STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
17-06-2015, ora 08:52
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Tulburarile de somn, la fel de daunatoare ca si fumatul
Articol de Madalina Irimia Tulburarile de somn reprezinta un factor de risc major pentru declansarea crizelor cardiace si a accidentelor vasculare cerebrale (AVC), potrivit unui studiu american realizat in cadrul unui program de cercetare initiat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), informeaza site-ul santelog.com, citat de Mediafax.
Tulburarile de somn ar trebui incluse in aceeasi categorie de factori de risc alaturi de fumat, lipsa activitatilor fizice si alimentatia deficitara, precizeaza autorii acestei cercetari stiintifice. Studiul, prezentat la congresul Euro Heart Care organizat la Dubrovnik, in Croatia, in colaborare cu Asociatia croata a infirmierilor si infirmierelor din domeniul cardiologiei, estimeaza ca riscul de AVC creste de patru ori in cazul persoanelor care sufera de tulburari de somn.
Profesorul Valery Gafarov, de la Lee College Baytown, din statul american Texas, reaminteste rata ridicata a mortalitatii ce a fost asociata cu maladiile cardiovasculare, de aproape 50% in cazul deceselor premature, iar 80% dintre aceste cazuri sunt provocate de infarct miocardic si AVC. Ipoteza cercetatorului american se bazeaza pe o legatura foarte puternica intre tulburarile de somn si dezvoltarea riscului cardiovascular. Profesorul Gafarov considera ca tulburarile de somn ar trebui sa fie considerate un factor de risc evitabil, care tine de stilul de viata.
Studiul, desfasurat in cadrul programului MONICA (Multinational MONItoring of trends and determinants in CArdiovascular disease) al OMS, a examinat relatia dintre tulburarile de somn si riscul pe termen lung de criza cardiaca si AVC, pe un esantion de 657 de barbati, cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani, fara antecedente medicale, care au fost monitorizati timp de 14 ani.
Calitatea somnului a fost evaluata la debutul studiului, in 1994, folosind Scala Jenkins.
Pe durata studiului, cercetatorii au remarcat faptul ca 63% dintre participantii care au suferit o criza cardiaca sufereau si de tulburari de somn.
Aceste tulburari de somn au fost asociate la randul lor cu anxietate, depresie, epuizare si stres.
Astfel, participantii care sufereau de tulburari de somn prezentau un risc de infarct miocardic de pana la 2,6 ori mai mare si un risc de AVC de pana la patru ori mai mare in raport cu participantii care aveau un somn bun.
Tulburarile de somn apar in randul persoanelor care dorm mai putin de sapte ore pe noapte.
Cele mai frecvente cazuri de tulburari de somn au fost inregistrate in randul participantilor vaduvi si divortati, cu un nivel inferior de studii si cu un statut socio-profesional modest.
Sursa: csid.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email