativ pe care il are separarea, chiar si pentru cateva zile, de copiii lor in varsta de pana la trei ani.

Din pacate, explica mai departe deputatii, unii parinti ignora aceste aspecte si decid sa isi duca copiii la crese saptamanale, uneori din comoditate sau lipsa responsabilitatii. Ba mai mult, in 17 judete ale Romaniei exista crese saptamanale in care copiii sunt lasati de luni pana vineri, unii nefiind vizitati deloc de parinti in acest interval.

"Aceasta constituie o forma de abandon mascat al copilului, care impiedica dezvoltarea lui armonioasa din punct de vedere afectiv, realizarea legaturilor emotionale dintre copil, parinti si ceilalti membri ai familiei, fapt ce determina necesitatea desfiintarii acestora, pentru a responsabiliza familiile de a se implica activ in ingrijirea si cresterea copiilor lor", sustin deputatii initiatori in expunerea de motive.

Asadar, de-acum, vor functiona doar cresele organizate cu program de lucru zilnic, in intervalul orar 6.00-18.00.

Foto: zch.ro

     
Tag-uri: copii, cresa, parinti
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii