A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1734847547.9164.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Trei pericole ascunse ale aerului conditionat
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SANATATE
22-07-2012, ora 12:32

Trei pericole ascunse ale aerului conditionat

Articol de Madalina Irimia

Persoanele care lucreaza in cladiri de birouri cu aer conditionat racesc mai des, au frecvent dureri de cap si stari de oboseala. Pe langa faptul ca se confrunta des cu simptome ale infectiilor respiratorii (rinite, dureri in gat, congestie), persoanele care petrec mult timp in incaperi ventilate artificial isi pierd din imunitate si devin vulnerabile in fata bolilor. Iata pericolele la care va expuneti cand faceti abuz de aer conditionat.

1. Moarte subita

Trecerea brusca de la o temperatura din interior cu 10, chiar 20 de grade mai mica decat cea din exterior poate aduce organismul in soc termic. La risc sunt mai ales cardiacii, dar si persoanele sanatoase pot avea dificultati de respiratie. "Aceasta trecere implica o stimulare cardiovasculara intensa, o suprasolicitare. Vasele de sange se dilata, crescand riscul de infarct, accident vascular sau stop cardio- respirator. Pericolul e si mai mare daca aceste treceri sunt mai numeroase, de exemplu cand tot coboram din masina", avertizeaza medicul de familie Calin Ciubotaru.

2. "Sindromul cladirii bolnave"

Despre acest sindrom s-a vorbit prima data in 2004, in urma unui studiu publicat in "International Journal of Epidemiology", conform caruia persoanele care lucreaza in cladiri de birouri cu aer conditionat se confrunta cu simptome ale infectiilor respiratorii intr-o masura mai mare decat cei care nu lucreaza in astfel de spatii. Acestea includ dureri de cap, in gat si in piept, tuse, stranut, oboseala, dificultati respiratorii, uscarea mucoaselor si congestia sinusurilor. Aceste stari se amelioreaza cand parasiti incaperea.

"Probleme apar atat de la curentii de aer rece, cat si din cauza faptului ca persoanele care lucreaza nonstop in aceleasi conditii de temperatura si umiditate isi pierd capacitatea de adaptare la variatii, iar imunitatea lor scade", adauga medicul Ciubotaru. De asemenea, aparatele de aer conditionat gazduiesc bacterii periculoase, precum Legionella. Aceasta poate provoca legioneloza, o boala ce se manifesta cu dureri de cap, oboseala, greata, febra si dureri toracice si care, netratata la timp, poate fi fatala.

3. Ingrasare

Pe lista factorilor care contribuie la ingrasare se numara, mai nou, si aerul conditionat. Oamenii care petrec mult timp in spatii cu temperaturi constante au o tendinta mai mare de ingrasare, intrucat organismul nu mai depune efort pentru a se adapta variatiilor, este concluzia unor cercetatori americani citati de ABC News.

"Reglarea termica nu necesita arderi de calorii semnificative, insa alaturi de un regim alimentar nesanatos, sedentarism etc., aerul conditionat poate contribui la ingrasare", e mai rezervat medicul roman.

Cum folositi corect aerul conditionat

Pentru a preveni problemele de sanatate, respectati recomandarile medicilor:

Aveti grija ca diferenta de temperatura dintre interior si exterior sa nu fie mai mare de cinci grade. Sunt recomandate valori intre 21 si 25 de grade Celsius;

Reglati aparatul astfel incat aerul sa nu sufle direct, mai ales asupra capului;

Curatati si dezinfectati lunar filtrele aparatelor de aer conditionat cu produse antibacteriene si antifungi;

Schimbati filtrele aparatului la doua-trei luni sau chiar mai des daca aveti si animale de companie si multe plante in casa.

Sursa: EVZ.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii