ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
25-03-2015, ora 08:47

Traian Basescu, audiat mai bine de doua ore la Parchet: „Mie nu mi-e frica de lege”

Articol de Madalina Irimia
Traian Basescu a ajuns, marti, pentru a doua oara in fata procurorilor, in dosarul in care este urmarit penal pentru santaj. Fostul presedinte a fost audiat, la Parchet, mai bine de doua ore. La plecare, Basescu a spus ca a dat "o declaratie completa" si a aratat ca lui nu ii este "frica de lege".

Traian Basescu a stat mai bine de doua ore, la Parchet.

"A fost o declaratie completa pentru clarificarea lucrurilor. Tot ce este necesar am povestit. Mie nu mi-e frica de lege", a declarat Traian Basescu, la finalul audierii.

Fostul presedinte a fost deranjat de busculada creata la iesirea din sediul Parchetului. "Bai, fratilor, dar nu-i posibil asa ceva", a spus Basescu, ajutat de SPP-isti sa ajunga la masina. Ca si la venire, Traian Basescu a fost huiduit de un grup de protestatari.

Lucian Bolcas, avocatul Gabrielei Firea nu a vrut sa dea nici el mai multe detalii legate de audiere, insa a scos in evidenta faptul ca nu a putut sa-l intrebe ce a dorit.

"Totul s-a desfasurat intr-o stare de normalitate si civilizatie (...) Nu l-am putut intreba ceea ce as fi vrut eu", a declarat avocatul Lucian Bolcas.

Avocatul senatorului PSD a amintit de importanta tonului declaratiilor facute de fostul sef de stat.

"Cred ca in afara de a discuta strict juridic si constitutional e foarte important tonul cu care au fost facute aceste declaratii. Daca revedeti secventa o sa va dati seama de natura lor", a precizat Lucian Bolcas.

La sosire, Traian Basescu a fost asteptat la Parchetul General de un grup foarte zgomotos de protestatari, care l-au intampinat cu fluieraturi si strigandu-i "La puscarie!". Fostul presedinte a suportat situatia cu zambetul pe buze si, intrebat cum se simte in postura de a fi audiat la Parchet, a raspuns sec: "Este una normala in Romania".

Inainte de sosirea lui Traian Basescu la Parchet au ajuns si avocatii celor doua parti.

Reprezentantul Gabrielei Firea, avocatul Lucian Bolcas, a exclus posibilitatea unei impacari intre cele doua parti: "E un caz foarte simplu, in primul rand datorita inregistrarilor televizate pe care le stie toata lumea. Doamna procuror a dispus numai luarea unei declaratii, dar aparatorii sai pot sa faca cereri, sa ceara probe. Nu ma astept la nimic din partea fostului presedinte, cum nu ma astept la nimic din partea suspectului Traian Basescu. Doamna Firea nu ia in calcul o eventuala impacare".

Claudiu Dinu, avocatul lui Traian Basescu, a declarat ca prezenta fostului presedinte la Parchet este o procedura standard: "Urmeaza procedural sa aplicam dispozitiile legii, domnul presedinte putand sa se bucure de garantiile si drepturile procesuale pe care le are recunoscute. Va decide pe moment daca va da o declaratie".

Avocatul Lucian Bolcas a explicat la Romania TV, ca, procedural, Traian Basescu ar urma sa dea o declaratie, marti, in fata procurorului de caz.

Bolcas a explicat ca fostul presedinte are dreptul insa sa nu dea nicio declaratie. "Suspectul are dreptul la tacere sau sa dea declaratie", a spus Bolcas, adaugand ca spera ca dosarul sa fie finalizat luna viitoare.

Pe de alta parte, Lucian Bolcas a comentat o solicitare pe care Traian Basescu ar fi facut-o astfel incat, la audierile de la Parchet, sa nu participe si avocatul care o reprezinta pe Gabriela Firea.

Bolcas spune insa ca nu exista niciun text de procedura care sa permita inlaturarea prezentei sale la efectuarea actelor de urmarire penala.

"In aceste conditii este obligatoriu sa se acorde un termen. Aceasta cerere are un singur precedent in cazul Sorin Rosca Stanescu, in care s-a facut o cerere asemanatoare. si aceasta pentru ca niciun text de procedura nu pemite inlaturarea unui avocat de la participarea la efectuarea actelor de urmarire penala. Nu exista vreo ratiune procedurala pentru asa ceva. Resentimentele personale ale suspectului Traian Basescu, care s-au revarsat si anterior asupra mea, nu ma intereseaza, ma lasa perfect rece", a declarat Bolcas, la Antena 3.

Unul dintre avocatii lui Traian Basescu a fost, luni, la Parchetul General pentru a studia dosarul de santaj al fostului presedinte. Acesta a plecat dupa doar 30 de minute si a refuzat sa dea declaratii.

Traian Basescu a fost, saptamana trecuta, la Parchetul General, unde a fost chemat in calitate de suspect in dosarul in care senatorul PSD, Gabriela Firea, l-a acuzat de santaj.

"In cauza constituita ca urmare a plangerii formulate de catre doamna Firea Gabriela, procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica au dispus, prin ordonanta din data de 11 martie 2015, efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de domnul Basescu Traian sub aspectul savarsirii infractiunii de santaj. in 18 martie 2015, Traian Basescu s-a prezentat la sediul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a-i fi adusa la cunostinta invinuirea, context in care aparatorii acestuia au solicitat un termen pentru consultarea dosarului", se arata in comunicatul Parchetului General.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii