A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737437917.0096.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

UNICEF: Cinci din sase copii sub doi ani sunt subnutriti, cu risc ireversibil pentru sanatate
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
18-10-2016, ora 10:38

UNICEF: Cinci din sase copii sub doi ani sunt subnutriti, cu risc ireversibil pentru sanatate

Articol de Cristian Amariei
Cinci din sase copii cu varsta sub doi ani din tarile in curs de dezvoltare nu primesc suficient tipurile corecte de alimente, punandu-le in pericol sanatatea mentala si fizica in mod ireversibil, a alertat Fondul Natiunilor Unite pentru copii (UNICEF), cu sediul la New York.

Jumatate dintre copiii cu varste cuprinse intre sase si 23 de luni nu sunt hraniti suficient de frecvent, spune UNICEF. De asemenea, o lipsa generalizata de alimente solide si de ingrediente variate priveaza aceeasi grupa de varsta de nutrienti esentiali atunci cand creierul, oasele si organele lor in crestere au nevoie cel mai mult, a declarat agentia ONU, citata de Thomson Reuters Foundation.

Chiar si in familiile instarite din tarile in curs de dezvoltare, "mult prea multi" sugari si copii mici nu beneficiaza de suficienta hrana, spune agentia ONU intr-un raport publicat inaintea Zilei Mondiale a Alimentatiei, marcata la 16 octombrie.

"Cum se poate ca in 2016 sa avem inca atat de multi copii care nu primesc hrana suficienta (pentru) o crestere sanatoasa?" — se intreaba France Begin, senior consilier de nutritie la UNICEF in New York, intr-un interviu telefonic.

"Primii doi ani de viata ... sunt o fereastra de oportunitate pe care nu doriti sa o ratati", a declarat aceasta pentru Thomson Reuters.

Imbunatatind calitatea si cantitatea alimentelor pentru copii pot fi salvate 100.000 de vieti pe an, pot fi reduse costurile de sanatate si imbunatati productivitatea la varsta adulta, argumenteaza UNICEF.

Numarul meselor asigurate copiilor este cel mai mic in Asia de Sud si Africa sub-sahariana, unde ratele de oprire a dezvoltarii sunt cele mai mari — ceea ce inseamna ca inaltimea copiilor este mica in comparatie cu varsta lor.

Mai putin de o treime dintre sugari si copiii de varsta mica din tarile in curs de dezvoltare sunt hraniti insuficient cu o varietate de alimente, majoritatea ramanand in pericol de subnutritie, subliniaza raportul.

O alta preocupare este ca o treime din copii nu primesc alimente solide la varsta recomandata de sase luni, conform agentiei ONU. In anul 2000, proportia era de jumatate din copiii de aceasta varsta.

Alimentele de tip junk food, bogate in grasimi, zahar si sare, dar scazute in micronutrienti si proteine, sunt din ce in ce mai frecvente in alimentatia copiilor atat in tarile bogate, cat si in cele sarace, a spus Begin.

Studii realizate in Senegal, Nepal, Tanzania si Cambodgia au constatat ca un numar mare de copii mananca snacks-uri nesanatoase, in principal in orase, dar si in zonele rurale. Alimentele sunt puternic promovate de companii in multe tari, iar parintii nu stiu neaparat ca sunt nesanatoase pentru copiii lor.

"Preocuparea mea este ca deja copiii nu au suficienti nutrienti in dieta lor pentru a creste in mod adecvat, asa ca, daca se inlocuiesc alimentele bune (pe care acestia le primesc) cu alimente care furnizeaza numai grasime si zahar ... nu se ofera nicio sansa copilului", a conchis France Begin.

Sursa: agerpres.ro
     
Tag-uri: unicef, subnutritie, copii
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii