A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1736144883.117.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Un roman din doi nu stie care e diferenta dintre un card de credit si unul de debit. Ce raspunsuri au dat oamenii
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-09-2015, ora 08:38

Un roman din doi nu stie care e diferenta dintre un card de credit si unul de debit. Ce raspunsuri au dat oamenii

Articol de Cristian Amariei
Un roman din doi nu stie care este diferenta dintre un card de credit si unul de cont curent. Asta arata un sondaj international care ne plaseaza pe ultimul loc la capitolul educatie financiara.

Nici nu-i de mirare, atata timp cat la scoala, economia este studiata dupa un manual vechi de 10 ani, respingator pentru copii si cu peste 600 de definitii de memorat. Asa ca mai multe banci, companii financiare si institutii de educatie private s-au apucat sa le explice copiilor si tinerilor economia, cu exemple practice si pe intelesul lor.

Reporter: Imi puteti spune daca va e clara direfenta dintre un card de credit si un card de debit?
Barbat: Cardul de credit e de credit si debitul, cum am eu card de credit de exemplu.
Reporter: Perioada de gratie la ce anume se refera, la cardul de credit pe care-l aveti?
Barbat: Perioada de gratie, bine, gratie. Este o satisfactie ca iti iei banul de pe card.

"Cardul de debit bagi pe el bani si folosesti dupa si cardul de credit te duci si iti faci un credit cu el, adica cumperi o chestie si dai banii dupa", a explicat un tanar.

Rusii si romanii au cele mai proaste cunotinte financiare, arata un studiu international facut anul acesta. Din pacate jumatate dintre cei care au sraspuns intrebarilor nu stiau termeni bancari sau fiscali de baza.

Problema e in primul rand la scoala, unde manualele si programa sunt neschimbate de un deceniu.

Catalina Rusin, profesor la Colegiul Ion Creanga din Bucuresti: "S-ar potrivi o simplificare a programei si o adaptare la cerintele pietei muncii din domeniul actual."

In urmatorii 4 ani, Ministerul Educatiei nu are insa niciun plan sa modifice materia, asa ca bancile de exemplu, isi trimit angajatii in scoli, ca sa le explice elevilor economia actuala.

Bogdan Chiriac, instructor voluntar: "Ei simt ca vine cineva sa le spuna ceva din lumea reala si-atunci imagineaza-ti. Sunt foarte deschisi, sunt foarte entuziasti insa nu stiau detalii ca diferenta dintre cardul de credit, cardul de debit, consult de economii, depozit, contul curent."

Exista foarte multe cursuri gratuite, editate cu sprijinul institutiile financiare, dar si aplicatii pe internet, unde oricine poate invata cum sa se descurce cu banii. Toate cu exemple practice.

Calin Dorin, reprezentant Junior Achievement: "Daca nu-ti faci un exercitiu in care chiar sa faci bugetul personal, in care sa mergi la familia ta si sa lucrezi cu ei sa vezi ce inseamna bugetul familiei si sa realizezi wow, intr-o luna eu cheltui de la parinti 10-20 de milioane - de unde scot acesti bani?"

Situatia este ingrijoratoare, pentru ca atunci cand ajung la maturitate multi romani refuza sa apeleze la banci.

Iar cei care iau credite, ajung de multe ori sa nu mai faca fata cheltuielilor.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii