ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
10-09-2014, ora 11:44

UE a alocat zece milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iasi-Ungheni pana la Chisinau

Articol de Cristian Amariei
Uniunea Europeana va aloca suplimentar zece milioane de euro (12,9 milioane de dolari) pentru extinderea gazoductului Iasi-Ungheni pana la Chisinau, in scopul asigurarii unei alternative de aprovizionare cu gaze a capitalei Republicii Moldova, potrivit site-ului oficial al Ministerului Economiei din Republica Moldova, transmite RIA Novosti.
Conform comunicatului de pe site-ul ministerului, aceasta plata suplimentara se va efectua in cursul anului viitor.

'In acest an, Uniunea Europeana a alocat suplimentar 10 milioane euro pentru extinderea gazoductului Iasi-Ungheni pe segmentul Ungheni-Chisinau, in scopul asigurarii unei alternative de aprovizionare cu gaze a municipiului Chisinau, cel mai mare consumator de gaze din Republica Moldova. Aceasta plata suplimentara se va efectua in 2015', se arata in comunicatului postat pe site-ul Ministerului Economiei din Republica Moldova.

Lucrarile de constructie la gazoductul Iasi — Ungheni, care va interconecta Romania si Republica Moldova, au fost inaugurate la 27 august 2013, in partea stanga a Prutului, in prezenta premierilor Victor Ponta si Iurie Leanca si a comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger.

Conducta de gaz are o lungime totala de 43,2 kilometri, din care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul Romaniei, un diametru de 508 centimetri si este ingropata la o adancime de 1,8-2,2 metri. Capacitatea maxima a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezinta mai mult decat consumul anual de gaze al Republicii Moldova.

Prin intermediul programului de suport bugetar pentru energie al UE, destinat modernizarii sectorului energetic din Republica Moldova, din 2011, Comisia Europeana a alocat Republicii Moldova 42,6 milioane de euro, ca suport financiar pentru diversificare energetica, conectarea la piata energetica a UE, precum si pentru promovarea eficientei energetice si a energiei regenerabile. Acest program face parte din cele cinci operatiuni de suport bugetar ale UE in valoare de peste 216 milioane de euro, in curs de implementare in diverse sectoare ale economiei nationale din Republica Moldova.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii