A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735958313.3214.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Turmericul, ingredientul magic din bucatarie
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
14-05-2015, ora 10:02

Turmericul, ingredientul magic din bucatarie

Articol de Madalina Irimia
Turmericul este un ingredient cu o aroma piperata, dulce si amara in acelasi timp si cu un usor parfum care te duce cu gandul la portocale si ghimbir. Este cel mai cunoscut ingredient din curry si ofera mancarurilor o culoare de galben-stralucitor.

Turmericul este obtinut din radacina plantei de Curcuma. De mii de ani, turmericul este folosit ca un puternic anti-inflamator natural, fiind numit in mod traditional „sofran indian”, mai ales din cauza culorii sale galben-portocaliu. A fost utilizat de-a lungul istoriei ca si condiment, remediu vindecator si colorant textil.

Beneficiile turmenicului pentru sanatate

Este un ingredient puternic, folosit in medicina traditionala chinezeasca si indiana ca un agent anti-inflamator pentru tratarea unei varietati de afectiuni, cum ar fi icterul, durerile menstruale, hemoragiile, durerile de dinti si piept, vanataile, colicii sau flatulenta. Este considerat un „condiment minune” mai ales pentru ca, spre deosebire de medicamente, nu este asociat cu nici un fel de efecte toxice. Chiar mai potent decat uleiul volatil este pigmentul galben sau portocaliu de turmeric, gasit sub denumirea de „curcumina”.

Un tratament eficient pentru tratarea bolilor inflamatorii intestinale

Curcumina poate fi un tratament ieftin, bine tolerat si eficient pentru boli inflamatorii intestinale cum ar fi Boala lui Crohn si colitele ulceroase. Desi nu a fost gasita inca o explicatie despre felul in care curcumina actioneaza in organism, studiile arata ca are numeroase beneficii antioxidante, antiinflamatoare si de protectie a peretilor intestinali.

Studiile clinice au demonstrat efectele antioxidante ale curcuminei, scotand in evidenta faptul ca este capabila sa neutralizeze radicalii liberi, sa protejeze organismul de substantele chimice care pot provoca deteriorarea celulelor, lucru important mai ales in cazul persoanelor care sufera de artrita. intr-un studiu recent, in care a fost analizat efectul acestei substante asupra pacientilor cu poliartrita reumatoida, curcumina a iesit „responsabila” de imbunatatirea mobilitatii, reducerea rigiditatii corpului si prelungirea timpului de mers pe jos fara intampinarea durerilor sau altor probleme legate de aceasta afectiune, reducand totodata si inflamarea articulatiilor.

Preventia cancerului

Actiunile antioxidante ale curcuminei si turmenicului, implicit, permit protejarea celulelor colonului impotriva radicalilor liberi care pot deteriora ADN-ul celulelor si pot cauza cancer in scurt timp. Curcumina ajuta organismul sa distruga celulele canceroase mutante, reusind sa impiedice multiplicarea sau raspandirea acestora in organism.

Poate sa previna si boala Alzheimer

Exista numeroase dovezi stiintifice conform carora persoanele care includ curcumina (turmenicul) regulat in dieta lor se confrunta cu un risc mult mai scazut de a dezvolta boala Alzheimer, fata de persoanele care nu consuma aceasta substanta. De asemenea, conform specialistilor, curcumina nu numai ca poate sa previna aceasta afectiune, dar poate si sa intarzie dezvoltarea bolii daca aceasta s-a instalat deja.

Desi este inca neclar modul in care curcumina protejeaza organismul, una dintre teorii sustine faptul ca aceasta substanta poate intrerupe productia de IL-2, o proteina care joaca rolul-cheie in distrugerea mielinei, elementul care protejeaza celulele nervoase in organism.

Mai multe pe csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii