ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
05-04-2015, ora 09:27

Un roman avand si cetatenia franceza a fost rapit intr-un atac la o mina in Burkina Faso

Articol de Madalina Irimia
Un agent de securitate roman angajat al unei societati miniere a omului de afaceri Frank Timis a fost rapit sambata in Burkina Faso de indivizi inarmati, relateaza agentia Reuters.

Atacul a fost scurt dar premeditat, fiind perfect organizat. La randul sau, site-ul info-afrique.com, care isi citeaza corespondentul in Burkina Faso, confirma rapirea unui european Gherghut Lulian, de origine romana avand si cetatenia franceza. Potrivit martorilor, un jandarm care a incercat sa intervina a fost ranit de atacatori inarmati cu AK 47 Kalasnikov.

Mina de mangan este in flacari si au fost distruse partial vehicule de transport, noteaza Info-Afrique.

Incidentul s-a produs sambata in nordul acestei tari, in apropierea frontierei cu Mali, la o mina de mangan detinuta de compania Pan African Minerals, subsidiara a Frank Timis Corporation.

'Una dintre patrulele noastre a fost atacata' si 'romanul care conducea patrula a fost rapit', a declarat directorul societatii Pan African Minerals, precizand de asemenea ca un jandarm este grav ranit, iar soferul este ranit la un picior.

Potrivit unei surse din securitatea locala, atacul a fost condus de cinci persoane inarmate, care, dupa ce l-au rapit pe agentul de securitate roman, s-au indreptat catre granita cu Mali, potrivit Reuters.

Info-Afrique adauga la randul sau ca cei doi raniti ar fi fost trimisi de urgenta la Ouagadougou pentru a fi operati. Ei sunt un reprezentant al minei si un sofer. Fortele de securitate din Burkina Faso au confirmat atacul.

Atacatorii ar fi rebeli tuaregi afiliati la Al Qaida in Maghrebul Islamic. Odata ce atacul a fost comis si francezul Gherghut Lulian a fost rapit, atacatorii au fugit spre Niger la bordul a trei Toyota si nu au putut fi interceptati sau localizati, precizeaza Info-Afrique.

Incidentul a avut loc la proiectul Tambao, condus de Pan African Minerals, o filiala a Timis Corporation a lui Frank Timis. Timis este un romano-australian, care locuieste la Londra
si are investitii in Africa de vest, in special in petrol si minerit, precizeaza Reuters.
Mina se afla in nord-estul Burkina Faso, aproape de frontiera cu nordul Mali.
Este de asteptat ca Franta, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, sa faca un anunt asupra rapirii, adauga Info-Afrique.

MAE a activat celula de criza

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) s-a autosesizat in privinta rapirii unui roman in statul african Burkina Faso, activand o celula de criza, precizeaza un comunicat al Directiei Purtator de Cuvant si Comunicare din MAE remis sambata AGERPRES.

"Imediat ce informatiile au fost cunoscute de autoritatile romane, ministrul Afacerilor Externe a activat celula de criza, care s-a reunit deja in vederea analizarii tuturor informatiilor si pentru adoptarea masurilor specifice. Au fost trimise instructiuni catre toate misiunile diplomatice din zona. Institutiile care fac parte din celula de criza sunt in contact permanent", se arata in comunicatul MAE.

Un roman, angajat al unei mine, rapit in nordul Burkinei Faso (Sinteza AFP)

Indivizi inarmati au rapit sambata un roman, responsabil de securitatea unei mine din nordul Burkinei Faso, o premiera in aceasta tara saheliana crutata pana acum de rapiri de occidentali, spre deosebire de Mali si Niger vecine, noteaza, intr-o sinteza, AFP.

"Ei au tras la inceput in jandarm, ranindu-l grav, inainte de a-l rapi pe roman, care nu era inarmat", a declarat un responsabil al jandarmeriei din Burkina Faso, indicand ca ostaticul era "agentul de securitate al minei".

Incidentul a avut loc in timpul unei patrule, a afirmat Souleymane Mien, directorul general al sitului, situat in orasul Tambao. Un vehicul in care se aflau jandarmul si responsabilul securitatii, condus de un sofer, a fost oprit de cinci barbati purtand "turbane", potrivit lui Mien.

"Jandarmul a fost ranit la cap, piept si la nivelul bazinului. Ei i-au spus soferului sa mearga inainte si apoi l-au impuscat in coapsa. El a fost cel care a dat alerta", a adaugat acest responsabil al minei, intrebat de AFP.

Cei cinci barbati, impreuna cu ostaticul lor, s-au indreptat apoi spre frontiera cu Mali, potrivit unor surse din securitatea Burkinei Faso si Mali. "Am trimis oameni inarmati pentru a-i putea intercepta", a precizat sursa maleza.

Niciun indiciu pentru a-i identifica nu a fost pana acum comunicat. "Ei purtau turbane. Nu stim cine sunt pentru ca exista mai multe comunitati care locuiesc in zona", a comentat Souleymane Mine.

Potrivit unui inalt grad militar din Burkina Faso, un detasament militar plecat din Gorom-Gorom (400 km nord de Ouagadougou) ar trebui sa ajunga in orasul Tambao. Elemente ale Regimentului prezidential de securitate, o unitate de elita, vor fi de asemenea trimise acolo.

Romania, care nu are o ambasada la Ouagadougou, nu a confirmat si nici nu a infirmat rapirea. Ministerul roman al Afacerilor Externe a indicat numai ca a activat "o celula de criza" pentru "a analiza informatiile" din Burkina Faso, mai noteaza AFP.

Presedintele Burkinei Faso Blaise Compaoré, rasturnat de proteste de strada la sfarsitul lunii octombrie dupa 27 de ani la putere, a avut mult timp un rol de mediator intre Bamako si rebeliunea cu dominanta tuarega din nordul Mali, o regiune controlata aproape zece luni intre 2012 si inceputul anului 2013 de grupuri legate de Al Qaida.

Jihadistii au fost dispersati si partial alungati din aceasta zona printr-o operatiune militara internationala, lansata in ianuarie 2013 la initiativa Frantei si inca in desfasurare. Dar zone intregi nu sunt controlate de Bamako.

Tambao se afla la aproximativ 350 km de Gao, un important oras din Mali in apropierea caruia un angajat al Crucii Rosii a fost ucis la sfarsitul lunii martie de Mujao, un grup jihadist.

Mina, care dispune de rezerve de mangan estimate la 100 milioane de tone, a fost concesionata companiei britanice Pan African Minerals (PAM) a omului de afaceri australo-roman Frank Timis.

Un "atac" asupra sitului in ianuarie a provocat "o evacuare larga" a personalului si mai ales "majoritatii expatriatilor", potrivit unui diplomat occidental la Ouagadougou. Souleymane Mien, directorul general al minei, a negat orice amenintare asupra securitatii.

Populatia din satele din vecinatatea Tambao a protestat violent la sfarsitul lunii februarie contra PAM pentru a cere asfaltarea unui drum in regiune pe care compania s-a angajat sa-l realizeze.

La mijlocul lunii martie, guvernul din Burkina Faso a suspendat licenta de export a acestei companii, care prin contract trebuie sa construiasca de asemenea o linie de cale ferata intre Tambao si orasul Kaya, situat pe nodul feroviar Abidjan-Ouagadougou.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii