STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
16-03-2016, ora 16:08
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Urcatul scarilor mentine tineretea creierului
Articol de Madalina Irimia Intr-un studiu publicat in revista Neurobiology of Aging, cercetatorii canadieni au ajuns la concluzia ca nu doar invatatul continuu poate fi de ajutor pentru pastrarea tineretii creierului, ci si urcatul zilnic al scarilor poate imbunatati sanatatea cerebrala, informeaza CSID.
In studiul condus de o echipa de cercetatori de la Universitatea Concordia din Montreal au fost examinate creierele a 331 de adulti cu varste cuprinse intre 19 si 79 de ani, utilizand imagistica prin rezonanta magnetica (IRM).
Scanarile au permis masurarea volumului de materie cenusie din creier – care scade pe masura ce oamenii inainteaza in varsta. Aceste rezultate au fost comparate cu numarul de etaje pe care il urca fiecare participant si ce studii au efectuat (perioada).
Rezultatele experimentului au aratat ca in functie de numarul de etaje urcate si de anii petrecuti la studiu, creierul persoanei ramane mai tanar, potrivit CSID.
Cercetatorii concluzioneaza: cu cat o persoana are mai multi ani de studiu, cu atat creierul lui ramane mai tanar, castigul fiind si mai mare decat in cazul miscarii pe scari: 0,95 ani pentru fiecare an de studiu terminat. Pe de alta parte, urcatul scarilor intinereste creierului cu 0,58 ani pentru fiecare doua etaje urcate zilnic.
"Studiul arata ca educatia si miscarea fizica fac diferenta in ceea ce priveste varsta cronologica si cea mentala si ca oamenii pot face concret lucruri care sa ii ajute sa isi pastreze creierul tanar. In comparatie cu multe alte feluri de activitate, urcatul scarilor este un lucru pe care multe persoane in varsta il pot face zilnic. Rezultatul studiului este incurajator pentru ca demonstreaza ca o activitate simpla cum este urcatul scarilor poate avea un impact imens asupra sanatatii creierului", a explicat coordonatorul studiului, Jason Steffener.
Sursa: mediafax.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email