STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
05-10-2015, ora 16:04
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Trei cercetatori au cerut unor tineri sa isi atinga degetul mare de la un picior . REZULTATUL obtinut ne vizeaza pe noi toti
Articol de Madalina Irimia Recunoasterea degetelor de la picioare nu este deloc atat de simpla cum pare, dupa cum a demonstrat un test stiintific relatat in numarul din septembrie al revistei Perception. Oamenii nu apeleaza la motricitatea fina a degetelor de la picioare, asa cum fac in cazul celor de la maini, scrie lesnewseco.fr.
Trei cercetatori de la Universitatea din Oxford au cerut unui numar de 20 de tineri adulti — 13 barbati si sapte femei—, cu varste intre 22 si 34 de ani, sa isi identifice degetul de la picior care le era atins cand aveau ochii inchisi. Uimitor a fost faptul ca numai degetele mare si mic, identificate in proportie de 94%, nu au pus probleme.
Al doilea, al treilea si al patrulea deget erau recunoscute doar in proportie de 57%, 60% si 79%. Rezultatele au fost si mai slabe cand au fost atinse degetele de la piciorul stang al unui dreptaci si invers.
Potrivit cercetatorilor, aceasta agnozie sau incapacitate a creierului de a recunoaste propriii stimuli s-ar explica prin faptul ca degetele de la picioare sunt mai putin folosite decat cele de la maini, oamenii nefacand apel niciodata la motricitatea lor fina.
Ca rezultat, creierul percepe degetele de la picioare mai degraba in bloc decat separat.
Conform doctorului Nela Cicmil de la departamentul de fiziologie, anatomie si genetica al universitatii britanice mentionate, acest studiu demonstreaza ca sistemul nervos isi poate modifica organizarea in functie de lucrurile invatate si experienta, contribuind la o mai buna intelegere a mecanismelor cerebrale care duc la erori simple ale reprezentarilor corpului.
Agnozia (tulburare nervoasa care consta in incapacitatea de a recunoaste cele vazute, auzite, pipaite etc.) se manifesta in mai multe boli neurologice si psihiatrice.
Sursa: descopera.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email