ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
03-12-2015, ora 08:56

Traian Basescu: „Dacian Ciolos se dovedeste a fi un bun politician. Iohannis a facut o mare greseala”

Articol de Madalina Irimia
Fostul presedinte Traian Basescu a comentat, miercuri, la Romania TV, prezenta premierului Dacian Ciolos la sedinta solemna de la Senat, dar si absenta presedintelui Klaus Iohannis de la eveniment, spunand ca seful Executivului are nevoie de voturile Senatului si se dovedeste "un bun politician". Basescu a aratat ca Iohannis a facut "o mare greseala" neorganizand receptia de Ziua Nationala, asumandu-si astfel "reponsabilitatea de a-si manifesta dispretul fata de aceasta sarbatoare".
Traian Basescu a spus ca decizia premierului Dacian Ciolos de de a participa la sedinta solemna de la Senat arata ca acesta este un bun politician.

"Nu cred ca putem vorbi de o ruptura intre presedinte si premier. Trebuie sa tineti cont ca presedintele nu are nevoie de voturile Senatului, pe cand premierul are nevoie de voturile Senatului. Iar Dacian Ciolos se dovedeste a fi un bun politician.
Hai sa terminam cu povestea tehnocratului Dacian Ciolos. Este un bun politician, incearca sa-si pregateasca terenul pentru ca alegerile sa-i treaca. Cred ca este un comportament firesc, de om politic", a spus Traian Basescu.

In ceea ce priveste absenta sa de la sedinta de la Senat, Traian Basescu a spus: "Este drept, n-am trecut pe la partid, dar nu am o invitatie, ca sa lamurim lucrurile. Daca participarea se face pe anunt public, in mod categoric o resping de principiu . Aici se incearca substituirea presedintelui, ori Ziua Nationala nu poate fi mutata de la un demnitar la altul. Eu cred ca dl Iohannis a facut o mare greseala neorganizand receptia de Ziua Nationala. Pare a fi un obicei al dansului, o neglijare a acestui eveniment istoric, atata timp cat a fost primar de Sibiu nu a participat niciodata la manifestarile de Ziua Nationala.

O astfel de receptie care marcheaza Ziua Nationala nu poate fi organizata decat de presedinte. Daca presedintele nu a organizat-o, si-a asumat reponsabilitate de a-si manifesta dispretul fata de aceasta sarbatoare. (...)

Nu trebuie sa ajungem, cum am ajuns deja. De Ziua Nationala, dau mesaje catre popor toti neavenitii, inclusiv Oprea da mesaje catre popor, care pe unde apuca. Ori si acesta este un element care tine strict de atributiile presedintelui.

Nu ma voi duce la un substitut de celebrare a Zilei Nationale, organizat de un neales in functia de presedinte al Romaniei si dezavuez faptul ca presedintele Romaniei n-a organizat receptia sub un pretext pueril, avand in vedere ca a organizat cupa de sampanie cu guvernul lui. Cu poporul lui, nu poate?"

Traian Basescu a criticat si faptul ca sedinta solemna de la Senat se organizeaza dupa data de 1 Decembrie. "Este in neregula. Nu vreau sa jignesc pe nimeni.... (...) Chiar daca am primit invitatia la partid, n-o onorez. Aceasta sesiune solemna lasa loc la multe interpretari. Daca ar fi fost organizata pe data de 1 decembrie, dimineata sau cu o zi inainte, va asigur ca n-as fi refuzat invitatia, dar altfel nu vreau sa fiu parte la o ceremonie de tip substitut pentru ce ar fi trebuit sa faca presedintele daca respecta si poporul roman. (...)

Parem asa, ca niste d-astia fara capatai care isi confunda ceremoniile de ziua nationala. si scuza asta lansata de Ccotroceni, atentatele de la Paris, Colectivul ... sunt drame, dar sa stiti ca zilele nationale se sarbatoreau si pe timp de razboi.

In Afganistan, cand ne cadeau militari la datorie, a fost o singura data cand sa nu se sarbatoreasca Ziua Nationala? Mi se pare o motivatie care nu are fundament. Ziua Nationala e deasupra oricarui alt eveniment si receptia care sa marcheze Ziua Nationala prin vointa presedintelui trebuia sa aiba loc.

Aveti cumva idee daca dupa groaznicele atentate din SUA, presedintele SUA a suspendat receptia de la Casa Alba? A fost un motiv pueril", a precizat Basescu.

Fostul presedinte a adaugat ca Iohannis "pur si simplu nu a vrut sa organizeze" receptia.

"Nu stiu, as intra in speculatii, e o chestiune de vointa daca vrea sau nu vrea, daca intelege si isi asuma importanta Zilei Nationale a tarii sau nu, motivele probabil ni le va explica dl Mihalache.

Eu as fi facut receptia si daca era cu o zi inainte cutremur in Bucuresti. Era un moment de solidaritate", a conchis Basescu.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii