STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
16-12-2015, ora 09:25
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Un somn mai lung de noua ore este periculos pentru sanatate (studiu)
Articol de Madalina Irimia Un somn sanatos este foarte important si la fel de importanta este si durata somnului. Cine doarme prea mult isi poate pune in pericol sanatatea. La fel ca alcoolul si fumatul, abuzul de somn poate avea un efect nefast asupra organismului - este concluzia la care au ajuns cercetatori de la Universitatea din Sydney (Australia) intr-un studiu publicat in revista PLOS Medicine.
Se stie deja ca lipsa somnului poate duce la obezitate, tensiune arteriala si multe alte afectiuni, insa si prea mult somn este aproape la fel de nociv ca un lant de insomnii. Cercetatorii australieni au aratat ca mai mult de noua ore de somn ar fi la fel de daunatoare pentru corp ca fumatul si alcoolul.
Cercetatorii s-a bazat pe un vast studiu australian in cadrul caruia au fost analizate mecanismele sanatatii generale pe masura avansarii in varsta. Au fost observati circa 230.000 de voluntari, ale caror obiceiuri de viata — alcool, fumat, regim alimentar, sedentarism, durata somnului — au fost studiate pentru a intelege mai bine anumite mecanisme, relateaza metronews.fr. Oamenii de stiinta au constatat ca persoanele care dormeau prea mult si nu faceau destula miscare prezentau riscuri sa dezvolte boli precum diferite tipuri de cancer, diabet sau afectiuni cardiovasculare, avand prin urmare o speranta de viata mai mica.
In ceea ce priveste studiile care se ocupa de obiceiurile de viata ale oamenilor, concluzia generala este in general aceeasi: nu trebuie cumulati factori de risc, ci adoptat un mod de viata sanatos, cu un regim alimentar echilibrat si o activitate fizica practicata regulat. Somnul in sine nu este nociv, dar cand o persoana doarme prea mult, este adesea simptomul unei conduite de viata cu acumularea mai multor factori de risc (sedentarism, abuz de alcool sau droguri, relatii sociale absente etc.). Se pare ca norma ideala este un somn de sapte-opt ore pe noapte, la care se poate ajunge daca obiceiurile de viata, ambele in legatura, sunt sanatoase. O alimentatie prea bogata sau saptamani petrecute fara nicio activitate fizica pot avea repercusiuni asupra somnului, care si el favorizeaza aparitia unor afectiuni daca acest aspect este neglijat.
Sursa: agerpres.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email