STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
04-01-2016, ora 08:45
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Un roman a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic de la regina Elisabeta a II-a
Articol de Cristian Amariei Pianistul Radu Lupu, unul dintre cei mai apreciati muzicieni romani la nivel international, a fost distins de regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii cu titlul de Comandor al Imperiului Britanic, pentru "serviciile sale aduse muzicii".
Pianistul roman Radu Lupu a fost distins, recent, cu acest titlu onorific din partea reginei Elizabeth a II-a, numarandu-se printre personalitatile din toate domeniile care au fost innobilate in preajma Anului Nou de regina Marii Britanii si carora le vor fi inmanate aceste decoratii in 2016, relateaza The Guardian.
Printre celebritatile decorate, alaturi de Radu Lupu, de catre regina Marii Britanii se numara actorii Idris Elba, Imelda Staunton, Barbara Windsor, Sian Phillips si James Nesbitt, scenaristul Peter Morgan, si solistul trupei Blur, Damon Albarn.
Titlurile onorifice britanice sunt inmanate de monarhul Regatului Unit al Marii Britanii, dar persoanele care primesc aceste tilturi sunt alese de comisii formate din functionari publici, pe baza nominalizarilor facute de guvern si de publicul larg.
In ordine descendenta, principalele titluri onorifice sunt cele de Cavaler/Dame al/a Imperiului Britanic, CBE (Comandor al Ordinului Imperiului Britanic), OBE (Ofiter al Ordinului Imperiului Britanic) si MBE (Membru al Ordinului Imperiului Britanic).
Traditia cere ca in cazul Cavalerilor formula de adresare sa contina titlul "Sir", in cazul barbatilor, si "Dame", in cazul femeilor, urmat de numele persoanei. Cei care primesc aceste onoruri nu au un titlu nobiliar real, ci doar onorific.
Aceste onoruri reprezinta un fel de rasplata pentru politicieni, diplomati si functionari cu o cariera indelungata, dar lista - care este publicata de doua ori pe an - include, de asemenea, multe celebritati si persoane necunoscute in afara comunitatii sau domeniului in care activeaza.
Radu Lupu, in varsta de 70 de ani, este in prezent unul dintre cei mai apreciati muzicieni romani la nivel international.
Radu Lupu a concertat la editia din 2013 a Festivalului "George Enescu", care a fost deschisa printr-un concert sustinut de celebrul pianist roman alaturi de orchestra Staatskapelle Berlin, dirijata de Daniel Barenboim.
"A adus cel mai aproape muzica de vorbire"
Nascut la Galati, pe 30 noiembrie 1945, pianistul Radu Lupu este artistul despre care s-a spus ca "a adus cel mai aproape muzica de vorbire", potrivit site-ului Festivalului Enescu.
La varsta de 6 ani a inceput sa studieze pianul cu Lia Busuioceanu si la varsta de 12 ani a debutat cu un program complet de muzica compusa de el insusi. A urmat liceul la Galati. Dupa absolvirea Scolii Populare de Arta din Brasov, si-a continuat studiile la Bucuresti, cu Florica Musicescu si Cella Delavrancea. La 16 ani, in 1961, a primit o bursa de studiu la Conservatorul din Moscova, unde a studiat doi ani cu Galina Eghiazarova, apoi cu Heinrich Neuhaus si, mai tarziu, cu Stanislav Neuhaus.
In 1966, in perioada studiilor din Rusia, a concertat la Moscova si Leningrad si a participat la Concursul de pian "Van Cliburn" de la Fort Worth, Texas, unde a castigat premiul I. Inainte de finalizarea studiilor a mai castigat doua prestigioase premii I: la Festivalul International "George Enescu" (1967) si la Concursul international de pian de la Leeds, Marea Britanie (1969).
In anul 1969, a debutat pe scena londoneza, inregistrand un mare succes cu interpretarea "Sonatei pentru pian op. 10 nr. 3", de Ludwig van Beethoven. "A adus pe scena ceea ce parea o intreaga experienta de viata, cu alternantele sale de dezolare si mandrie. Muzica nu ar putea fi niciodata mai apropiata de vorbire", a scris atunci jurnalistul Joan Chissell in prestigioasa publicatie The Times.
Cariera lui Radu Lupu a continuat alaturi de cele mai prestigioase orchestre si cei mai mari dirijori ai lumii: Orchestra din Cleveland, dirijata de Daniel Barenboim, Orchestra Simfonica din Chicago, dirijor Carlo Maria Giulini (1972, New York). A urmat un turneu de doi ani in SUA, cu Orchestra Filarmonicii din New York. Ulterior, a intreprins cu regularitate turnee in Europa, Statele Unite si in Asia (Israel si China).
Sursa: ziare.com
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email