ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
16-08-2013, ora 08:21

Transpiri prea mult? Uite cele mai simple remedii!

Articol de Madalina Irimia

Transpiratia e o reactie absolut normala si necesara a organismului. Insa ce e de facut cand simti cum curg apele pe tine fara motiv, iar mirosul te face sa strambi din nas?

Inainte de toate, ar trebui stabilit cat de mult e prea mult in cazul transpiratiei. Cand afara sunt peste 30 de grade Celsius si asfaltul se incinge de-a dreptul, e absolut firesc ca organismul sa-ti ceara drepturile prin toti porii.

Dar, cand temperatura mediului nu e foarte ridicata, palmele sunt mai mereu umede ti te simti lac de apa, atunci e cazul sa-ti ridici semne de intrebare. Mai mult decat atat, si mirosul e un mod prin care organismul incearca sa comunice ca are nevoie de ajutor medical.

In termeni medicali, i se spune hiperhidroza. E un fenomen des intalnit ti poate fi tinut sub control. Numai ca, inainte de inceperea oricarui tip de tratament, trebuie stabilita cu precizie cauza aparitiei transpiratiei excesive, in urma unui control medical detaliat. In functie de momentul in care se manifesta, afectiunea le indica medicilor mai multe posibile probleme de sanatate.

Transpiratia abundenta poate masca boli deosebit de grave, precum diabetul, bolile cardiovasculare, boala Parkinson, cancerul, pneumonia, tulburarile glandei tiroide, insufi cienta hepatica sau renala. Pe de alta parte, in perioada pubertatii, a menstruatiei, a menopauzei, cand hormonii sunt responsabili cu stimularea activitatii glandelor sudoripare, nu e cazul sa ne facem griji, dar nici nu trebuie sa ignoram transpiratia abundenta.

In ciuda igienei riguroase, se intampla ca transpiratia sa emane izuri greu de suportat. Iar cand spunem riguroasa, acest termen atribuit igienei se refera la minimum doua dusuri zilnice, insistand asupra axilelor, palmelor, picioarelor, zonei inghinale si regiunii de sub sani. Diabeticii au un miros specific de mere stricate, in vreme ce un iz de amoniac ii caracterizeaza pe cei ce sufera de o afectiune a ficatului. Mirosul de peste indica afectiuni digestive. Insuficienta hepatica e anuntata de mirosul de sange stricat sau de pamant. O disfunctie a glandei tiroide, precum hipertiroidia, se manifesta prin transpiratie excesiva, urat mirositoare. Insa acelasi lucru se intampla si in cazul ovarului polichistic, al prezentei tumorilor ovariene sau al disfunctiilor glandelor suprarenale. In ciuda miturilor, trebuie mentionat si faptul ca indepartarea parului de sub brat si din regiunea inghinala nu face rau! Mai mult, apa cu bicarbonat poate inlocui cu succes orice deodorant.

"Exista metode moderne de tratament, prin care se poate scapa definitiv de transpiratia excesiva. Numai ca specialistii recomanda ca astfel de interventii sa se realizeze primavara, inainte ca pielea sa intre in contact cu soarele verii. "Debitul sudoratiei creste la caldura excesiva, la emotii sau dupa un efort. Exista o accentuare a fenomenului si in unele boli, ca TBC, hipertiroidie, unele forme de cancer sau dupa unele medicamente, de exemplu produsele anti-Parkinson. Hiperhidroza se produce indiferent de factorii de mediu si poate afecta semnificativ viata sociala, familiala si profesionala a pacientului. Daca metodele traditionale nu au efect, se recomanda utilizarea metodelor moderne care rezolva aceasta problema pe termen lung, fara efecte secundare. Tratamentul medicamentos se face prin injectii cu toxina botulinica, actionand prin blocarea functiei glandelor sudoripare din zona injectata. Tratamentul chirurgical consta in chiuretarea si aspirarea glandelor sudoripare aflate sub piele, iar rezultatele sunt permanente", spune dr. Mihaela Leventer.

Sursa: Libertatea pentru femei

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii