Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Unde renteaza sa te angajezi la stat
Articol de Cristian AmarieiAnul acesta, in ministere au existat mai putin de 300 de locuri de munca vacante. Pentru opt dintre acestea, in general posturi de conducere, nu a existat nici macar un candidat.
Cele mai multe locuri pentru care nu au existat amatori (trei la numar) se regasesc in curtea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii. La polul opus, au existat posturi cu concurenta de peste zece candidati pe loc: recordul este detinut de un loc de consilier in Ministerul Educatiei, pentru care s-au luptat nu mai putin de 17 persoane, urmat indeaproape de un post de consilier pentru afaceri europene, deschis, previzibil, de Ministerul Afacerilor Europene, pentru care s-au inscris 16 candidati. Cand vine vorba de concurenta, exista si o regula generala: cele mai disputate posturi sunt cele de grad profesional debutant.
Potrivit portalului publicjob.ro, care centralizeaza, incepand cu luna martie a acestui an, toate anunturile de posturi vacante de functionar public din autoritatile si institutiile publice autohtone, 90% din posturile disponibile in ultimele sapte luni au fost deschise prin procedura de recrutare, restul ocupandu-se prin promovarea din randul persoanelor care fac parte deja din sistem si vor sa acceada la o functie de nivel superior. Statisticile site-ului arata ca doar 1% din posturile vacante sunt de inalti functionari, alte 30% fiind insa destinate functiilor de conducere, restul revenind celor de executie. Acestea sunt, de cele mai multe ori, posturile dedicate debutantilor si, asa cum scriam mai sus, cele cu cea mai mare concurenta. Scaderea numarului de aplicatii odata cu cresterea pe scara ierarhica se datoreaza conditiilor greu de indeplinit impuse de aceste posturi. Un alt detaliu interesant este ca, daca pana de curand marea majoritate a locurilor de munca puse la dispozitie vizau contracte pe perioada nelimitata, acum o treime din acestea sunt pentru functii temporare.
75% este sporul maxim de care se bucura functionarii care se ocupa de administrarea fondurilor europene. Asa se explica discrepanta dintre salariul mediu net al angajatilor din MAEUR si cel primit de majoritatea celorlalti functionari publici.
Sursa: capital.ro
Foto: m.rfi.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email