A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719834938.9037.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Trump a sfidat o cutuma diplomatica de aproape 40 de ani si risca sa irite China. Cum se apara presedintele ales al SUA
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
03-12-2016, ora 12:04

Trump a sfidat o cutuma diplomatica de aproape 40 de ani si risca sa irite China. Cum se apara presedintele ales al SUA

Articol de Cristian Amariei
Presedintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, si presedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, au purtat vineri o convorbire telefonica, a anuntat echipa lui Trump.

Potrivit AFP, Trump a sfidat o cutuma diplomatica de aproape 40 de ani. Este vorba despre o initiativa fara precedent din 1979, an in care presedintele de atunci al SUA, Jimmy Carter, a adoptat politica unei singure Chine. Exista astfel riscul ca initiativa presedintelui ales al SUA sa irite regimul de la Beijing.

"In timpul discutiei, cei doi lideri au luat nota de stadiul relatiilor stranse din domeniul economic, politic si de securitate dintre Statele Unite si Taiwan", se arata in comunicatul remis de echipa celui de-al 45-la presedinte american.

Un oficial din cadrul reprezentantei taiwaneze la Washington a evitat sa confirme, pentru Reuters, ca discutia a avut loc, dar a apreciat ca un astfel de demers ar fi unul "istoric", primul de la momentul cand America a taiat legaturile diplomatice cu Taiwanul.

China nu a transmis, deocamdata, o pozitie oficiala, dar Reuters subliniaza ca este de asteptat ca Beijingul sa fie critic fata de semnalul de apropiere dintre cele doua state, in conditiile in care China considera Taiwanul drept una dintre provinciile sale "tradatoare".

Tsai Ing-wen este unul dintre cei patru lideri pe care Donald Trump i-a contactat telefonic in cursul zilei de vineri. Presedintele ales al SUA a mai discutat cu presedintele filipinez, cu liderul afgan si cu cel din Singapore.

Ce spune Trump despre convorbirea telefonica

Donald Trump le-a raspuns insa pe reteaua de socializare Twitter celor care il critica pentru ca a vorbit la telefon cu presedintele Taiwanului.

Presedintele ales a vrut sa clarifice, mai intai, cui i-a apartinut initiativa de a purta aceasta discutie. "Presedintele Taiwanului m-a sunat pe mine pentru a imi transmite felicitari pentru victorie. Multumesc!" a fost primul mesaj transmis de Trump pe acest subiect.

Ceva mai tarziu, Trump a revenit cu un nou mesaj: "E interesant ca Statele Unite vand anual Taiwanului echipamente militare de miliarde de dolari, dar eu nu ar fi trebuit sa accept un apel telefonic de felicitare".

Sursa: ziare.com
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii