ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
23-01-2015, ora 07:15

Traian Basescu scapa de dosarul FLOTA. DNA: S-a dispus clasarea cauzei

Articol de Madalina Irimia
Fostul presedinte Traian Basescu a scapat de dosarul Flota, care l-a urmarit o buna parte a carierei sale politice. DNA anunta ca, "prin ordonanta procurorului din data de 21 ianuarie 2015, s-a dispus, fata de Traian Basescu, clasarea cauzei avand ca obiect infractiunile de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave in forma continuata, fals intelectual in forma continuata si delapidare, intrucat faptele nu exista".

DNA a clasat dosarul Flota, care il viza pe fostul presedinte Traian Basescu.

"In ceea ce priveste infractiunea de abuz in serviciu, retinuta in sarcina lui TRAIAN BASESCU, se constata ca aceasta fapta nu exista, deoarece prin exercitarea functiilor de decizie in cadrul Ministerului Transporturilor in perioada 1990-1992 si 1996-2000, nu a produs si nu a determinat producerea vreunui prejudiciu in patrimoniul CNM Petromin S.A. Constanta, aceasta pentru ca navele care fac obiectul cauzei s-au vandut in baza aprobarilor legale date de Fondul Proprietatii de Stat (FPS) - actionarul majoritar al CNM Petromin S.A. in cadrul procesului de privatizare initiat de Guvernul Romaniei", spune DNA intr-un comunicat.

"Cele 16 nave aflate in contracte de management cu grupul KLAVENESS au ramas in proprietatea CNM Petromin S.A (cu drept de dispozitie asupra lor) pana in 1999-2000, cand acestea au fost vandute la licitatie. Sumele realizate din vanzarea celor 16 nave au fost in cuantum de 63.134.735 USD. Decizia vanzarii navelor nu a apartinut Ministerului Transporturilor, ci a apartinut FPS si AGA a CNM Petromin S.A., intrucat FPS si nu Ministerul Transporturilor erau actionarul majoritar al CNM Petromin S.A. De altfel, CNM Petromin S.A., ca societate comerciala pe actiuni in domeniul transporturilor navale, la data de 31.12.1992, avea datorii de 14.770.000 USD", adauga DNA.
"Cu privire la infractiunea de fals intelectual in forma continuata, retinuta prin actul de invinuire ca fiind realizata de faptul ca “…in perioada 1991-2000, a emis acte de decizie la nivel de conducere a ministerului in exercitarea atributiilor de serviciu, atat prin atestarea unor fapte si imprejurari necorespunzatoare adevarului, cu privire la constituirea si atributiile CIS, CNM Petromin S.A., ordinele de acordare si retragere a dreptului de arborare a pavilionului romanesc de catre navele angajate in afacerea “Petroklav”, a notei in baza careia a dispus radierea din Registrul Matricol a mineralierului “Bacesti” si a documentelor de plata “P&I” a 500.000 USD din creditul luat prin ipotecarea navei “Bacesti” pentru care asigurarea trebuie sa fie platita de navlositorul Borom Anglia, cat si prin omisiunea cu stiinta a inserarii unor date sau imprejurari reale referitoare la proprietatea reala asupra navelor CNM Petromin S.A. cu prilejul ordinelor de retragere a pavilionului romanesc arborat de aceste nave”, se constata ca aceasta fapta nu exista, deoarece nu se poate sustine au fost atestate fapte si imprejurari necorespunzatoare adevarului ori a fost omisa, cu stiinta, inserarea unor date sau imprejurari", mai spune DNA.

"Cu privire la infractiunea de delapidare, constand in aceea ca „in septembrie 1992, in calitate de ministru al transporturilor si director (presedinte) al B.O.D. Petroklav Inc. Bahamas, dupa incetarea activitatii acesteia a acceptat virarea sumei de 500.000 USD in contul deschis la Citibak Londra, de unde si-a insusit-o, prezentand ulterior un extras de cont in care figureaza nereal virarea sumei la asiguratorul navei Bacesti”, a rezultat ca Traian Basescu nu si-a insusit suma de 500.000 USD, asa cum se retine prin actul de invinuire, ci ca suma a fost platita Clubului de asigurari P&I UK Londra si reprezinta contravaloarea asigurarii navelor din exploatarea Petromin.

De altfel, cu referire la aceasta presupusa fapta, respectiv delapidare, raspunderea penala s-a prescris la data de 30 septembrie 1999, ca urmare a intrarii in vigoare la data de 01.02.2014 a Noului Cod Penal, conform caruia, maximul special al pedepsei pentru infractiunea de delapidare a fost redus la 7 ani", precizeaza institutia.

Sursa: realitatea.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii