ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
08-07-2016, ora 10:02

Trei motive stiintifice ca este bine sa faci pauza de munca cat mai des

Articol de Madalina Irimia
Miturile conform carora este important sa ne concentram pe o perioada cat mai mare de timp, pentru a ne recompensa cu o pauza lunga, au fost spulberate cu ajutorul numarului cat mai mare de studii care afirma contrariul: pauzele dese, dar scurte, sunt necesare procesului de focalizare a atentiei.

Un studiu din 2008 realizat in cadrul Universitatii din Illinois a constatat faptul ca resursele atentionale ale creierului tind sa scada dupa o lunga perioada de concentrare asupra unei singure sarcini, afectand astfel performantele.

"La fel ca timpul, energia este finita; dar, spre deosebire de timp, acesta poate fi reinnoita", atentioneaza Tony Schwartz, autor si co-fondator al proiectului The Energy Project, in New York Times.

Potrivit CSID, acestea sunt 3 motive stiintifice pentru care pauzele in munca sunt benefice tuturor oamenilor.

1. Pauzele ne impiedica sa ne plictisim (si, prin urmare, sporesc atentia)

Atunci cand sunteti intr-adevar, la inceputul unei sarcini sau al unui proiect, ideile curg si va simtiti cu adevarat minunat. Dar nu dureaza pentru totdeauna - odata ce treceti de aceasta linie si fortati, puteti observa faptul ca incepeti sa va simtiti nefocalizat sau chiar iritabil. Practic, creierul uman pur si simplu nu a fost construit pentru concentrarea extinsa a energiei psihice asupra unor sarcini. Creierul nostru este vigilent tot timpul, deoarece acesta a evoluat pentru a detecta fiecare modificare necesara pentru a asigura supravietuirea. Vestea buna este ca tot ce de facut este sa luam o scurta pauza pentru a reveni din nou pe drumul cel bun.

2. Pauzele ajuta la pastrarea informatiilor si realizarea conexiunilor

Creierul are doua moduri de functionare : "modul de concentrare", pe care il folosim atunci cand facem lucruri cum ar fi invatarea sau scrisul si "modul difuz", care este modul nostru mai relaxat, in care se produc reveriile si nu gandim atat de profund. Studiile afirma faptul ca modul de concentrare este benefic pentru optimizarea productivitatii, iar modul difuz joaca un rol important, de asemenea, insa in activitatea de relaxare si detasare, sporind totodata functionarea modului de concentrare. Relaxarea asociata cu ”modul difuz" poate permite creierului sa revina cu perspective valoroase asupra unei situatii la care ne concentram in mod initial, fara a gasi rezolvarea, afirma profesorul de inginerie Barbara Oakley.

3. Pauzele ajuta sa ne reevaluam obiectivele

Harvard Business Review examineaza un alt beneficiu oferit de pauzele in munca: ele ne permit sa facem un pas inapoi si sa ne asiguram ca realizam lucrurile potrivite in mod corect. Atunci cand lucrati la o sarcina in mod continuu, este usor sa va pierdeti concentrarea. In contrast, in urma unei scurte pauze, revenirea asupra punctului in care v-ati oprit fortele se va petrece la un nivel mult mai clar, oferindu-va posibilitatea de a reevalua tot ceea ce ati realizat pana in momentul respectiv. Este o practica care ne incurajeaza sa ramanem constienti de obiectivele noastre.

Sursa: descopera.ro
     
Tag-uri: motive, pauze, munca
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii