ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
24-09-2015, ora 16:12

Un fenomen astronomic extrem de rar are loc luni. Asa ceva nu s-a mai intamplat de 30 de ani

Articol de Madalina Irimia
Un eveniment astronomic foarte rar, care consta in producerea simultana a doua fenomene spectaculoase - Super Luna si eclipsa de Luna -, va avea loc in noaptea de duminica spre luni, la peste 30 de ani de la producerea unui eveniment similar.

Aparitia simultana a Super Lunii si a unei eclipse de Luna s-a produs cel mai recent in 1982. Urmatorul eveniment astronomic similar va avea loc in anul 2033.

In noaptea de duminica spre luni se va produce o eclipsa totala de Luna, vizibila partial din toata tara. "Vizibila partial" inseamna ca nu toata eclipsa se va putea vedea din tara, Luna apunand cand inca se afla in umbra Pamantului, potrivit informatiilor furnizate de Observatorul astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

Eclipsa incepe la ora 3.11 (28 septembrie), are maximul la ora 5.47 si se incheie pentru Romania in jurul orei de 7.16. Cea mai spectaculoasa parte a unei eclipse totale este perioada in care Luna se afla in umbra Pamantului. in cazul acestei eclipse, Luna va intra in umbra Pamantului la ora 4:06, dar al doilea moment, cel al iesirii, va fi pierdut, pentru ca satelitul natural va apune.

Luna va sta complet in umbra Pamantului intre 5.10 si 6.23, momentul de maxim fiind inregistrat la ora 5.47. Este perioada cand discul selenar va capata o culoare rosiatica (mai deschisa sau mai inchisa in functie de gradul de opacitate al atmosferei terestre).

Pentru ca fenomenul se produce in a doua jumatate a noptii, Luna nu se va afla sus pe cer pe durata desfasurarii eclipsei. Eclipsa incepe cu Luna inspre sud-vest, aflata la aproximativ 40° deasupra orizontului, in momentul maximului se va afla la 20°, iar dupa aceea se va apropia din ce in ce mai mult de orizont, pana cand va apune, in jurul orei 7.16.

O parte din fenomen va putea fi observat cand afara se lumineaza de zi, noaptea terminandu-se oficial la ora 5.32.

Pentru observarea eclipsei nu este nevoie de un instrument astronomic ori a unui binoclu, aceasta fiind vizibila cu ochiul liber, din toata tara, dar doar in cazul in care cerul este senin. Cei care poseda un instrument astronomic pot vedea insa mai indeaproape suprafata lunara. De asemenea, cei care doresc sa faca fotografii pot atasa aparatul foto pe un trepied, aceasta pentru ca, in timpul totalitatii, trebuie folositi timpi de expunere de 0,5-2 secunde, in functie de gradul de intunecare a discului lunar.

Urmatoarea eclipsa de Luna se va produce pe 16 septembrie 2016.

Pe de alta parte, in noaptea de duminica spre luni Luna va fi la perigeu, un fenomen spectaculos care mai este numit in termeni populari Super Luna. Acest fenomen apare atunci cand Luna plina (sau Luna noua) ajunge pe orbita sa la cea mai mica distanta fata de Terra si apare mult mai mare decat in celelalte nopti. in general, se produc intre trei si sase Super Luni pe an. in timpul acestei apropieri, diametrul Super Lunii pare cu 14% mai mare decat cel al Lunii pline obisnuite.

Sursa: gandul.info
     
Tag-uri: luna, eclipsa, fenomen rar
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii