A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1731801360.3967.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Trebuie sa le ai in bucatarie. 5 condimente pe care sa le folosesti in fiecare zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
25-05-2012, ora 09:43

Trebuie sa le ai in bucatarie. 5 condimente pe care sa le folosesti in fiecare zi

Articol de Madalina Irimia

Ce-ar fi mancarea fara condimente, acele arome puternice care scot in evideta esenta ingredientelor? Nu ar fi neaparat fada, dar cu siguranta ar fi lipsita de culoare si aroma. Partea buna e ca nu trebuie sa investesti sume mari in condimente bune care sa iti transforme meniul zilnic intr-unul de cinci stele. Iti trebuie doar cateva esente de baza pe care sa le adaugi in retele tale. Iata-le pe cele 5 pe care ti propunem noi.

1. Pudra de chili

Desi de multe ori dam la o parte acest condiment considerat iute si prea picant, pudra de chili este extrem de folosita in bucatariile lumii: de la cea Mexicana unde se adauga in chilli con carne, pana la cea indiana sau indoneziana unde se pune in orez sau in traditionalele sosuri sambal. De fapt, pudra de chilli, se poate folosi in aproape orice fel de mancare: sosuri, dressing-uri, marinade, supe, tocanite, fripturi de pui, peste sau vita, mai ales cand nu ai la indemana ardeii mici si iuti.

Pudra de chili are in compozitie mai multe tipuri de ardei cu arome si tarii diferite. Este, insa, mai putin iute decat piperul de Cayenne de aceea nu trebuie sa iti fie teama sa experimentezi cu ea in bucatarie. In combinatia obisnuita pe care o gasesti adesea la magazin are doar 80% ardei iute, iar restul este reprezentat de pudra de usturoi, oregano si chimion.

2. Piperul negru

Este usor de gasit la noi pe piata, desi vei fi tentat sa experimentezi poate si arome noi de piper rosu sau piper Sichuan. Totusi, piperul negru pe care il folosea si bunica in bucatarie ramane sfant. Il poti presara in supe, sosuri sau fripturi pentru o aroma proaspata. Nu numai ca iti va condimenta placut mancarea, dar va spori si aromele celorlalte condimente pe care le folosesti.

Il poti folosi chiar si la prajituri. Piperul se poate adauga in prajituri cu fructe sau in turta dulce. Este delicios si pe fructe proaspete, iar noi iti propunem sa incerci un praf de piper peste capsune inainte sa le adaugi smantana sau frisca.

Piperul este unul dintre cele mai vechi condimente ale lumii si se spune ca odata valora mai mult decat aurul. Este considerat si un condiment “medicament” care lupta cu racelile, cu bolile de inima si anemia. Valorile lui medicinale erau pretuite si de vechii indieni care il foloseau pentru orice durere, dar si de africani care cred si acum ca mirosul transpiratiei produse dupa ce ai mancat mult piper poate alunga tantarii.

3. Scortisoara

Aroma exotica de scortisoara este inconfundabil legata de mirosul de prajituri facute acasa. Gustul dulce si cald te trimite cu gandul la patiserie si biscuiti. Nu te limita numai la dulciuri. Scortisoara poate fi folosita si in marinade, bauturi, dressing-uri pentru salate, carnuri rosii, de pasare sau peste. In Mexic, betele de scortisoara sunt folosite pentru a da o aroma speciala ciocolatei, in timp ce in industria bauturilor spirtoase scortisoara este folosita adesea in lichioruri.

4. Mustarul

Nu ne referim la borcanul cu sos pe care il iei la gratar, ci la boabele de mustar care iti vor aroma mancarea. Trebuie sa stii insa, ca adevarata savoare este data abia dupa ce boabele de mustar sunt zdrobite si pisate. Mustarul alb este folosit pentru muraturi, iar cel negru este folosit in puderele de curry in India. Poti praji semintele de mustar pana cand pocnesc si le poti adauga abia apoi in mancaruri. Poti adauga boabe de mustar zdrobite in dressing-uri sau maioneza, in sosuri cu branza sau sosuri pentru feluri cu varza sau conopida.

5. Vanilia

Data viitoare cand cumperi vanilie miroase-o! Cea adevarata are un miros puternic si o aroma exotica pe care nu o vei uita. Gustul reflecta exact ceea ce narile au mirosit. Este puternic, dar are si o nota florala. Cel mai bine este sa cumperi pastai de vanilie. Desi sunt mai scumpe decat zaharul vanilat sau esenta de vanilie, vor aroma cu siguranta preparatele. Poti sa iti pregatesti singur zahar vanilat acasa daca pastrezi o pastaie de vanilie intr-un borcan cu zahar timp de o luna. Il poti folosi apoi la prajituri, biscuiti, inghetate sau budinci. Daca pastaia de vanilie este de calitate isi va pastra aroma chiar si cativa ani.

Noi am adauga pe lista obligatorie si 3 ierburi aromatice:

Rozmarinul - Este alegerea perfecta atunci cand gatesti fripuri. Da o aroma puternica si proaspata carnurilor fie ca vorbim de peste, pasare, vita sau porc. Este una din ierburile aromatice foarte folosita si pentru rulade din carne si umpluturi pentru friptura, pentru sosuri si dressing-uri.

Patrunjelul - Sunt putine feluri de mancare in care patrunjelul sa nu isi faca loc. Este ideal in salate si sosuri, alaturi de branzeturi, carne de vita, miel sau peste, in omlete, supe sau cu legume fierte.

Busuoicul - Cele mai simple retete in care poti folosi busuiocul sunt salatele. Il poti adauga, insa, si la fripturile de pui, sosuri pesto, sosuri pentru paste si chiar prajituri. Este una dintre cele mai raspandite ierburi aromatice din bucatariile lumii, atat in varianata verde, cat si in cea uscata.

Sursa: Foodstory.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii