A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664262.0679.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Unul din cinci romani sufera de o durere de spate de tip inflamator
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
05-10-2016, ora 09:01

Unul din cinci romani sufera de o durere de spate de tip inflamator

Articol de Madalina Irimia
Unul din cinci romani sufera de o durere de spate de tip inflamator. Peste 3% din populatia adulta este afectata de acest tip de durere, iar cei mai predispusi sunt barbatii.

In cadrul celei de-a doua editii a campaniei „Nu-ti intoarce spatele!”, dedicate luptei impotriva durerilor de spate de tip inflamator, Liga Romana contra Reumatismului si Societatea Romana de Reumatologie vor organiza o caravana de informare care va vizita sase puncte centrale din Bucuresti.

Medicii specialisti atentioneaza asupra faptului ca, in cazul acestei afectiuni, durata de timp in care se stabileste diagnosticul corect poate ajunge si la 10 ani, ceea ce duce la agravarea bolii. De aceea, initiatorii campaniei isi propun sa contribuie la reducerea timpului de diagnostic si la cresterea ratei de prezentare la medicul de familie si medicul specialist reumatolog pentru a investiga simptomele specifice durerii de spate de tip inflamator.

„Bolile care cauzeaza durere de spate inflamatorie pot afecta in mod serios viata pacientilor, astfel incat diagnosticul precoce si aplicarea unui tratament adecvat sunt necesare pentru prevenirea sau reducerea deficitului functional si imbunatatirea calitatii vietii pacientilor afectati. De aceea, prin aceasta campanie, indemnam cat mai multe persoane sa intre pe website (http://www.reumatism.ro/nuintoarcespatele/) sau pe pagina de Facebook si sa parcurga testul online de auto-evaluare pentru a vedea in ce masura exista posibilitatea sa sufere de durere de spate de tip inflamator”, declara Conf. Dr. Catalin Codreanu, medic reumatolog, presedinte al Ligii Romane Contra Reumatismului.

Durerile de spate mecanice pot fi confundate cu cele inflamatorii

Chiar daca par asemanatoare, durerile de spate difera in functie de cauzele care le provoaca. Cauzele pot fi de natura mecanica, inflamatorie, infectioasa sau pot avea drept sursa bolile de rinichi sau gastrointestinale, inclusiv tumorile. Cele mai comune dureri de spate, cele mecanice, apar in urma suprasolicitarii spatelui prin ridicarea de greutati prea mari, efort prelungit sau a loviturilor din timpul practicarii sportului. Durerile de spate de tip inflamator pot fi, insa, rezultatul unei afectiuni autoimune, de aceea este foarte important ca ele sa fie descoperite cat mai devreme. Astfel de exemple de afectiuni autoimune sunt spondilita anchilozanta, spondilartrita axiala non-radiografica, artrita psoriazica si artrita reactiva.

Durerile inflamatorii de spate debuteaza, cel mai adesea, inaintea varstei de 40 de ani. Principalele caracteristici sunt:
- Aparitia progresiva a durerii.
- Durerea se atenueaza odata cu miscarea si nu se amelioreaza la repaus.
- Durerea apare adesea noaptea, mai ales in a doua parte a noptii, si trezeste bolnavul din somn.
- Durerea se insoteste de rigiditate in timpul diminetii, de obicei mai mult de 30 de minute.

Diagnostic si tratament sub supraveghere medicala

Atat durerea de spate de tip mecanic, cat si cea inflamatorie, pot limita activitatile de zi cu zi si pot afecta calitatea vietii. Avand in vedere faptul ca ambele tipuri de dureri (mecanice si inflamatorii) pot avea simptome similare, medicii subliniaza faptul ca este dificil de stabilit un diagnostic corect in lipsa unui consult medical de specialitate.

„In cazul bolilor inflamatorii ale coloanei, un diagnostic precoce si initierea unui tratament corespunzator sunt esentiale pentru evolutia ulterioara a bolii si pentru cresterea calitatii vietii pacientului. De asemenea, fiind o boala cronica, cu potential invalidant, la fel de importante sunt monitorizarea evolutiei si aderentei la tratament si o comunicare foarte buna medic-pacient” declara Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Presedinte al Societatii Romane de Reumatologie.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii