Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
VESTE BUNA din economie inainte de furtuna care ar putea schimba totul
Articol de Cristian AmarieiUn capitol din economia Romaniei merge din ce in ce mai bine, insa evolutiile de pe pietele externe ar putea schimba acest trend.
Exorturile Romaniei au atins un nivel record in luna iulie, insa declansarea unui conflict armat in Orientul Mijlociu, decizie asteptata saptamana aceasta, ar putea avea efecte semnificative asupra vanzarilor pe care producatorii locali le au in afar tarii.
Deficitul comercial s-a redus in primele sapte luni cu 2,23 miliarde euro, la 3,12 miliarde euro, dupa cresterea exporturilor si scaderea importurilor, livrarile pe pietele externe atingand, in luna iulie, un nivel record, de aproape 4,5 miliarde euro.
Exporturile FOB realizate in perioada ianuarie-iulie au totalizat 124,07 miliarde lei (28,19 miliarde euro), iar importurile CIF au fost de 137,81 miliarde lei (31,32 miliarde euro, potrivit datelor INS preluate de Mediafax.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, exporturile au crescut cu 7,6% la valori exprimate in lei (7,7% la valori exprimate in euro), iar importurile au scazut cu 0,8% la valori exprimate in lei (0,7% la valori exprimate in euro).
Deficitul comercial s-a plasat astfel la 13,74 miliarde lei (3,12 miliarde euro), mai mic cu 9,91 miliarde lei (2,23 miliarde euro) decat cel inregistrat in primele sapte luni ale anului precedent.
Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) a fost de 87,56 miliarde lei (19,91 miliarde euro) la expedieri si de 105,16 miliarde lei (23,91 miliarde euro) la introduceri, reprezentand 70,6% din total exporturi si 76,4% din total importuri.
Valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) a fost de 36,51 miliarde lei (8,28 miliarde euro) la exporturi si de 32,65 miliarde lei (7,4 miliarde euro) la importuri.
"Ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse: masini si echipamente de transport (42,5% la export si 34,7% la import) si alte produse manufacturate (33,6% la export si respectiv 30,3% la import)", arata INS intr-un comunicat.
Potrivit calculelor Capital, un eventual conflict armat in Orientul Mijlociu ar costa economia Romaniei circa 1 miliard de euro, fiind luate in calcul scumpirea carburantilor, pierderile exportatorilor si ale transportatorilor ori fluctuatiile cursului valutar.
Unul din principalele motive de ingrijorare il reprezinta tocmai diminuarea exporturilor. Unii analisti nu exclud varianta ca o interventie militara in Siria sa duca, in cele din urma, la instabilitate in intreaga regiune, ceea ce va afecta schimburile comerciale cu toate tarile din Orientul Mijlociu.
Foto: stirileprotv.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email