STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
26-05-2016, ora 09:33
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Unde se vinde cea mai ieftina benzina din UE - Noi platim la fel ca-n Luxemburg, dar traim de 7 ori mai prost
Articol de Madalina Irimia La benzinariile din Bulgaria se gaseste cel mai ieftin carburant din Uniunea Europeana, in timp ce noi scoatem din buzunar la fel de multi bani ca un luxemburghez atunci cand alimentam masina.
Potrivit statisticii UE, un bulgar a platit, in aceasta luna, in medie 0,945 euro pe un litru de benzina. Asta inseamna cu 13% mai putin decat un roman, care a dat pe un litru de benzina, in medie, 1,085 de euro.
Iar situatia se repeta si in cazul altor state din regiune, unde salariile sunt mai mari ca la noi. Cu alte cuvinte, castigam mai putin decat altii (cu exceptia bulgarilor), dar scoatem mai multi bani din portofel atunci cand alimentam.
Iata unde se situeaza Romania in raport cu alte state UE din regiune, cand vine vorba de pretul benzinei:
Bulgaria - 0,945 euro/litru
Polonia - 1,017 euro/litru
Ungaria - 1,056 euro/litru
Lituania - 1,068 euro/litru
Letonia - 1,084 euro/litru
Romania - 1,085 euro/litru
Estonia - 1,088 euro/litru
Croatia - 1,184 euro/litru
Slovenia - 1,204 euro/litru
Slovacia - 1,218 euro/litru
Pretul benzinei in Romania este apropiat de cel regasit in Luxemburg si cu 17% sub media UE:
Luxemburg - 1,090 euro/litru
Media UE - 1,310 euro/litru
Cea mai scumpa benzina din UE se gaseste in:
Olanda - 1,486 euro/litru
Danemarca - 1,450 euro/litru
Italia - 1,445 euro/litru
Gravitatea situatiei rezulta atunci cand luam in calcul cat castiga romanii comparativ cu alti europeni. Astfel, in Luxemburg - unde pretul benzinei e apropiat de cel practicat in Romania - salariul mediu net este de peste 3.000 de euro. Adica de circa 7 ori mai mare decat in tara noastra.
Cu un salariu mediu net pe luna, un luxemburghez isi permite sa cumpere 2.800 de litri de benzina, in timp ce un roman - doar 430 de litri, iar un bulgar - 404 litri.
Continuand rationamentul, cu un salariu mediu net pe luna, un polonez isi poate lua 743 de litri de benzina, un maghiar - 530 litri, un slovac - 581 litri.
Ar putea scadea si la noi pretul benzinei?
Romanii ar putea avea parte de preturi mai mici la pompa in urmatoarele cazuri:
- daca vor scadea taxele;
- daca va scadea pretul petrolului;
- daca se va imbunatati concurenta in sectorul distributiei de carburanti.
Dar sa le luam pe rand.
Taxele, bata-le vina!
O privire asupra cifrelor ne face sa ne intrebam: Cum se face ca un litru de benzina in Bulgaria e cu 13% mai ieftin decat in tara noastra? Ce se intampla la ei si la noi nu?
Exista cateva elemente ale acestui puzzle. In primul rand, trebuie sa avem in vedere ca pretul benzinei se compune din doua elemente principale: e vorba de o parte fixa si de una mobila.
Partea fixa e formata din taxe (accize, TVA etc.). Insa autoritatile prefera sa nu umble la ele, pentru ca ar pierde din veniturile incasate la buget, insa adevarul nu trebuie ignorat: birurile sunt responsabile pentru 58,4% din pretul unui litru de benzina.
Ca sa ne facem o idee despre cat de mult merge la statul roman atunci cand alimentam, putem face iarasi comparatia cu Bulgaria, unde taxele reprezinta 55,1%. Da, in statele occidentale ponderea e mai mare, dar acolo calitatea infrastructurii e net superioara.
Deci o scadere a birurilor se poate traduce intr-o scadere a preturilor la pompa, daca celelalte costuri componente raman la acelasi nivel. In acest sens, o raza de speranta pentru romani se iveste din 2017, cand ar trebui sa fie eliminata supraacciza la carburanti de 7 eurocenti pe litru, introdusa de Guvernul Ponta.
Sursa: ziare.com
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email