ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-04-2013, ora 15:03

UE: Triunghi negru pe medicamentele aflate sub supraveghere marita

Articol de Cristian Amariei

Un triunghi negru inversat va permite din aceasta toamna identificarea medicamentelor care sunt sub supraveghere intensificata in Uniunea Europeana, au indicat joi agentiile europeana si franceza a medicamentului.

'Utilizarea triunghiului negru va fi impusa firmelor care comercializeaza medicamente in toate statele membre ale UE incepand din toamna anului 2013', precizeaza cele doua agentii, potrivit AFP.

Triunghiul va figura in prospectul medicamentului si va fi insotit de o scurta fraza explicativa care va preciza ca produsul este obiectul unei supravegheri speciale.

103 medicamente figureaza pe prima lista a medicamentelor sub supraveghere sporita, publicata joi de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), acestea fiind in principal medicamente care contin o noua substanta activa sau un nou produs biologic.

'In niciun caz nu este vorba despre medicamente periculoase si nu trebuie intrerupt un tratament fara sa se ceara aviz de la medic sau farmacist', precizeaza Agentia Franceza a Medicamentului (ANSM), care aminteste ca toate medicamentele sunt supravegheate in UE de la lansarea lor pe piata.

Printre medicamentele aflate sub supraveghere intensificata figureaza vaccinul Pandemrix, utilizat in tratamentul gripei pandemice A (H1N1) in 2009-2010, dar care nu mai este comercializat im Franta in prezent, avand un risc crescut de narcolepsie.

Acest vaccin este obiectul unui 'studiu de securitate postautorizatie', ca si Champix, un medicament impotriva fumatului, suspectat ca provoaca idei sinucigase si care nu mai este distribuit in Franta din 2011.

Lista este disponibila pe site-urile internet ale ANSM si EMA. Ea va fi actualizata lunar si va fi completata progresiv cu medicamente identificate de o tara ca trebuind sa faca fata unei supravegheri specifice.

Sursa: AGERPRES

Foto: blacktriangle.org

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii