ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
19-09-2013, ora 13:17

Transportul elevilor scolarizati in alta localitate decat cea de domiciliu ar putea fi decontat

Articol de Cristian Amariei

Comisia de Invatamant din Camera Deputatilor s-a pronuntat prin vot in favoarea unei propuneri legislative care reglementeaza decontarea, pe baza unui tarif mediu national, a cheltuielilor de transport pentru elevii scolarizati in alta localitate decat cea de domiciliu.

"Comisia de invatamant de la Camera Deputatilor s-a pronuntat, cu 15 voturi pentru si doua abtineri, in favoarea propunerii legislative sustinuta de deputatii PSD Catalina Stefanescu, Tamara, Ciofu, Vlad Cosma si Andrei Dolineaschi, prin care se reglementeaza decontarea cheltuielilor de transport pentru elevii scolarizati in alta localitate decat cea de domiciliu. Cei patru deputati PSD propun ca in cazul transportului elevilor sa fie introdus un plafon maxim, echivalent cu tariful mediu national, calculat de Ministerul Transporturilor pe baza datelor centralizate de la toti operatorii rutieri de transport public de persoane interurban", se arata intr-un comunicat remis, joi, agentiei MEDIAFAX.

Potrivit sursei, pentru operatorii care practica tarife mai mici sau egale cu tariful mediul national, nu vor exista modificari pentru nicio categorie de calatori. In schimb, operatorii care practica tarife mai mari decat media nationala vor fi obligati ca exclusiv in cazul elevilor sa aplice un tarif egal cu media nationala.

"Scopul acestei propuneri legislative este de a combate abandonul scolar in randul copiilor care provin din familii cu venituri mici ce nu pot acoperi cheltuielile de transport ale acestora. Masura se va aplica doar pentru transportul elevilor. Pentru celelalte categorii de calatori, vor ramane valabile tarifele stabilite de operatorul de transport, indiferent de nivelul acestora", a declarat deputatul Catalina Stefanescu, citata in comunicat.

Initiatorii propunerii legislative au convins membrii Comisiei de invatamant, potrivit comunicatului, ca aceasta forma de protectie sociala nu afecteaza nici mediul concurential, nici capacitatea operatorilor de a face profit din activitatea de transport.

"Nivelul plafonului maxim aplicat in cazul elevilor este determinat de piata, intrucat e stabilit pe baza unei medii nationale. Asta inseamna ca sunt multi operatori de transport care obtin profit la acest nivel. Plafonul se aplica doar pentru cei cu tarife mai mari si doar in cazul elevilor, intrucat decontarile se fac de la bugetul de stat", a explicat deputatul Tamara Ciofu.

Adoptarea propunerii legislative va asigura accesul egal la educatie pentru toti elevii si va permite Ministerului Educatiei Nationale sa estimeze corect fondurile pentru decontarea cheltuielilor de transport. In acest fel vor putea fi prevenite disfunctiile care exista in prezent in decontarea calatoriilor pentru elevi, se mai arata in comunicat.

"Raportul favorabil acordat de Comisia de invatamant propune deputatilor sa voteze pentru aceasta propunere legislativa. Dupa votul din Camera Deputatilor, proiectul va intra in dezbatere la Senat, care este camera decizionala in acest caz", se mai arata in comunicat.

Sursa: mediafax.ro

Foto: edu-news.ro

     
Tag-uri: transport, elevi, scoala
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii