A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719834831.7718.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Tulburatoarea poveste a sclavilor care produc iPad-ul
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
06-05-2013, ora 07:30

Tulburatoarea poveste a sclavilor care produc iPad-ul

Articol de Cristian Amariei

In continua dezbatere despre globalizare, lipseste totusi vocea muncitorilor, a milioanelor de oameni care migreaza spre fabricile din China si alte tari in dezvoltare, pentru a face bunuri vandute in toata lumea. Reporterul Leslie T. Chang a descusut femei care lucreaza intr-unul dintre cele mai pe val mega-orase din China si ne spune povestile lor.

Pana la urma, ce-i nedrept intr-o lume in care un om ce lucreaza la linia de asamblare a unui iPhone nu-si permite unul? Luam de bun ca fabricile din China oprima, asupresc, si ca insasi dorinta noastra de bunuri ieftine le face astfel.

Povestea asta simpla cum ca cererea vestica merge mana-n mana cu suferinta chinezeasca e atractiva, mai ales acum, cand multi ne simtim deja vinovati de impactul nostru asupra lumii. Insa e o poveste incorecta si lipsita de respect. Trebuie sa fim destul de narcisisti sa credem ca avem puterea sa aducem zeci de milioane de oameni din celalalt colt al lumii in stare sa migreze si sa sufere in moduri atat de groaznice. China produce bunuri pentru piete din toata lumea, incluzand propria piata, datorita mai multor factori: are o forta de lucru ieftina, numeroasa si educata si sisteme flexibile de productie ce raspund rapid la cererile pietei. Concentrandu-ne atat pe noi insine si dispozitivele noastre, i-am trecut pe indivizii de la celalalt capat intr-o lume invizibila, tot atat de minuscula si dispensabila ca partile unui telefon mobil.

Integral pe capital.ro

Foto: telegraph.co.uk

     
Tag-uri: fabrici, ipad, angajati
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii