A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1728077905.2567.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Un seism cu magnitudinea de 8,9 grade pe scara Richter a zguduit Japonia
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
11-03-2011, ora 19:01

Un seism cu magnitudinea de 8,9 grade pe scara Richter a zguduit Japonia

Articol de Alexandra Stefanescu

Coasta de nord-est a Japoniei a fost afectata vineri de un seism puternic cu magnitudinea de 8, 9 grade pe scara Rihter, informeaza Agentia meteorologica din Japonia, citata de EFE.

Epicentrul seismului a fost situat de catre Institutu de geofizica al SUA (USGS) in Oceanul Pacific la 130 kilometri de peninsula Ojika, la o adancime de 24, 4 kilometri si la o suta de kilometri de prefectura Miyagi, in nord estul Japoniei. Aceeasi zona a fost zdruncinata acum doua zile de un alt cutremur de 7, 3 grade pe scara Richter care nu a provocat pagube. " Am fost zguduiti atat de violent incat a trebuit sa ne agatam sa nu cadem" , a marturisit un oficial din municipalitatea Kurihara, cel mai grav afectata din aceasta prefectura. " Nu putem sa iesim din cladire deoarece cutremurele nu inceteaza sa se succeada" , a declarat ea prin telefon pentru AFP. Potrivit Kyodo, forta de aparare aeriana nipona a fost desfasurata pentru a verifica pagubele provocate de cutremur. Doua centrale nucleare de pe coasta Pacificului, in Fukushima, s-au oprit automat iar aeroportul Narita s-a inchis temporar.

Alerta de tsunami

Potrivit AFP, primele valuri provocate de seismul produs vineri in largul Japoniei au atins mai multe tari din America Latina de la Oceanul Pacific, instalandu-se astfel o stare de panica in randul oficialitatilor acestor tari. O alerta de tsunami a fost emisa pentru Japonia, Rusia, Insulele Mariane, Filipine, Insula Guam, Taiwanul, Insulele Marshall, Indonezia, Papua Noua Guinee, Nauru, Micronezia si Hawaii. In Japonia, valuri de 4, 20 de metri inaltime au ajuns pe coasta Pacificului, potrivit televiziunilor, luand masini si vapoare. In prefectura Iwate, mai multe masini au fost vazute plutind in port. In Columbia s-a constat o crestere cu o jumatate de metru a nivelului marii de-a lungul coastelor sale de la Oceanul Pacific, cu toate acestea nu a fost emis nici un ordin de evacuare, potrivit unui anunt al organismului de prevenire a dezastrelor. ' ' Cerem populatiei sa nu intre in panica si sa fie foarte atenta la informatiile pe care noi le difuzam treptat' ' , a declarat pentru AFP Amanda Pulido, aflata la conducerea Directiei de gestionare si prevenire a catastrofelor. In Mexic, primul mare val, a carui inaltime nu este cunoscuta, a atins Baja California, in nord-est, a declarat pentru AFP Serviciul seismologic national. La randul lor, autoritatile din Peru, Honduras si Chile au emis vineri un aviz de alerta preventiva de tsunami pentru regiunile de coasta. Insula Pastelui, teritoriu chilian cu circa 4. 000 de locuitori situat in Pacific la peste 3. 500 de km vest de litoral, ar putea fi prima lovita de tsunami, catre ora 20, 55 GMT. ' ' Evacuarea litoralului spre zone mai inalte ar putea incepe catre ora locala 12, 00' ' (15, 00 GMT) pe insula Pastelui, a semnalat un comandant al Marinei chiliene, Claudio Montenegro. ' ' Ca urmare a seismului, alerta locala de tsunami a fost decretata pentru toate coastele Pacificului, inclusiv pentru Ecuador. Totodata, pentru moment nu este necesara nici o evacuare' ' , a declarat Secretariatul National pentru Situatii de Urgenta (SNGR, protectia civila) din Ecuador. Potrivit Kiodo, un tsunami de 10 metri a fost observat in portul Sendai, nord-estul Japoniei, dupa cutremurul extrem de puternic, a lovit coasta de est a tarii.

Agentia EFE precizeaza ca televiziunea locala japoneza a prezentat imagini cu valul imens de apa care matura masini si a ajuns in zona cladirilor.

Suspendarea transporturilor la Tokyo

La Tokyo, situat la circa 380 de kilometri distanta, zgarie-norii, construiti pe structuri paraseismice speciale, s-au clatinat indelung, dupa seismul care a durat peste doua minute. Aeroportul international Narita, situat la aproximativ 50 de kilometri est de Tokyo, a suspendat traficul si a decis sa isi evacueze cladirile. Televiziunile si-au oprit emisia pentru a transmite in direct imagini din Tokyo. " Eram in birou, la etajul zece al cladirii. Peretii au inceput sa se miste, apoi mobila. Nu am vazut niciodata asa ceva, mi-e teama" , a declarat Horikane Saki, un angajat al unui birou din cartierul Ginza, care a coborat impreuna cu colegii sai la cateva minute dupa cutremur. Televiziunea publica a aratat flacari si fum de la o cladire din Odaiba, o suburbie a Tokio, iar trenurile de mare viteza spre nordul tarii au fost oprite. Imaginile difuzate de televiziune au aratat barci, masini si camioane aflate in apa dupa ce un mic tsunami a lovit orasul Kamaichi, in nordul Japoniei. “ A fost probabil cel mai puternic seism pe care l-am simtit de cand am venit in Japonia, in urma cu peste 20 de ani” , a afirmat corespondentul Reuters Linda Sieg. In zona metropolitana a capitalei Tokio toate serviciile feroviare, inclusiv trenurile de mare viteza, au fost suspendate, iar foarte multi japonezi au fost pusi in imposibilitatea de a se mai intoarce acasa. Principalele companii aeriene ale Japoniei, Japan Airlines (JAL) si All Nippon Airways (ANA) au anuntat suspendarea tuturor zborurilor de pe aeroportul Narita, din Tokio. Un purtator de cuvant al aeroportului international Narita, care si-a suspendat activitatea dupa cutremur pentru a evalua daunele produse la piste, a declarat pentru EFE ca, incepand cu orele locale 19:00 (10:00 GMT) autoritatile aeroportuare acorda autorizatie de decolare, insa sosirile sunt in continuare paralizate. Purtatorul de cuvant al guvernului nipon i-a indemnat pe oameni sa se adaposteasca in locuri sigure, cum sunt cladirile de birouri, si sa nu se grabeasca sa ajunga acasa, avand in vedere ca drumurile vor fi foarte aglomerate. Secretarul de cabinet Yukio Edano a subliniat ca reluarea transportului feroviar nu va putea avea loc pana nu se va asigura ca functionarea lor se poate face in depline conditii de siguranta. Baza aeriana de la Matsushima, din prefectura Miyagi, a fost acoperita de un val urias, au anuntat Fortele de autoaparare aeriana.

Seismul s-a simtit pana la Beijing, la 2. 500 kilometri distanta

Potrivit AFP, mai multi angajai care lucrau in turnurile de birouri din capitala chineza au postat pe site-uri articole prin care explicau cum au simtit zguduitura, insa faca ca cineva sa fie ranit. Administratia chineza a seismelor a mentionat ca a primit mesaje de la locuitori din Beijing care semnalau ca simtisera puternicul seism.

Cel putin 60 morti si numerosi raniti dupa seismul din Japonia

In urma seismului, au fost semnalate numeroase pagube materiale si ranirea mai multor persoane. Cel putin 60 de oameni si-au pierdut viata si alte zeci sunt date disparute sau grav ranite, in jumatatea estica a Japoniei, grav afectata de un cutremur devastator de 8, 9 grade magnitudinea momentului, produs in largul coastelor nord-estice ale Japoniei, au anuntat surse ale politiei nipone, citate de Kyodo. Potrivit imaginilor difuzate de televiziuni, bilantul ar urma sa creasca, iar Ministerul Apararii a trimis nave pentru a participa la operatiunile de salvare. Autoritatile au avertizat impotriva unor valuri tsunami care ar putea ajunge pana la sase metri inaltime, iar televiziunea publica NHK a anuntat un val de 4, 2 metri inaltime in portul Kamaishi, in prefectura Iwate (nord-est). Cea mai grava situatie se inregistreaza in prefecturile Iwate (26 morţi), Fukushima, Miyagi, Tokyo, Ibaraki, Chiba, Kanagawa si Tochigi. Cel putin trei persoane au fost ranite in incendiul provocat la o rafinarie din prefectura Chiba si inca cinci intr-o otelarie din orasul cu acelasi nume. In Tokio, peste 60 de persoane au fost ranite. Incendiile au obligat numeroase uzine, intre care Toyota, Sony şi Nissan, dar si rafinaria China, sa-si inceteze activitatea, conform EFE. Seismul a fost urmat de replici puternice si de tsunami inalt de cativa metri, care a devastat coastele nord-estice, numarul victimelor fiind deocamdata necunoscut. Un vapor cu 100 de persoane la bord a fost luat vineri de un tsunami in prefectura Miyagi (nord-estul Japoniei). Vasul apartinea unei companii de constructii navale din portul Ishinomaki, a anuntat politia locala. In semn de precautie, a fost decretata stare de alerta la centrala nucleara Fukushima Daiichi iar reactoarele centralelor situate in prefecturi apropiate de epicentrul cutremurului s-au inchis automat, conform Agentiei Internationale pentru Energia Atomica. Totodata, prefectura a solicitat evacuarea a aproximativ doua mii de locuitori din imprejurimile centralei Fukushima, pe o raza de doi kilometri. Nivelul apei in instalatia de racire a coborat la un nivel ingrijorator, insa nu s-a inregistrat nicio scurgere radioactiva, a precizat postul de televiziune Nippon TV.

In urma seismului s-au produs peste 80 de incendii

Peste 80 de incendii au fost semnalate dupa producerea seismul cu magnitudinea 8, 9 grade de vineri, cel mai mare inregistrat vreodata in Japonia, iar o baza a fortelor aeriene a fost aproape scufundata de valurile uriase starnite de uriasa miscare telurica, transmite Kyodo, citat de Agerpres. Dupa cutremurul produs la orele locale 02. 46 p. m. , pana in seara zilei au fost semnalate peste 80 de incendii in prefectura Miyagi si in alte sapte prefecturi, in estul si nord-estul arhipelagului nipon, a anuntat Agentia pentru gestionarea incendiilor si dezastrelor. Peste 600 de oameni au fost evacuati de pe acoperisuri in resedinta prefecturii Miyagi, Sendai, dupa izbucnirea unui incendiu in apropierea unei scoli. O alerta de tsunami a fost lansata vineri in insulele Mariane din Oceanul Pacific, fiind dat si un ordin de evacuare a unor zone dupa seismul cu magnitudinea de 8, 9 grade urmat de tsunami de 10 metri care a lovit Japonia, a anuntat comandamentul local al serviciilor de urgenta, informeaza AFP. Pe de alta parte, premierul japonez Naoto Kan a asigurat ca nu a fost inregistrata nici o scurgere radioactiva la centralele nucleare din tara in urma cutremurului ce a lovit nord-estul Japoniei. Potrivit guvernului, seismul ar fi provocat pagube considerabile.

Cele mai puternice cutremure de pamant inregistrate in lume in ultimul secol

Pe fondul cutremurului produs vineri innord-estul Japoniei ce a a avut o magnitudine de 8, 9 grade, care a provocat tsunami de cativa metri pe coasta Pacificului, AFP trece in revista, in ordine descrescatoare, cele mai puternice seisme inregistrate de la inceputul secolului al XX-lea (pe scara momentului), informeaza Agerpres. Dupa ce au fost multa vreme masurate pe scara Richter, cutremurele sunt acum clasificate conform magnitudinii momentului - care masoara energia degajata de seism -, rezultatul neprezentand mari diferente fata de scara Richter.

  • In 1964, Alaska a fost victima unui cutremur de 9, 2 grade, in apropierea stramtorii Prince William, urmat de un tsunami. Au fost atunci circa 100 de morti.
  • In 2004, in Asia, un seism cu magnitudinea de 9, 1 grade in dreptul insulei Sumatra a provocat pe 26 decembrie un tsunami care a devastat tarile vecine si s-a soldat cu 270. 000 de morti si disparuti.
  • In 1952, in peninsula Kamceatka din U. R. S. S. s-a produs un cutremur de 9 grade, care a declansat un tsunami resimtit pana in Chile si Peru. Cutremurul a facut peste 2. 300 de victime.
  • In 1906, in Ecuador, un seism de 8, 8 grade, cu epicentrul in largul coastelor Columbiei si Ecuadorului, a provocat un tsunami care s-a soldat cu circa o mie de morti.
  • In 2010, in Chile, un cutremur cu magnitudinea 8, 8 urmat de tsunami au afectat partea central-sudica a tarii. Au murit atunci 523 de oameni si 24 au fost dati disparuti.
  • In 1965, in Alaska, un cutremur de 8, 7, urmat de tsunami, a afectat insulele Aleutine.
  • In 2005, Indonezia a fost zguduita de un seism de 8, 6, cu epicentrul in dreptul insulei Sumatra (insula Nias). Au murit 900 de persoane si 6. 000 au fost ranite.
  • In 1957, in Alaska, un cutremur de 8, 6 grade a lovit insulele Andreanov si a provocat un tsunami.
  • In 2010, in Haiti, un seism cu magnitudinea de 7 grade s-a soldat cu un numar intre 250. 000 si 300. 000 de morti, peste 300. 000 de raniti si mai mult de un milion de persoane evacuate, potrivit unui bilant al ONU.
  • Tot in 2010, in China, un cutremur de 6, 9 grade a lovit provincia Qinghai (nord-vestul tarii) si s-a soldat cu 2. 187 morti si 80 de persoane date disparute.

Gheorghe Marmureanu: Romania nu se poate astepta la un cutremur legat de cel din Japonia

Directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu, a declarat pentru Agerpres ca seismul din Japonia nu va afecta Romania. “ Romania nu se poate astepta in nici un caz la un cutremur legat de cel din Japonia. Pana in 2022, este foarte activa zona tectonica din Asia. Dupa aceasta data, lucrurile se vor schimba si va deveni important blocul african, care se deplaseaza anual catre nord cu circa 40-50 de milimetri, dar el a provocat niste cutremure relativ mici in Romania, care au avut loc mai ales in zona Banatului. Cel mai mare cutremur, provocat de acest bloc african in Romania, s-a produs in mai 2001, in Vrancea si a fost de 6, 7 grade” , a precizat Gheorghe Marmureanu. Seful Institutului National pentru Fizica Pamantului a negat si zvonurile conform carora pozitia la perigeu a Lunii in cursul saptamanii viitoare ar putea genera, intre alte fenomene, si seisme. “ Aceste zvonuri sunt scoase de niste ufologi ai seismologiei” , a glumit directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului. “ Sunt unii care nu au ce face si scot astfel de idei, asa cum altii au schimbat data unui cutremur ca sa le iasa o anumita secventa! Te apuca rasul! Tectonica este o stiinta adevarata” , a precizat Gheorghe Marmureanu. Referitor la cutremurul din Japonia, seful Institutului National pentru Fizica Pamantului a explicat ca seismul a avut magnitudinea de 8, 9 pe scara Moment Seismic (Ms), care este singura care poate masura energia eliberata in focar peste 8, 45, pentru ca Scara Richter se satureaza dupa 8, 45.

Este al treilea mare cutremur din istorie, dupa cel din 1920, de 9, 6, din Chile si cel din Sumatra, de 9, 4. Cel de acum, din Japonia, de 8, 9 grade Ms, este echivalentul a 17. 000 de bombe atomice, de puterea celei de la Hiroshima” , a spus Marmureanu. Cutremurul a provocat doua valuri tsunami mai mari, unul de circa 6 metri. “ A fost mai mic decat tsunami-ul din Indonezia, care a fost produs de un cutremur de 9, 4 pe scara Moment Seismic, si care a fost echivalent cu puterea a peste 18. 000 de bombe atomice de puterea celei de la Hiroshima. Tot arsenalul nuclear detinut de SUA si Rusia impreuna nu ar putea produce nici un cutremur de cinci si ceva, daramite 8, 9 sau 9, 4” , a subliniat seful Institutului pentru Fizica Pamantului. “ Nimeni nu stie daca acesta este cel mai mare cutremur asteptat sa se produca in Japonia” , a afirmat Gheorghe Marmureanu, care a avertizat de curand ca urma sa se produca un cutremur major in Japonia. “ Am spus tot timpul ca Japonia este o zona deosebit de activa seismic si ca va ramane activa pana in 2022. La acesta ora, nu stiu daca acesta este cel mai mare cutremur pe care il asteapta japonezii insisi. In 1923, s-a produs in Japonia un cutremur in care au murit circa 270. 000 de oameni. Acum, ei asteapta seismul « cel mare» , « the big one» , dar nu se stie daca este acesta” , a explicat Gheorghe Marmureanu, care a subliniat ca, daca seismul actual s-ar fi produs mai aproape de tarmurile Japoniei, ar fi provocat un dezastru.

Surse foto: orator. ro, agenda. ro, adevarul. ro

     
Tag-uri: " title="Stiri despre

Coasta de nord-est a Japoniei a fost afectata vineri de un seism puternic cu magnitudinea de 8, 9 grade pe scara Rihter, informeaza Agentia meteorologica din Japonia, citata de EFE.

">

Coasta de nord-est a Japoniei a fost afectata vineri de un seism puternic cu magnitudinea de 8, 9 grade pe scara Rihter, informeaza Agentia meteorologica din Japonia, citata de EFE.

,

Epicentrul seismului a fost situat de catre Institutu de geofizica al SUA  (USGS)   in Oceanul Pacific la 130 kilometri de peninsula Ojika, la o adancime de 24, 4 kilometri si la o suta de kilometri de prefectura Miyagi, in nord estul Japoniei.   Aceeasi zona a fost zdruncinata acum doua zile de un alt cutremur de 7, 3 grade pe scara Richter care nu a provocat pagube. " Am fost zguduiti atat de violent incat a trebuit sa ne agatam sa nu cadem" , a marturisit un oficial din municipalitatea Kurihara, cel mai grav afectata din aceasta prefectura. " Nu putem sa iesim din cladire deoarece cutremurele nu inceteaza sa se succeada" , a declarat ea prin telefon pentru AFP. Potrivit Kyodo, forta de aparare aeriana nipona a fost desfasurata pentru a verifica pagubele provocate de cutremur. Doua centrale nucleare de pe coasta Pacificului, in Fukushima, s-au oprit automat iar aeroportul Narita s-a inchis temporar.

 

Alerta de tsunami

Potrivit AFP, primele valuri provocate de seismul produs vineri in largul Japoniei au atins mai multe tari din America Latina de la Oceanul Pacific, instalandu-se astfel o stare de panica in randul oficialitatilor acestor tari.   O alerta de tsunami a fost emisa pentru Japonia, Rusia, Insulele Mariane, Filipine, Insula Guam, Taiwanul, Insulele Marshall, Indonezia, Papua Noua Guinee, Nauru, Micronezia si Hawaii. In Japonia, valuri de 4, 20 de metri inaltime au ajuns pe coasta Pacificului, potrivit televiziunilor, luand masini si vapoare. In prefectura Iwate, mai multe masini au fost vazute plutind in port. In Columbia s-a constat o crestere cu o jumatate de metru a nivelului marii de-a lungul coastelor sale de la Oceanul Pacific, cu toate acestea nu a fost emis nici un ordin de evacuare, potrivit unui anunt al organismului de prevenire a dezastrelor. ' ' Cerem populatiei sa nu intre in panica si sa fie foarte atenta la informatiile pe care noi le difuzam treptat' ' , a declarat pentru AFP   Amanda Pulido, aflata la conducerea Directiei de gestionare si prevenire a catastrofelor. In Mexic, primul mare val, a carui inaltime nu este cunoscuta, a atins Baja California, in nord-est, a declarat pentru AFP Serviciul seismologic national. La randul lor, autoritatile din Peru, Honduras si Chile au emis vineri un aviz de alerta preventiva de tsunami pentru regiunile de coasta. Insula Pastelui, teritoriu chilian cu circa 4. 000 de locuitori situat in Pacific la peste 3. 500 de km vest de litoral, ar putea fi prima lovita de tsunami, catre ora 20, 55 GMT. ' ' Evacuarea litoralului spre zone mai inalte ar putea incepe catre ora locala 12, 00' ' (15, 00 GMT) pe insula Pastelui, a semnalat un comandant al Marinei chiliene, Claudio Montenegro. ' ' Ca urmare a seismului, alerta locala de tsunami a fost decretata pentru toate coastele Pacificului, inclusiv pentru Ecuador. Totodata, pentru moment nu este necesara nici o evacuare' ' , a declarat Secretariatul National pentru Situatii de Urgenta (SNGR, protectia civila)   din Ecuador. Potrivit Kiodo, un tsunami de 10 metri a fost observat in portul Sendai, nord-estul Japoniei, dupa cutremurul extrem de puternic, a lovit coasta de est a tarii.

Agentia EFE precizeaza ca televiziunea locala japoneza a prezentat imagini cu valul imens de apa care matura masini si a ajuns in zona cladirilor.

" title="Stiri despre

Epicentrul seismului a fost situat de catre Institutu de geofizica al SUA  (USGS)   in Oceanul Pacific la 130 kilometri de peninsula Ojika, la o adancime de 24, 4 kilometri si la o suta de kilometri de prefectura Miyagi, in nord estul Japoniei.   Aceeasi zona a fost zdruncinata acum doua zile de un alt cutremur de 7, 3 grade pe scara Richter care nu a provocat pagube. " Am fost zguduiti atat de violent incat a trebuit sa ne agatam sa nu cadem" , a marturisit un oficial din municipalitatea Kurihara, cel mai grav afectata din aceasta prefectura. " Nu putem sa iesim din cladire deoarece cutremurele nu inceteaza sa se succeada" , a declarat ea prin telefon pentru AFP. Potrivit Kyodo, forta de aparare aeriana nipona a fost desfasurata pentru a verifica pagubele provocate de cutremur. Doua centrale nucleare de pe coasta Pacificului, in Fukushima, s-au oprit automat iar aeroportul Narita s-a inchis temporar.

 

Alerta de tsunami

Potrivit AFP, primele valuri provocate de seismul produs vineri in largul Japoniei au atins mai multe tari din America Latina de la Oceanul Pacific, instalandu-se astfel o stare de panica in randul oficialitatilor acestor tari.   O alerta de tsunami a fost emisa pentru Japonia, Rusia, Insulele Mariane, Filipine, Insula Guam, Taiwanul, Insulele Marshall, Indonezia, Papua Noua Guinee, Nauru, Micronezia si Hawaii. In Japonia, valuri de 4, 20 de metri inaltime au ajuns pe coasta Pacificului, potrivit televiziunilor, luand masini si vapoare. In prefectura Iwate, mai multe masini au fost vazute plutind in port. In Columbia s-a constat o crestere cu o jumatate de metru a nivelului marii de-a lungul coastelor sale de la Oceanul Pacific, cu toate acestea nu a fost emis nici un ordin de evacuare, potrivit unui anunt al organismului de prevenire a dezastrelor. ' ' Cerem populatiei sa nu intre in panica si sa fie foarte atenta la informatiile pe care noi le difuzam treptat' ' , a declarat pentru AFP   Amanda Pulido, aflata la conducerea Directiei de gestionare si prevenire a catastrofelor. In Mexic, primul mare val, a carui inaltime nu este cunoscuta, a atins Baja California, in nord-est, a declarat pentru AFP Serviciul seismologic national. La randul lor, autoritatile din Peru, Honduras si Chile au emis vineri un aviz de alerta preventiva de tsunami pentru regiunile de coasta. Insula Pastelui, teritoriu chilian cu circa 4. 000 de locuitori situat in Pacific la peste 3. 500 de km vest de litoral, ar putea fi prima lovita de tsunami, catre ora 20, 55 GMT. ' ' Evacuarea litoralului spre zone mai inalte ar putea incepe catre ora locala 12, 00' ' (15, 00 GMT) pe insula Pastelui, a semnalat un comandant al Marinei chiliene, Claudio Montenegro. ' ' Ca urmare a seismului, alerta locala de tsunami a fost decretata pentru toate coastele Pacificului, inclusiv pentru Ecuador. Totodata, pentru moment nu este necesara nici o evacuare' ' , a declarat Secretariatul National pentru Situatii de Urgenta (SNGR, protectia civila)   din Ecuador. Potrivit Kiodo, un tsunami de 10 metri a fost observat in portul Sendai, nord-estul Japoniei, dupa cutremurul extrem de puternic, a lovit coasta de est a tarii.

Agentia EFE precizeaza ca televiziunea locala japoneza a prezentat imagini cu valul imens de apa care matura masini si a ajuns in zona cladirilor.

">

Epicentrul seismului a fost situat de catre Institutu de geofizica al SUA  (USGS)   in Oceanul Pacific la 130 kilometri de peninsula Ojika, la o adancime de 24, 4 kilometri si la o suta de kilometri de prefectura Miyagi, in nord estul Japoniei.   Aceeasi zona a fost zdruncinata acum doua zile de un alt cutremur de 7, 3 grade pe scara Richter care nu a provocat pagube. " Am fost zguduiti atat de violent incat a trebuit sa ne agatam sa nu cadem" , a marturisit un oficial din municipalitatea Kurihara, cel mai grav afectata din aceasta prefectura. " Nu putem sa iesim din cladire deoarece cutremurele nu inceteaza sa se succeada" , a declarat ea prin telefon pentru AFP. Potrivit Kyodo, forta de aparare aeriana nipona a fost desfasurata pentru a verifica pagubele provocate de cutremur. Doua centrale nucleare de pe coasta Pacificului, in Fukushima, s-au oprit automat iar aeroportul Narita s-a inchis temporar.

 

Alerta de tsunami

Potrivit AFP, primele valuri provocate de seismul produs vineri in largul Japoniei au atins mai multe tari din America Latina de la Oceanul Pacific, instalandu-se astfel o stare de panica in randul oficialitatilor acestor tari.   O alerta de tsunami a fost emisa pentru Japonia, Rusia, Insulele Mariane, Filipine, Insula Guam, Taiwanul, Insulele Marshall, Indonezia, Papua Noua Guinee, Nauru, Micronezia si Hawaii. In Japonia, valuri de 4, 20 de metri inaltime au ajuns pe coasta Pacificului, potrivit televiziunilor, luand masini si vapoare. In prefectura Iwate, mai multe masini au fost vazute plutind in port. In Columbia s-a constat o crestere cu o jumatate de metru a nivelului marii de-a lungul coastelor sale de la Oceanul Pacific, cu toate acestea nu a fost emis nici un ordin de evacuare, potrivit unui anunt al organismului de prevenire a dezastrelor. ' ' Cerem populatiei sa nu intre in panica si sa fie foarte atenta la informatiile pe care noi le difuzam treptat' ' , a declarat pentru AFP   Amanda Pulido, aflata la conducerea Directiei de gestionare si prevenire a catastrofelor. In Mexic, primul mare val, a carui inaltime nu este cunoscuta, a atins Baja California, in nord-est, a declarat pentru AFP Serviciul seismologic national. La randul lor, autoritatile din Peru, Honduras si Chile au emis vineri un aviz de alerta preventiva de tsunami pentru regiunile de coasta. Insula Pastelui, teritoriu chilian cu circa 4. 000 de locuitori situat in Pacific la peste 3. 500 de km vest de litoral, ar putea fi prima lovita de tsunami, catre ora 20, 55 GMT. ' ' Evacuarea litoralului spre zone mai inalte ar putea incepe catre ora locala 12, 00' ' (15, 00 GMT) pe insula Pastelui, a semnalat un comandant al Marinei chiliene, Claudio Montenegro. ' ' Ca urmare a seismului, alerta locala de tsunami a fost decretata pentru toate coastele Pacificului, inclusiv pentru Ecuador. Totodata, pentru moment nu este necesara nici o evacuare' ' , a declarat Secretariatul National pentru Situatii de Urgenta (SNGR, protectia civila)   din Ecuador. Potrivit Kiodo, un tsunami de 10 metri a fost observat in portul Sendai, nord-estul Japoniei, dupa cutremurul extrem de puternic, a lovit coasta de est a tarii.

Agentia EFE precizeaza ca televiziunea locala japoneza a prezentat imagini cu valul imens de apa care matura masini si a ajuns in zona cladirilor.

,

Suspendarea transporturilor la Tokyo

La Tokyo, situat la circa 380 de kilometri distanta, zgarie-norii, construiti pe structuri paraseismice speciale, s-au clatinat indelung, dupa seismul care a durat peste doua minute. Aeroportul international Narita, situat la aproximativ 50 de kilometri est de Tokyo, a suspendat traficul si a decis sa isi evacueze cladirile. Televiziunile si-au oprit emisia pentru a transmite in direct imagini din Tokyo. " Eram in birou, la etajul zece al cladirii. Peretii au inceput sa se miste, apoi mobila. Nu am vazut niciodata asa ceva, mi-e teama" , a declarat Horikane Saki, un angajat al unui birou din cartierul Ginza, care a coborat impreuna cu colegii sai la cateva minute dupa cutremur. Televiziunea publica a aratat flacari si fum de la o cladire din Odaiba, o suburbie a Tokio, iar trenurile de mare viteza spre nordul tarii au fost oprite. Imaginile difuzate de televiziune au aratat barci, masini si camioane aflate in apa dupa ce un mic tsunami a lovit orasul Kamaichi, in nordul Japoniei. “ A fost probabil cel mai puternic seism pe care l-am simtit de cand am venit in Japonia, in urma cu peste 20 de ani” , a afirmat corespondentul Reuters Linda Sieg. In zona metropolitana a capitalei Tokio toate serviciile feroviare, inclusiv trenurile de mare viteza, au fost suspendate, iar foarte multi japonezi au fost pusi in imposibilitatea de a se mai intoarce acasa. Principalele companii aeriene ale Japoniei, Japan Airlines (JAL) si All Nippon Airways (ANA) au anuntat suspendarea tuturor zborurilor de pe aeroportul Narita, din Tokio. Un purtator de cuvant al aeroportului international Narita, care si-a suspendat activitatea dupa cutremur pentru a evalua daunele produse la piste, a declarat pentru EFE ca, incepand cu orele locale 19:00 (10:00 GMT) autoritatile aeroportuare acorda autorizatie de decolare, insa sosirile sunt in continuare paralizate. Purtatorul de cuvant al guvernului nipon i-a indemnat pe oameni sa se adaposteasca in locuri sigure, cum sunt cladirile de birouri, si sa nu se grabeasca sa ajunga acasa, avand in vedere ca drumurile vor fi foarte aglomerate. Secretarul de cabinet Yukio Edano a subliniat ca reluarea transportului feroviar nu va putea avea loc pana nu se va asigura ca functionarea lor se poate face in depline conditii de siguranta. Baza aeriana de la Matsushima, din prefectura Miyagi, a fost acoperita de un val urias, au anuntat Fortele de autoaparare aeriana.

" title="Stiri despre

Suspendarea transporturilor la Tokyo

La Tokyo, situat la circa 380 de kilometri distanta, zgarie-norii, construiti pe structuri paraseismice speciale, s-au clatinat indelung, dupa seismul care a durat peste doua minute. Aeroportul international Narita, situat la aproximativ 50 de kilometri est de Tokyo, a suspendat traficul si a decis sa isi evacueze cladirile. Televiziunile si-au oprit emisia pentru a transmite in direct imagini din Tokyo. " Eram in birou, la etajul zece al cladirii. Peretii au inceput sa se miste, apoi mobila. Nu am vazut niciodata asa ceva, mi-e teama" , a declarat Horikane Saki, un angajat al unui birou din cartierul Ginza, care a coborat impreuna cu colegii sai la cateva minute dupa cutremur. Televiziunea publica a aratat flacari si fum de la o cladire din Odaiba, o suburbie a Tokio, iar trenurile de mare viteza spre nordul tarii au fost oprite. Imaginile difuzate de televiziune au aratat barci, masini si camioane aflate in apa dupa ce un mic tsunami a lovit orasul Kamaichi, in nordul Japoniei. “ A fost probabil cel mai puternic seism pe care l-am simtit de cand am venit in Japonia, in urma cu peste 20 de ani” , a afirmat corespondentul Reuters Linda Sieg. In zona metropolitana a capitalei Tokio toate serviciile feroviare, inclusiv trenurile de mare viteza, au fost suspendate, iar foarte multi japonezi au fost pusi in imposibilitatea de a se mai intoarce acasa. Principalele companii aeriene ale Japoniei, Japan Airlines (JAL) si All Nippon Airways (ANA) au anuntat suspendarea tuturor zborurilor de pe aeroportul Narita, din Tokio. Un purtator de cuvant al aeroportului international Narita, care si-a suspendat activitatea dupa cutremur pentru a evalua daunele produse la piste, a declarat pentru EFE ca, incepand cu orele locale 19:00 (10:00 GMT) autoritatile aeroportuare acorda autorizatie de decolare, insa sosirile sunt in continuare paralizate. Purtatorul de cuvant al guvernului nipon i-a indemnat pe oameni sa se adaposteasca in locuri sigure, cum sunt cladirile de birouri, si sa nu se grabeasca sa ajunga acasa, avand in vedere ca drumurile vor fi foarte aglomerate. Secretarul de cabinet Yukio Edano a subliniat ca reluarea transportului feroviar nu va putea avea loc pana nu se va asigura ca functionarea lor se poate face in depline conditii de siguranta. Baza aeriana de la Matsushima, din prefectura Miyagi, a fost acoperita de un val urias, au anuntat Fortele de autoaparare aeriana.

">

Suspendarea transporturilor la Tokyo

La Tokyo, situat la circa 380 de kilometri distanta, zgarie-norii, construiti pe structuri paraseismice speciale, s-au clatinat indelung, dupa seismul care a durat peste doua minute. Aeroportul international Narita, situat la aproximativ 50 de kilometri est de Tokyo, a suspendat traficul si a decis sa isi evacueze cladirile. Televiziunile si-au oprit emisia pentru a transmite in direct imagini din Tokyo. " Eram in birou, la etajul zece al cladirii. Peretii au inceput sa se miste, apoi mobila. Nu am vazut niciodata asa ceva, mi-e teama" , a declarat Horikane Saki, un angajat al unui birou din cartierul Ginza, care a coborat impreuna cu colegii sai la cateva minute dupa cutremur. Televiziunea publica a aratat flacari si fum de la o cladire din Odaiba, o suburbie a Tokio, iar trenurile de mare viteza spre nordul tarii au fost oprite. Imaginile difuzate de televiziune au aratat barci, masini si camioane aflate in apa dupa ce un mic tsunami a lovit orasul Kamaichi, in nordul Japoniei. “ A fost probabil cel mai puternic seism pe care l-am simtit de cand am venit in Japonia, in urma cu peste 20 de ani” , a afirmat corespondentul Reuters Linda Sieg. In zona metropolitana a capitalei Tokio toate serviciile feroviare, inclusiv trenurile de mare viteza, au fost suspendate, iar foarte multi japonezi au fost pusi in imposibilitatea de a se mai intoarce acasa. Principalele companii aeriene ale Japoniei, Japan Airlines (JAL) si All Nippon Airways (ANA) au anuntat suspendarea tuturor zborurilor de pe aeroportul Narita, din Tokio. Un purtator de cuvant al aeroportului international Narita, care si-a suspendat activitatea dupa cutremur pentru a evalua daunele produse la piste, a declarat pentru EFE ca, incepand cu orele locale 19:00 (10:00 GMT) autoritatile aeroportuare acorda autorizatie de decolare, insa sosirile sunt in continuare paralizate. Purtatorul de cuvant al guvernului nipon i-a indemnat pe oameni sa se adaposteasca in locuri sigure, cum sunt cladirile de birouri, si sa nu se grabeasca sa ajunga acasa, avand in vedere ca drumurile vor fi foarte aglomerate. Secretarul de cabinet Yukio Edano a subliniat ca reluarea transportului feroviar nu va putea avea loc pana nu se va asigura ca functionarea lor se poate face in depline conditii de siguranta. Baza aeriana de la Matsushima, din prefectura Miyagi, a fost acoperita de un val urias, au anuntat Fortele de autoaparare aeriana.

,

  Seismul s-a simtit pana la Beijing, la  2. 500 kilometri distanta

 

Potrivit AFP, mai multi angajai care lucrau in turnurile de birouri din capitala chineza au postat pe site-uri articole prin care explicau cum au simtit zguduitura, insa faca ca cineva sa fie ranit.   Administratia chineza a seismelor a mentionat ca a primit mesaje de la locuitori din Beijing care semnalau ca simtisera puternicul seism.

 

Cel putin 60 morti si numerosi raniti dupa seismul din Japonia

 

In urma seismului, au fost semnalate numeroase pagube materiale si ranirea mai multor persoane. Cel putin 60 de oameni si-au pierdut viata si alte zeci sunt date disparute sau grav ranite, in jumatatea estica a Japoniei, grav afectata de un cutremur devastator de 8, 9 grade magnitudinea momentului, produs in largul coastelor nord-estice ale Japoniei, au anuntat surse ale politiei nipone, citate de Kyodo. Potrivit imaginilor difuzate de televiziuni, bilantul ar urma sa creasca, iar Ministerul Apararii a trimis nave pentru a participa la operatiunile de salvare. Autoritatile au avertizat impotriva unor valuri tsunami care ar putea ajunge pana la sase metri inaltime, iar televiziunea publica NHK a anuntat un val de 4, 2 metri inaltime in portul Kamaishi, in prefectura Iwate (nord-est). Cea mai grava situatie se inregistreaza in prefecturile Iwate (26 morţi), Fukushima, Miyagi, Tokyo, Ibaraki, Chiba, Kanagawa si Tochigi. Cel putin trei persoane au fost ranite in incendiul provocat la o rafinarie din prefectura Chiba si inca cinci intr-o otelarie din orasul cu acelasi nume. In Tokio, peste 60 de persoane au fost ranite. Incendiile au obligat numeroase uzine, intre care Toyota, Sony şi Nissan, dar si rafinaria China, sa-si inceteze activitatea, conform EFE. Seismul a fost urmat de replici puternice si de tsunami inalt de cativa metri, care a devastat coastele nord-estice, numarul victimelor fiind deocamdata necunoscut. Un vapor cu 100 de persoane la bord a fost luat vineri de un tsunami in prefectura Miyagi (nord-estul Japoniei). Vasul apartinea unei companii de constructii navale din portul Ishinomaki, a anuntat politia locala. In semn de precautie, a fost decretata stare de alerta la centrala nucleara Fukushima Daiichi iar reactoarele centralelor situate in prefecturi apropiate de epicentrul cutremurului s-au inchis automat, conform Agentiei Internationale pentru Energia Atomica. Totodata, prefectura a solicitat evacuarea a aproximativ doua mii de locuitori din imprejurimile centralei Fukushima, pe o raza de doi kilometri. Nivelul apei in instalatia de racire a coborat la un nivel ingrijorator, insa nu s-a inregistrat nicio scurgere radioactiva, a precizat postul de televiziune Nippon TV.

" title="Stiri despre

  Seismul s-a simtit pana la Beijing, la  2. 500 kilometri distanta

 

Potrivit AFP, mai multi angajai care lucrau in turnurile de birouri din capitala chineza au postat pe site-uri articole prin care explicau cum au simtit zguduitura, insa faca ca cineva sa fie ranit.   Administratia chineza a seismelor a mentionat ca a primit mesaje de la locuitori din Beijing care semnalau ca simtisera puternicul seism.

 

Cel putin 60 morti si numerosi raniti dupa seismul din Japonia

 

In urma seismului, au fost semnalate numeroase pagube materiale si ranirea mai multor persoane. Cel putin 60 de oameni si-au pierdut viata si alte zeci sunt date disparute sau grav ranite, in jumatatea estica a Japoniei, grav afectata de un cutremur devastator de 8, 9 grade magnitudinea momentului, produs in largul coastelor nord-estice ale Japoniei, au anuntat surse ale politiei nipone, citate de Kyodo. Potrivit imaginilor difuzate de televiziuni, bilantul ar urma sa creasca, iar Ministerul Apararii a trimis nave pentru a participa la operatiunile de salvare. Autoritatile au avertizat impotriva unor valuri tsunami care ar putea ajunge pana la sase metri inaltime, iar televiziunea publica NHK a anuntat un val de 4, 2 metri inaltime in portul Kamaishi, in prefectura Iwate (nord-est). Cea mai grava situatie se inregistreaza in prefecturile Iwate (26 morţi), Fukushima, Miyagi, Tokyo, Ibaraki, Chiba, Kanagawa si Tochigi. Cel putin trei persoane au fost ranite in incendiul provocat la o rafinarie din prefectura Chiba si inca cinci intr-o otelarie din orasul cu acelasi nume. In Tokio, peste 60 de persoane au fost ranite. Incendiile au obligat numeroase uzine, intre care Toyota, Sony şi Nissan, dar si rafinaria China, sa-si inceteze activitatea, conform EFE. Seismul a fost urmat de replici puternice si de tsunami inalt de cativa metri, care a devastat coastele nord-estice, numarul victimelor fiind deocamdata necunoscut. Un vapor cu 100 de persoane la bord a fost luat vineri de un tsunami in prefectura Miyagi (nord-estul Japoniei). Vasul apartinea unei companii de constructii navale din portul Ishinomaki, a anuntat politia locala. In semn de precautie, a fost decretata stare de alerta la centrala nucleara Fukushima Daiichi iar reactoarele centralelor situate in prefecturi apropiate de epicentrul cutremurului s-au inchis automat, conform Agentiei Internationale pentru Energia Atomica. Totodata, prefectura a solicitat evacuarea a aproximativ doua mii de locuitori din imprejurimile centralei Fukushima, pe o raza de doi kilometri. Nivelul apei in instalatia de racire a coborat la un nivel ingrijorator, insa nu s-a inregistrat nicio scurgere radioactiva, a precizat postul de televiziune Nippon TV.

">

  Seismul s-a simtit pana la Beijing, la  2. 500 kilometri distanta

 

Potrivit AFP, mai multi angajai care lucrau in turnurile de birouri din capitala chineza au postat pe site-uri articole prin care explicau cum au simtit zguduitura, insa faca ca cineva sa fie ranit.   Administratia chineza a seismelor a mentionat ca a primit mesaje de la locuitori din Beijing care semnalau ca simtisera puternicul seism.

 

Cel putin 60 morti si numerosi raniti dupa seismul din Japonia

 

In urma seismului, au fost semnalate numeroase pagube materiale si ranirea mai multor persoane. Cel putin 60 de oameni si-au pierdut viata si alte zeci sunt date disparute sau grav ranite, in jumatatea estica a Japoniei, grav afectata de un cutremur devastator de 8, 9 grade magnitudinea momentului, produs in largul coastelor nord-estice ale Japoniei, au anuntat surse ale politiei nipone, citate de Kyodo. Potrivit imaginilor difuzate de televiziuni, bilantul ar urma sa creasca, iar Ministerul Apararii a trimis nave pentru a participa la operatiunile de salvare. Autoritatile au avertizat impotriva unor valuri tsunami care ar putea ajunge pana la sase metri inaltime, iar televiziunea publica NHK a anuntat un val de 4, 2 metri inaltime in portul Kamaishi, in prefectura Iwate (nord-est). Cea mai grava situatie se inregistreaza in prefecturile Iwate (26 morţi), Fukushima, Miyagi, Tokyo, Ibaraki, Chiba, Kanagawa si Tochigi. Cel putin trei persoane au fost ranite in incendiul provocat la o rafinarie din prefectura Chiba si inca cinci intr-o otelarie din orasul cu acelasi nume. In Tokio, peste 60 de persoane au fost ranite. Incendiile au obligat numeroase uzine, intre care Toyota, Sony şi Nissan, dar si rafinaria China, sa-si inceteze activitatea, conform EFE. Seismul a fost urmat de replici puternice si de tsunami inalt de cativa metri, care a devastat coastele nord-estice, numarul victimelor fiind deocamdata necunoscut. Un vapor cu 100 de persoane la bord a fost luat vineri de un tsunami in prefectura Miyagi (nord-estul Japoniei). Vasul apartinea unei companii de constructii navale din portul Ishinomaki, a anuntat politia locala. In semn de precautie, a fost decretata stare de alerta la centrala nucleara Fukushima Daiichi iar reactoarele centralelor situate in prefecturi apropiate de epicentrul cutremurului s-au inchis automat, conform Agentiei Internationale pentru Energia Atomica. Totodata, prefectura a solicitat evacuarea a aproximativ doua mii de locuitori din imprejurimile centralei Fukushima, pe o raza de doi kilometri. Nivelul apei in instalatia de racire a coborat la un nivel ingrijorator, insa nu s-a inregistrat nicio scurgere radioactiva, a precizat postul de televiziune Nippon TV.

,

In urma seismului s-au produs peste 80 de incendii

Peste 80 de incendii au fost semnalate dupa producerea   seismul cu magnitudinea 8, 9 grade de vineri, cel mai mare inregistrat vreodata in Japonia, iar o baza a fortelor aeriene a fost aproape scufundata de valurile uriase starnite de uriasa miscare telurica, transmite Kyodo, citat de Agerpres. Dupa cutremurul produs la orele locale 02. 46 p. m. , pana in seara zilei au fost semnalate peste 80 de incendii in prefectura Miyagi si in alte sapte prefecturi, in estul si nord-estul arhipelagului nipon, a anuntat Agentia pentru gestionarea incendiilor si dezastrelor. Peste 600 de oameni au fost evacuati de pe acoperisuri in resedinta prefecturii Miyagi, Sendai, dupa izbucnirea unui incendiu in apropierea unei scoli. O alerta de tsunami a fost lansata vineri in insulele Mariane din Oceanul Pacific, fiind dat si un ordin de evacuare a unor zone dupa seismul cu magnitudinea de 8, 9 grade urmat de tsunami de 10 metri care a lovit Japonia, a anuntat comandamentul local al serviciilor de urgenta, informeaza AFP. Pe de alta parte, premierul japonez Naoto Kan a asigurat ca nu a fost inregistrata nici o scurgere radioactiva la centralele nucleare din tara in urma cutremurului ce a lovit nord-estul Japoniei. Potrivit guvernului, seismul ar fi provocat pagube considerabile.

 

Cele mai puternice cutremure de pamant inregistrate in lume in ultimul secol

 

Pe fondul cutremurului produs vineri innord-estul Japoniei ce a a avut o magnitudine de 8, 9 grade, care a provocat tsunami de cativa metri pe coasta Pacificului, AFP trece in revista, in ordine descrescatoare, cele mai puternice seisme inregistrate de la inceputul secolului al XX-lea (pe scara momentului), informeaza Agerpres. Dupa ce au fost multa vreme masurate pe scara Richter, cutremurele sunt acum clasificate conform magnitudinii momentului - care masoara energia degajata de seism -, rezultatul neprezentand mari diferente fata de scara Richter.

  • In 1964, Alaska a fost victima unui cutremur de 9, 2 grade, in apropierea stramtorii Prince William, urmat de un tsunami. Au fost atunci circa 100 de morti.
  • In 2004, in Asia, un seism cu magnitudinea de 9, 1 grade in dreptul insulei Sumatra a provocat pe 26 decembrie un tsunami care a devastat tarile vecine si s-a soldat cu 270. 000 de morti si disparuti.
  • In 1952, in peninsula Kamceatka din U. R. S. S. s-a produs un cutremur de 9 grade, care a declansat un tsunami resimtit pana in Chile si Peru. Cutremurul a facut peste 2. 300 de victime.
  • In 1906, in Ecuador, un seism de 8, 8 grade, cu epicentrul in largul coastelor Columbiei si Ecuadorului, a provocat un tsunami care s-a soldat cu circa o mie de morti.
  • In 2010, in Chile, un cutremur cu magnitudinea 8, 8 urmat de tsunami au afectat partea central-sudica a tarii. Au murit atunci 523 de oameni si 24 au fost dati disparuti.
  • In 1965, in Alaska, un cutremur de 8, 7, urmat de tsunami, a afectat insulele Aleutine.
  • In 2005, Indonezia a fost zguduita de un seism de 8, 6, cu epicentrul in dreptul insulei Sumatra (insula Nias). Au murit 900 de persoane si 6. 000 au fost ranite.
  • In 1957, in Alaska, un cutremur de 8, 6 grade a lovit insulele Andreanov si a provocat un tsunami.
  • In 2010, in Haiti, un seism cu magnitudinea de 7 grade s-a soldat cu un numar intre 250. 000 si 300. 000 de morti, peste 300. 000 de raniti si mai mult de un milion de persoane evacuate, potrivit unui bilant al ONU.
  • Tot in 2010, in China, un cutremur de 6, 9 grade a lovit provincia Qinghai (nord-vestul tarii) si s-a soldat cu 2. 187 morti si 80 de persoane date disparute.

 

Gheorghe Marmureanu: Romania nu se poate astepta la un cutremur legat de cel din Japonia

 

Directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu, a declarat pentru Agerpres ca seismul din Japonia nu va afecta Romania.   “ Romania nu se poate astepta in nici un caz la un cutremur legat de cel din Japonia. Pana in 2022, este foarte activa zona tectonica din Asia. Dupa aceasta data, lucrurile se vor schimba si va deveni important blocul african, care se deplaseaza anual catre nord cu circa 40-50 de milimetri, dar el a provocat niste cutremure relativ mici in Romania, care au avut loc mai ales in zona Banatului. Cel mai mare cutremur, provocat de acest bloc african in Romania, s-a produs in mai 2001, in Vrancea si a fost de 6, 7 grade” , a precizat Gheorghe Marmureanu.   Seful Institutului National pentru Fizica Pamantului a negat si zvonurile conform carora pozitia la perigeu a Lunii in cursul saptamanii viitoare ar putea genera, intre alte fenomene, si seisme. “ Aceste zvonuri sunt scoase de niste ufologi ai seismologiei” , a glumit directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului. “ Sunt unii care nu au ce face si scot astfel de idei, asa cum altii au schimbat data unui cutremur ca sa le iasa o anumita secventa! Te apuca rasul! Tectonica este o stiinta adevarata” , a precizat Gheorghe Marmureanu. Referitor la cutremurul din Japonia, seful Institutului National pentru Fizica Pamantului a explicat ca seismul a avut magnitudinea de 8, 9 pe scara Moment Seismic (Ms), care este singura care poate masura energia eliberata in focar peste 8, 45, pentru ca Scara Richter se satureaza dupa 8, 45.

" title="Stiri despre

In urma seismului s-au produs peste 80 de incendii

Peste 80 de incendii au fost semnalate dupa producerea   seismul cu magnitudinea 8, 9 grade de vineri, cel mai mare inregistrat vreodata in Japonia, iar o baza a fortelor aeriene a fost aproape scufundata de valurile uriase starnite de uriasa miscare telurica, transmite Kyodo, citat de Agerpres. Dupa cutremurul produs la orele locale 02. 46 p. m. , pana in seara zilei au fost semnalate peste 80 de incendii in prefectura Miyagi si in alte sapte prefecturi, in estul si nord-estul arhipelagului nipon, a anuntat Agentia pentru gestionarea incendiilor si dezastrelor. Peste 600 de oameni au fost evacuati de pe acoperisuri in resedinta prefecturii Miyagi, Sendai, dupa izbucnirea unui incendiu in apropierea unei scoli. O alerta de tsunami a fost lansata vineri in insulele Mariane din Oceanul Pacific, fiind dat si un ordin de evacuare a unor zone dupa seismul cu magnitudinea de 8, 9 grade urmat de tsunami de 10 metri care a lovit Japonia, a anuntat comandamentul local al serviciilor de urgenta, informeaza AFP. Pe de alta parte, premierul japonez Naoto Kan a asigurat ca nu a fost inregistrata nici o scurgere radioactiva la centralele nucleare din tara in urma cutremurului ce a lovit nord-estul Japoniei. Potrivit guvernului, seismul ar fi provocat pagube considerabile.

 

Cele mai puternice cutremure de pamant inregistrate in lume in ultimul secol

 

Pe fondul cutremurului produs vineri innord-estul Japoniei ce a a avut o magnitudine de 8, 9 grade, care a provocat tsunami de cativa metri pe coasta Pacificului, AFP trece in revista, in ordine descrescatoare, cele mai puternice seisme inregistrate de la inceputul secolului al XX-lea (pe scara momentului), informeaza Agerpres. Dupa ce au fost multa vreme masurate pe scara Richter, cutremurele sunt acum clasificate conform magnitudinii momentului - care masoara energia degajata de seism -, rezultatul neprezentand mari diferente fata de scara Richter.

  • In 1964, Alaska a fost victima unui cutremur de 9, 2 grade, in apropierea stramtorii Prince William, urmat de un tsunami. Au fost atunci circa 100 de morti.
  • In 2004, in Asia, un seism cu magnitudinea de 9, 1 grade in dreptul insulei Sumatra a provocat pe 26 decembrie un tsunami care a devastat tarile vecine si s-a soldat cu 270. 000 de morti si disparuti.
  • In 1952, in peninsula Kamceatka din U. R. S. S. s-a produs un cutremur de 9 grade, care a declansat un tsunami resimtit pana in Chile si Peru. Cutremurul a facut peste 2. 300 de victime.
  • In 1906, in Ecuador, un seism de 8, 8 grade, cu epicentrul in largul coastelor Columbiei si Ecuadorului, a provocat un tsunami care s-a soldat cu circa o mie de morti.
  • In 2010, in Chile, un cutremur cu magnitudinea 8, 8 urmat de tsunami au afectat partea central-sudica a tarii. Au murit atunci 523 de oameni si 24 au fost dati disparuti.
  • In 1965, in Alaska, un cutremur de 8, 7, urmat de tsunami, a afectat insulele Aleutine.
  • In 2005, Indonezia a fost zguduita de un seism de 8, 6, cu epicentrul in dreptul insulei Sumatra (insula Nias). Au murit 900 de persoane si 6. 000 au fost ranite.
  • In 1957, in Alaska, un cutremur de 8, 6 grade a lovit insulele Andreanov si a provocat un tsunami.
  • In 2010, in Haiti, un seism cu magnitudinea de 7 grade s-a soldat cu un numar intre 250. 000 si 300. 000 de morti, peste 300. 000 de raniti si mai mult de un milion de persoane evacuate, potrivit unui bilant al ONU.
  • Tot in 2010, in China, un cutremur de 6, 9 grade a lovit provincia Qinghai (nord-vestul tarii) si s-a soldat cu 2. 187 morti si 80 de persoane date disparute.

 

Gheorghe Marmureanu: Romania nu se poate astepta la un cutremur legat de cel din Japonia

 

Directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu, a declarat pentru Agerpres ca seismul din Japonia nu va afecta Romania.   “ Romania nu se poate astepta in nici un caz la un cutremur legat de cel din Japonia. Pana in 2022, este foarte activa zona tectonica din Asia. Dupa aceasta data, lucrurile se vor schimba si va deveni important blocul african, care se deplaseaza anual catre nord cu circa 40-50 de milimetri, dar el a provocat niste cutremure relativ mici in Romania, care au avut loc mai ales in zona Banatului. Cel mai mare cutremur, provocat de acest bloc african in Romania, s-a produs in mai 2001, in Vrancea si a fost de 6, 7 grade” , a precizat Gheorghe Marmureanu.   Seful Institutului National pentru Fizica Pamantului a negat si zvonurile conform carora pozitia la perigeu a Lunii in cursul saptamanii viitoare ar putea genera, intre alte fenomene, si seisme. “ Aceste zvonuri sunt scoase de niste ufologi ai seismologiei” , a glumit directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului. “ Sunt unii care nu au ce face si scot astfel de idei, asa cum altii au schimbat data unui cutremur ca sa le iasa o anumita secventa! Te apuca rasul! Tectonica este o stiinta adevarata” , a precizat Gheorghe Marmureanu. Referitor la cutremurul din Japonia, seful Institutului National pentru Fizica Pamantului a explicat ca seismul a avut magnitudinea de 8, 9 pe scara Moment Seismic (Ms), care este singura care poate masura energia eliberata in focar peste 8, 45, pentru ca Scara Richter se satureaza dupa 8, 45.

">

In urma seismului s-au produs peste 80 de incendii

Peste 80 de incendii au fost semnalate dupa producerea   seismul cu magnitudinea 8, 9 grade de vineri, cel mai mare inregistrat vreodata in Japonia, iar o baza a fortelor aeriene a fost aproape scufundata de valurile uriase starnite de uriasa miscare telurica, transmite Kyodo, citat de Agerpres. Dupa cutremurul produs la orele locale 02. 46 p. m. , pana in seara zilei au fost semnalate peste 80 de incendii in prefectura Miyagi si in alte sapte prefecturi, in estul si nord-estul arhipelagului nipon, a anuntat Agentia pentru gestionarea incendiilor si dezastrelor. Peste 600 de oameni au fost evacuati de pe acoperisuri in resedinta prefecturii Miyagi, Sendai, dupa izbucnirea unui incendiu in apropierea unei scoli. O alerta de tsunami a fost lansata vineri in insulele Mariane din Oceanul Pacific, fiind dat si un ordin de evacuare a unor zone dupa seismul cu magnitudinea de 8, 9 grade urmat de tsunami de 10 metri care a lovit Japonia, a anuntat comandamentul local al serviciilor de urgenta, informeaza AFP. Pe de alta parte, premierul japonez Naoto Kan a asigurat ca nu a fost inregistrata nici o scurgere radioactiva la centralele nucleare din tara in urma cutremurului ce a lovit nord-estul Japoniei. Potrivit guvernului, seismul ar fi provocat pagube considerabile.

 

Cele mai puternice cutremure de pamant inregistrate in lume in ultimul secol

 

Pe fondul cutremurului produs vineri innord-estul Japoniei ce a a avut o magnitudine de 8, 9 grade, care a provocat tsunami de cativa metri pe coasta Pacificului, AFP trece in revista, in ordine descrescatoare, cele mai puternice seisme inregistrate de la inceputul secolului al XX-lea (pe scara momentului), informeaza Agerpres. Dupa ce au fost multa vreme masurate pe scara Richter, cutremurele sunt acum clasificate conform magnitudinii momentului - care masoara energia degajata de seism -, rezultatul neprezentand mari diferente fata de scara Richter.

  • In 1964, Alaska a fost victima unui cutremur de 9, 2 grade, in apropierea stramtorii Prince William, urmat de un tsunami. Au fost atunci circa 100 de morti.
  • In 2004, in Asia, un seism cu magnitudinea de 9, 1 grade in dreptul insulei Sumatra a provocat pe 26 decembrie un tsunami care a devastat tarile vecine si s-a soldat cu 270. 000 de morti si disparuti.
  • In 1952, in peninsula Kamceatka din U. R. S. S. s-a produs un cutremur de 9 grade, care a declansat un tsunami resimtit pana in Chile si Peru. Cutremurul a facut peste 2. 300 de victime.
  • In 1906, in Ecuador, un seism de 8, 8 grade, cu epicentrul in largul coastelor Columbiei si Ecuadorului, a provocat un tsunami care s-a soldat cu circa o mie de morti.
  • In 2010, in Chile, un cutremur cu magnitudinea 8, 8 urmat de tsunami au afectat partea central-sudica a tarii. Au murit atunci 523 de oameni si 24 au fost dati disparuti.
  • In 1965, in Alaska, un cutremur de 8, 7, urmat de tsunami, a afectat insulele Aleutine.
  • In 2005, Indonezia a fost zguduita de un seism de 8, 6, cu epicentrul in dreptul insulei Sumatra (insula Nias). Au murit 900 de persoane si 6. 000 au fost ranite.
  • In 1957, in Alaska, un cutremur de 8, 6 grade a lovit insulele Andreanov si a provocat un tsunami.
  • In 2010, in Haiti, un seism cu magnitudinea de 7 grade s-a soldat cu un numar intre 250. 000 si 300. 000 de morti, peste 300. 000 de raniti si mai mult de un milion de persoane evacuate, potrivit unui bilant al ONU.
  • Tot in 2010, in China, un cutremur de 6, 9 grade a lovit provincia Qinghai (nord-vestul tarii) si s-a soldat cu 2. 187 morti si 80 de persoane date disparute.

 

Gheorghe Marmureanu: Romania nu se poate astepta la un cutremur legat de cel din Japonia

 

Directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu, a declarat pentru Agerpres ca seismul din Japonia nu va afecta Romania.   “ Romania nu se poate astepta in nici un caz la un cutremur legat de cel din Japonia. Pana in 2022, este foarte activa zona tectonica din Asia. Dupa aceasta data, lucrurile se vor schimba si va deveni important blocul african, care se deplaseaza anual catre nord cu circa 40-50 de milimetri, dar el a provocat niste cutremure relativ mici in Romania, care au avut loc mai ales in zona Banatului. Cel mai mare cutremur, provocat de acest bloc african in Romania, s-a produs in mai 2001, in Vrancea si a fost de 6, 7 grade” , a precizat Gheorghe Marmureanu.   Seful Institutului National pentru Fizica Pamantului a negat si zvonurile conform carora pozitia la perigeu a Lunii in cursul saptamanii viitoare ar putea genera, intre alte fenomene, si seisme. “ Aceste zvonuri sunt scoase de niste ufologi ai seismologiei” , a glumit directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului. “ Sunt unii care nu au ce face si scot astfel de idei, asa cum altii au schimbat data unui cutremur ca sa le iasa o anumita secventa! Te apuca rasul! Tectonica este o stiinta adevarata” , a precizat Gheorghe Marmureanu. Referitor la cutremurul din Japonia, seful Institutului National pentru Fizica Pamantului a explicat ca seismul a avut magnitudinea de 8, 9 pe scara Moment Seismic (Ms), care este singura care poate masura energia eliberata in focar peste 8, 45, pentru ca Scara Richter se satureaza dupa 8, 45.

,   “ Este al treilea mare cutremur din istorie, dupa cel din 1920, de 9, 6, din Chile si cel din Sumatra, de 9, 4. Cel de acum, din Japonia, de 8, 9 grade Ms, este echivalentul a 17. 000 de bombe atomice, de puterea celei de la Hiroshima” , a spus Marmureanu. Cutremurul a provocat doua valuri tsunami mai mari, unul de circa 6 metri. “ A fost mai mic decat tsunami-ul din Indonezia, care a fost produs de un cutremur de 9, 4 pe scara Moment Seismic, si care a fost echivalent cu puterea a peste 18. 000 de bombe atomice de puterea celei de la Hiroshima. Tot arsenalul nuclear detinut de SUA si Rusia impreuna nu ar putea produce nici un cutremur de cinci si ceva, daramite 8, 9 sau 9, 4” , a subliniat seful Institutului pentru Fizica Pamantului. “ Nimeni nu stie daca acesta este cel mai mare cutremur asteptat sa se produca in Japonia” , a afirmat Gheorghe Marmureanu, care a avertizat de curand ca urma sa se produca un cutremur major in Japonia. “ Am spus tot timpul ca Japonia este o zona deosebit de activa seismic si ca va ramane activa pana in 2022. La acesta ora, nu stiu daca acesta este cel mai mare cutremur pe care il asteapta japonezii insisi. In 1923, s-a produs in Japonia un cutremur in care au murit circa 270. 000 de oameni. Acum, ei asteapta seismul « cel mare» , « the big one» , dar nu se stie daca este acesta” , a explicat Gheorghe Marmureanu, care a subliniat ca, daca seismul actual s-ar fi produs mai aproape de tarmurile Japoniei, ar fi provocat un dezastru.

            " title="Stiri despre   “ Este al treilea mare cutremur din istorie, dupa cel din 1920, de 9, 6, din Chile si cel din Sumatra, de 9, 4. Cel de acum, din Japonia, de 8, 9 grade Ms, este echivalentul a 17. 000 de bombe atomice, de puterea celei de la Hiroshima” , a spus Marmureanu. Cutremurul a provocat doua valuri tsunami mai mari, unul de circa 6 metri. “ A fost mai mic decat tsunami-ul din Indonezia, care a fost produs de un cutremur de 9, 4 pe scara Moment Seismic, si care a fost echivalent cu puterea a peste 18. 000 de bombe atomice de puterea celei de la Hiroshima. Tot arsenalul nuclear detinut de SUA si Rusia impreuna nu ar putea produce nici un cutremur de cinci si ceva, daramite 8, 9 sau 9, 4” , a subliniat seful Institutului pentru Fizica Pamantului. “ Nimeni nu stie daca acesta este cel mai mare cutremur asteptat sa se produca in Japonia” , a afirmat Gheorghe Marmureanu, care a avertizat de curand ca urma sa se produca un cutremur major in Japonia. “ Am spus tot timpul ca Japonia este o zona deosebit de activa seismic si ca va ramane activa pana in 2022. La acesta ora, nu stiu daca acesta este cel mai mare cutremur pe care il asteapta japonezii insisi. In 1923, s-a produs in Japonia un cutremur in care au murit circa 270. 000 de oameni. Acum, ei asteapta seismul « cel mare» , « the big one» , dar nu se stie daca este acesta” , a explicat Gheorghe Marmureanu, care a subliniat ca, daca seismul actual s-ar fi produs mai aproape de tarmurile Japoniei, ar fi provocat un dezastru.

            ">  “ Este al treilea mare cutremur din istorie, dupa cel din 1920, de 9, 6, din Chile si cel din Sumatra, de 9, 4. Cel de acum, din Japonia, de 8, 9 grade Ms, este echivalentul a 17. 000 de bombe atomice, de puterea celei de la Hiroshima” , a spus Marmureanu. Cutremurul a provocat doua valuri tsunami mai mari, unul de circa 6 metri. “ A fost mai mic decat tsunami-ul din Indonezia, care a fost produs de un cutremur de 9, 4 pe scara Moment Seismic, si care a fost echivalent cu puterea a peste 18. 000 de bombe atomice de puterea celei de la Hiroshima. Tot arsenalul nuclear detinut de SUA si Rusia impreuna nu ar putea produce nici un cutremur de cinci si ceva, daramite 8, 9 sau 9, 4” , a subliniat seful Institutului pentru Fizica Pamantului. “ Nimeni nu stie daca acesta este cel mai mare cutremur asteptat sa se produca in Japonia” , a afirmat Gheorghe Marmureanu, care a avertizat de curand ca urma sa se produca un cutremur major in Japonia. “ Am spus tot timpul ca Japonia este o zona deosebit de activa seismic si ca va ramane activa pana in 2022. La acesta ora, nu stiu daca acesta este cel mai mare cutremur pe care il asteapta japonezii insisi. In 1923, s-a produs in Japonia un cutremur in care au murit circa 270. 000 de oameni. Acum, ei asteapta seismul « cel mare» , « the big one» , dar nu se stie daca este acesta” , a explicat Gheorghe Marmureanu, care a subliniat ca, daca seismul actual s-ar fi produs mai aproape de tarmurile Japoniei, ar fi provocat un dezastru.

            ,            

Surse foto:  orator. ro, agenda. ro, adevarul. ro

" title="Stiri despre            

Surse foto:  orator. ro, agenda. ro, adevarul. ro

">           

Surse foto:  orator. ro, agenda. ro, adevarul. ro

Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii