ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-09-2016, ora 09:43

UE se delimiteaza de ONU! Uniunea isi intareste arsenalul juridic impotriva teroristilor

Articol de Madalina Irimia
Uniunea Europeana va putea de acum sa aplice propriile sanctiuni fata de persoanele sau entitatile considerate ca avand legaturi cu organizatiile teroriste Statul Islamic si Al-Qaida sau care le-au permis acestora sa comita atentate prin finantarea lor, conform unei decizii adoptate marti de cele 28 de state membre ale blocului comunitar, transmite AFP.

Pana acum, masurile punitive ale UE care vizau aceste organizatii — inghetarea conturilor sau introducerea unor interdictii de calatorie pe teritoriul sau — nu erau decat transpunerea celor decise de ONU, al carei regim de sanctiuni vizeaza 74 de entitati si 295 de persoane, scrie Agerpres.

Incepand din acest moment, UE va putea sa sanctioneze persoane sau entitati asociate cu aceste organizatii "in mod automatt, se arata intr-un comunicat al Consiliului UE, care reprezinta cele 28 de state membre.

"Este finalizarea unor eforturi de lunga durata pentru crearea unui regim autonom de sanctiuni impotriva teroristilor", a comentat o sursa diplomatica, precizând ca Franta a fost la originea consolidarii acestor masuri juridice la nivelul UE.

Conform noilor prevederi, se vor putea "impune masuri restrictive persoanelor care calatoresc sau incearca sa calatoreasca deopotriva in afara UE si spre UE, cu scopul de a sustine DAECH (acronimul arab al Statului Islamic) sau Al-Qaida sau de a primi instruire din partea acestora", precizeaza comunicatul Consiliului UE.

Cei vizati in special sunt combatantii Statului Islamic cetateni ai statelor membre ale UE.

In viitor, Uniunea Europeana ii va putea inregistra pe o lista unica ce va permite aplicarea interdictiei de calatorie pentru toate statele membre, cu exceptia tarii de origine a combatantului.

In afara "teroristilor" activi, toate persoanele care au participat la planificarea de atentate revendicate de SI sau Al-Qaida, de exemplu facand comert de arme sau de petrol cu aceste organizatii, sunt de asemenea vizate, a mai precizat Consiliul UE.

Pentru ca o astfel de lista europeana sa intre in vigoare, trebuie acum sa fie adunate propunerile de nume din partea statelor membre si sa fie supuse spre adoptare de catre cele 28 de tari, fiind nevoie de unanimitate, se mai subliniaza in comunicat.

Sursa: realitatea.net
     
Tag-uri: uniunea europeana,
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii