STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
27-04-2015, ora 10:19
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Tudor Ciuhodaru: „Ieftinirea medicamentelor sta intr-un singur vot”
Articol de Madalina Irimia Doctorul Tudor Ciuhodaru va depune un proiect legislativ ce prevede scaderea pretului la medicamente prin scutirea de taxe a productiei, comercializarii si livrarii de medicamente. In condiitiile in care 40% din pretul medicamentelor este reprezentat de un cumul de taxe, acest demers legislativ de eliminarea taxei pe medicamente, va avea efecte favorabile asupra pacientilor, sistemului medical si a economiei.
Pacientilor le faciliteaza accesul la medicamente, prin scaderea pretului si limitarea exportului paralel, sistemul medical va interna mai putini pacienti si cu mai putine complicatii iar cresterea cererii de medicamente are efect benefic, de stimulare a activitatii producatorilor interni de medicamente si a micilor farmacisti.
„Prezenta initiativa legislativa vizeaza scaderea pretului la medicamentele de uz uman prin scutirea de taxe a operatiunilor de productie, livrare si comercializare a acestor produse. Concret, propunem modificarea articolului 141 din Codul Fiscal in sensul includerii productiei, livrarii si comercializarii medicamentelor de uz uman desfasurate de unitati autorizate pentru astfel de activitati in categoria operatiunilor scutite de taxe. Motivatiile unui astfel de demers sunt legate in primul rand de a asigura pacientilor toate medicamentele necesare la un pret accesibil.”, declara Tudor Ciuhodaru.
Acesta afirma ca „Taxele mari au dus la preturi mari pe piata interna, practic aproape 40% din pretul unui medicament din Romania este reprezentat de un cumul de taxe (TVA, taxe de distributie, taxe vamale) Preturile medicamentelor in farmaciile din Romania sunt chiar mai mari decat cele din tarile UE si se ajunge ca un medicament sa fie cu 21 % mai scump decat in Franta, cu 42 % mai scump decat in Suedia si cu 62 % mai mult decat in Anglia.
In al doilea rand, nu e de neglijat nici faptul ca taxele mari au dus la cresterea exportului paralel, lasand pacientii fara medicamente esentiale, precum citostaticele, sau fara medicamente ieftine.
In al treilea rand aceasta scutire de taxe va efect benefic, prin cresterea cererii de medicante, de stimulare a activitatii producatorilor interni de medicamente si a micilor farmacisti, si indirect de crearea de noi locuri de munca.
Scaderile aparente de venituri bugetare sunt compensate de cresterea volumului de vanzari pe piata medicamentului datorita scaderii presului si limitarii exportului paralel scaderea cheltuielilor din spitale, legate de numarul mare de internari si a pacientilor in stare grava si de stimularea activitatii economice a producatorilor interni si a micilor farmacisti, platititori de taxe si, nu in ultimul rand, de crearea de noi locuri de munca
Concret, proiectul de act normativ, modifica si completeaza articolele 140 si 141 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel incat ,,productia, livrarea si comercializarea medicamentelor de uz uman desfasurate de unitati autorizate pentru astfel de activitati”sa fie incluse in operatiunile pentru care nu se percept axe.
Avand in vedere argumentele prezentate, ramane doar ca votul parlamentarilor sa decida daca vom avea sau nu, medicamente mai ieftine cu 40%.”
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email