ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-09-2014, ora 10:23

Tudor Ciuhodaru: „Claudiu Roman ar fi putut fi salvat”

Articol de Madalina Irimia

„Claudiu Roman, DJ-ul la Radio 21, care si-a curmat viata in propriul aparatament ar fi putut fi salvat.”, asta afirma Tudor Ciuhodaru. El si alti 80 % dintre pacientii suicidari care au tras un semnal de alarma. Din pacate nu exista program national de preventie, nu exista linie telefonica de suport, iar psihologii in UPU si in spitale sunt o floare rara. Asa ca, doar cu initiative bazate pe voluntariat precum CIRTITA (Centrul Integrat Regional de Tratamente Intoxicatii Traume si Arsi ) nu se poate face mare lucru.

Doctorul Tudor Ciuhodaru spune ca va interpela din nou ministerul pentru infiintarea acestei linii: „Inca din 2007 am cerut Ministerului Sanatatii infiintarea unei linii telefonice gratuite pentru sinucigasi, a unui help-line, la care cei aflati intr-un moment de cumpana sa poata apela pentru a beneficial de asistenta pana la depasirea situatiei sau pana la terapia intr-o institutie medicala. Voi interpela din nou Ministerul Sanatatii pentru a sustine un astfel de demers.”

Au fost si zile in care la Spitalul de Urgente,, Sfantul Ioan” au ajuns 17 suicidari in 12 ore iar media prezentarilor e de cel putin 2 suicidari pe zi. De altfel in Iasi incidenta suicidului a crescut constant in ultimii ani, ajungand la 18,2 la 100000, cu mult peste media nationala. Psihologii voluntari de la CIRTITA (Centrului Integrat Regional de Tratamente Intoxicatii Traume si Arsi) au identificat drept factori declansatori ai gestului suicidar anomia sociala si stresul legat de riscul pierderii locurilor de munca.

Tudor Ciuhodaru, doctor in stiinte medicale-suicidologie mai precizeaza ca „Ingrijorator este ca suntem descoperiti in fata acestor evenimente. Depresia devine o afectiune dominanta la nivel european iar suicidul este considerat de OMS a treia epidemie mondiala. De fapt numarul de cazuri de suicid finalizate cu deces reflecta doar o mica parte a impactului care il reprezinta comportamentul suicidar. Sunt mult mai multe persoane care sunt spitalizate, ca rezultat a unei tentative de suicid nefatale decat cele cu consecinte fatale si un numar si mai mare de persoane sunt tratate in ambulator sau se poate ca nu toate injuriile rezultate in urma actului suicidar sa fie tratate. Pana cand guvernantii vor tine cont de aceste lucruri vor disparea din cand in cand romani, si aici nu vorbesc doar de cantarete si soprane, ci de cate vieti ar putea fi salvate intr-un mod de actiune unitar.”

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii