A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719834253.6784.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

UE si Turcia incearca sa finalizeze un acord controversat privind criza migrantilor
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-03-2016, ora 11:15

UE si Turcia incearca sa finalizeze un acord controversat privind criza migrantilor

Articol de Cristian Amariei
Cei 28 de lideri UE se intalnesc la Bruxelles joi, la zece zile dupa un prim summit, cu scopul de a incerca sa finalizeze un important acord cu Turcia, al carui continut provoaca rezerve puternice, in special din partea Ciprului, relateaza AFP online.

Acest nou summit de doua zile urmeaza sa inceapa abia joi seara sa abordeze arzatoarea criza a migratiei, la un dineu - care se anunta tensionat - intre niste lideri europeni divizati. Europenii il vor primi vineri dimineata pe premierul turc Ahmet Davutoglu.

Cancelarul german Angela Merkel, care a jucat un rol major in negocierile cu turcii, apreciaza ca incheierea unui acord va oferi o "prima sansa" gasirii unei solutii colective la problema migratiei. Insa acest lucru nu inseamna un cec in alb pentru Ankara, a dat ea asigurari.

"Obiectivul este clar: un acord acceptabil atat pentru cele 28 de state membre, cat si pentru partenerii nostri turci", a repetat miercuri seara presedintele Consiliului European Donald Tusk, insarcinat de tarile europene sa negocieze cu Ankara, in pofida unor scurtcircuitari ale Berlinului, pe care nu le-a prea apreciat.

Uniunea Europeana (UE), care incearca de mai multe luni sa obtina din partea Turciei o colaborare in vederea opririi fluxului de migranti, a fost surprinsa de amploarea noii "propuneri turce" de la precedentul summit, pe 7 martie. Ankara se declara de-acum dispusa sa preia toti noii migranti care ajung pe insulele grecesti de pe coastele turcesti, inclusiv solicitantii de azil.

Aceasta idee nu poate decat sa atraga o Uniune care a primit peste 1,2 milioane de cereri de azil in 2015, insa proiectul ridica numeroase probleme.

"Lista problemelor de solutionat inainte ca noi sa putem incheia un acord este lunga", a admis Donald Tusk in scrisoarea prin care-i invita la summit pe Cei 28, in care stabileste ca "prioritate absoluta sa ne asiguram ca deciziile noastre respecta dreptul european si international".

In mijlocul unui val de critici la adresa proiectului de acord - vizand mai ales trimiterea tuturor migrantilor in Turcia -, ONU a avertizat cu privire la ilegalitatea unor "posibile expulzari colective si arbitrare".
     
Tag-uri: ue, turcia, acord, imigranti
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii