A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727665124.1264.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Un volum din Romania, desemnat printre "Cele mai frumoase carti din lume"
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
03-03-2015, ora 12:06

Un volum din Romania, desemnat printre "Cele mai frumoase carti din lume"

Articol de Madalina Irimia
Albumul romanesc "Cartea de vizita" a fost premiat la concursul international "Cele mai frumoase carti din lume/ Book Design from all over the World", Leipzig 2015, competitie la care au concurat 585 de carti din 30 de tari.

Albumul "Cartea de vizita", realizat de "Fabrik - 72+87", un atelier tipografic si o asociere intre doi graphic designeri, a primit unul dintre premiile pentru design de carte la concursul international "Cele mai frumoase carti din lume", Leipzig 2015, respectiv Mentiunea de Onoare.

La competitie au participat 585 de carti din 30 de tari, iar Romania este una dintre cele zece tari castigatoare.

Un juriu independent format din sapte specialisti a selectat 14 titluri castigatoare din 10 tari, printre care si Romania. Este pentru prima oara cand o carte din Romania primeste o distinctie de acest fel, la cel mai inalt nivel de exigenta profesionala si creativa in domeniul designului de carte.

"Am avut o jurizare intensa, cu doua zile foarte interesante, la Leipzig. 585 de carti provenind din 30 de tari din toata lumea au trebuit sa fie jurizate - cu siguranta, deciziile nu au fost usoare, luand in considerare numarul enorm de carti frumoase si diversitatea coplesitoare a abordarilor - design de carte exceptional din atat de multe tari si culturi", a declarat Ines Paul, responsabil de comunicare Stiftung Buchkunst.

Aceasta competitie internationala are loc anual la Leipzig incepand din 1963, in prezent fiind organizata de Stiftung Buchkunst. La concurs pot fi inscrise doar carti care au fost selectate printr-o jurizare de specialitate la nivel national. in ultimele trei editii au fost inscrise si carti din Romania, selectate in concursul national de design de carte "Cele mai frumoase carti din Romania". In editiile 2013 si 2014, Romania a avut carti nominalizate la premii de catre juriul international, iar in acest an, "Cartea de vizita" a fost distinsa cu Mentiunea de Onoare.

Albumul este o colectie de 59 de carti de vizita ce dateaza din prima parte a secolului XX si a fost tiparit intr-o editie de 150 exemplare. Cartea este o calatorie nostalgica in trecutul personal, chiar intim, al unor celebritati sau oameni obisnuiti, ale caror carti de vizita servesc astazi drept suport pentru un exercitiu de stil si o lectie de imagine personala. Cartea se doreste a fi doar un suport conceput pentru o prezentare fidela si obiectiva a cartilor de vizita selectate, fara interventii estetice in procesul de prelucrare, cu o grafica discreta, deloc invaziva, care respecta constructia minimala, dar riguroasa a cartii de vizita, lasand notitele si mesajele sa vorbeasca in locul unor explicatii traditionale. Jocurile de texturi si tehnicile combinate fac din coperta o introducere tactila in atmosfera cartii.

"Suntem bucurosi si onorati de aceasta distinctie si le suntem recunoscatori tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui obiect - de la cei care ne-au pus la dispozitie originalele cartilor de vizita, pana la tipografii si legatorii care au avut grija ca aceasta idee sa se materializeze fara cusur. si, bineinteles, multumim proiectului «Cele mai frumoase carti din Romania», fara de care participarea la aceasta competitie nu ar fi fost posibila", au spus autorii, la aflarea vestii despre premiul primit.

Autorii si editorii acestei carti si-au propus sa finanteze singuri proiectul pentru a putea respecta toti pasii procesului clasic de productie de carte, fara presiunea timpului, avand un singur obiectiv: realizarea unui obiect care sa transmita pasiune si respect pentru aceasta disciplina.

Toate cele 585 de carti participante, intre care si cartile finaliste ale concursului "Cele mai frumoase carti 2014", vor fi prezentate publicului in expozitia "Best Book Design from all over the World" la Targul de Carte de la Leipzig, in perioada 12-15 martie, in standul Stiftung Buchkunst - G600 din Hala 3.

De asemenea, "Cartea de vizita" va fi expusa la standul Romaniei de la Leipzig, alaturi de celelalte carti premiate in concursul national de design de carte, urmand o serie de expozitii (cu cartile premiate sau cu toate cartile selectate in urma jurizarii) la targurile internationale de carte de la Paris, Bologna, Londra, Budapesta, Torino, Praga, in standurile Romaniei organizate de Ministerul Culturii din Romania si de Institutul Cultural Roman.

Proiectul "Cele mai frumoase carti" a fost organizat de Asociatia pentru Performanta si Cultura. Proiectul a fost finantat in 2014 de Administratia Fondului Cultural National. Printre partenerii acestui proiect se numara Institutul Francez din Bucuresti, UNARTE, Asociatia Editorilor din Romania, Uniunea Editorilor din Romania, Institutul Cultural Roman, Galeria Posibila, Clubul Ilustratorilor, Asociatia Idioma.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii