ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
20-04-2015, ora 10:33

Tudor Ciuhodaru - proiect pentru medicina scolara

Articol de Cristian Amariei
Doctorul Tudor Ciuhodaru a depus un proiect legislativ ce ofera o noua sansa pentru medicina scolara. Proiectul vizeaza trecerea activitatii cabinetelor de medicina scolara si prescolara precum si a cabinetelor de medicina dentara pentru scolari si studenti in coordonarea unui spital, prin completarea articolelor 190 si 1901 din legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

„Motivatiile unui astfel de demers sunt legate in primul rand rezolvarea disfunctionalitatilor generate de reglementarile privind acest tip de asistenta medicala care, desi e finantata de la bugetul Ministerului Sanatatii, nu poate primi aceste sume direct ci doar prin intermediul primariilor, intrucat legea 95/2006 nu prevede acest lucru. Prin modificarea legislativa propusa cabinetele de acest gen vor fi finantate tot de la bugetul de stat dar catre un spital care le arondeaza.”, afirma Tudor Ciuhodaru.

Medicul continua declaratiile spunand: „In al doilea rand, subordonarea acestui tip de asistenta medicala unui spital, pe langa faptul ca respecta principiile descentralizarii prevazute de OUG162/2008 privind transferul ansamblului de atributii si competente exercitate de Ministerul Sanatatii Publice catre autoritatile administratiei publice locale, asigura multiple avantaje atat pentru desfasurarea activitatii medicale cat si pentru personalul din aceste cabinete:

1. asigurarea prompta si constanta, prin farmacia spitalului, a medicamentelor si materialelor sanitare necesare. Acum aceasta este greoaie si sporadica intrucat se face prin Directia de Asistenta Comunitara ce nu are prevazute printre atributii si acest gen de achizitii;

2. prelucrarea instrumentarului medical si a lenjeriei in statia de sterilizare a spitalului si in spalatorii destinate mediului medical. Acum sunt utilizate solutii de compromis, precum utilizarea spalatoriilor de la caminele de batrani;

3. preluarea ritmica si neutralizarea corespunzatoare a deseurilor medicale;

4. personalul acestor cabinete va benefia atat de coordonarea mai buna din punct de vedere metodologic, intrucat aceasta se va face de catre specialisti in domeniul medical si nu de cei responsabili cu asistenta sociala cat si de aplicarea actelor normative si a Contractului Colectiv de Munca specifice sectorului sanitar si nu vor mai fi asimilati functionarilor publici angajati ai Directiei de Asistenta Comunitara.

Concret, proiectul de act normativ, completaeza articolele 190 si 1901 din legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, mai précis lit.h) a alin.(2) al art.190 si lit.b) si d) al art. 1901 astfel incat finantarea de la bugetul de stat a activitatilor si asigurarea drepturilor salariale ale personalului precum si asigurarea cheltuielilor de natura bunurilor si serviciilor din cabinetele de medicina scolara, cabinetele de medicina prescolara , cabinetele de medicina dentara pentru scolari si studenti va fi similara celei din celelalte activitati medicale prevazute in structura organizatorica a unui spital cabinete de medicina sportiva, planning familial, HIV/SIDA, distrofici, TBC, LSM.

Avand in vedere argumentele prezentate, solicit adoptarea acestui proiect de lege care, desi nu presupune niciun efort bugetar suplimentar, va asigura imbunatatirea activitatii medicale in aceste cabinete.”
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii