ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
17-01-2014, ora 16:07

UE impune mutarea creditelor din valuta in lei la dobanzi avantajoase

Articol de Cristian Amariei

O directiva Europeana ale carei prevederi vor trebui adoptate si in legislatia locala in termen de doi ani arata, printre altele, ca bancile vor trebui sa negocieze dobanzile clientilor care cer conversia in lei a creditelor in valuta

Acordarea, administrarea dar si eventuala executare silita a creditelor ipotecare se vor face dupa reguli noi in Uniunea Europeana. Schimbarile sunt aduse de o Directiva adoptata la finele anului trecut de Parlamentul European si care vizeaza cu precadere protectia clientilor bancari.

Noile prevederi vor trebui transpuse in integralitatea lor si in legislatia statului roman, intr-o perioada de maximum doi ani.Printre modificarile importante se remarca introducerea obligativitatii ca banca sa accepte cererile clientilor de a-si converti creditele in valuta in moneda locala. Mai mult, arata actul legislativ, institutia de credit va negocia dobanzile la care se face conversia, in asa fel incat clientul „sa nu fie dezavantajat“. Statul roman va trebui sa gaseasca formula legislativa prin care sa reglementeze aceasta situatie.

O alta prevedere importanta care vizeaza tot protectia clientilor se refera la executarile silite. Conform Directivei, acestea se vor face in asa fel incat sa lase debitorul intr-o situatie financiara „rezonabila“, care sa-i permita sa supravietuiasca impreuna cu familia. Intentia legiuitorului european este aceea de a proteja debitorii care, in urma caderii pietei imobiliare, sunt obligati sa aduca bani de acasa pentru a acoperi diferenta dintre pretul actualul al locuintei executate silit si datoria pe care o au catre banca.

De asemenea, noile reguli arata ca banca nu va mai avea posibilitatea de a conditiona acordarea unui imprumut de achizitionarea unor pachete de produse, cu exceptia unui cont curent in care este varsat creditul.

In aceeasi ordine de idei, asigurarea locuintei achizitionate prin credit ramane obligatorie, dar clientul va avea posibilitatea de a-si alege asiguratorul fara niciun fel de limite sau impuneri din zona bancii. Va disparea astfel conceptul de asigurator agreat de banca. Nu in ultimul rand, apar reguli noi in privinta activitatilor de promovare a creditelor, dar si a procedurilor de acordare a acestuia.

Conceptul de Dobanda Anuala Efectiva devine mai important. Astfel, noile prevederi arata ca nivelul DAE va trebui afisat cu litere mari in toate reclamele bancii, dar si ca valoarea DAE va trebui sa apara oriunde se face referire la termenul „dobanda“. De asemenea, banca este obligata sa ofere clientului si un al doilea DAE, care sa fie folosit pentru comparatie. Aceasta dobanda comparativa va fi calculata in functie de indicatori mai putini avantajosi decat cei valabili in momentul acordarii creditului, astfel incat clientul sa inteleaga riscurile la care se expune.

Integral pe capital.ro

Foto: ziaruloval.ro

     
Tag-uri: credite, valuta, lei
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii