A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664403.1526.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Traditii si obiceiuri de Sfintii Trei Ierarhi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
30-01-2014, ora 11:06

Traditii si obiceiuri de Sfintii Trei Ierarhi

Articol de Madalina Irimia

Pe 30 ianuarie sunt sarbatoriti Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvantatorul si Ioan Gura de Aur. Ziua este legata de o serie de obiceiuri si traditii romanesti.

In fiecare an, in ziua de 30 ianuarie, sunt praznuiti Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvantatorul si Ioan Gura de Aur. Ei au trait la sfarsitul secolului al IV-lea si inceputul celui urmator si fiecare dintre ei a avut o contributie esentiala la teologia crestina, fiind numiti "Protectori ai invatamantului teologic". Cei trei teologi sunt praznuiti si separat, insa, pentru a arata unitatea de invatatura, Biserica a randuit si o zi de praznuire comuna, informeaza crestinortodox.ro

Sfintii Trei Ierarhi se sarbatoresc fiindca marcheaza intrarea crestinilor in biserica si de aici a inceput credinta in Dumnezeu. Sarbatoarea se tine pentru ca cei trei sfinti sa ajute femeilor sa toarca mai cu spor si pentru fericirea fetelor, dupa cum precizeaza Antoaneta Olteanu in Calendarele poporului roman.

De Sfintii Trei Ierarhi nu se lucreaza, caci, cand oamenii pleaca la drum, le ies lupii inainte si ii mananca. Despre cine lucreaza in aceasta zi se spune ca i se vor stramba mintile.

Fetele nu lucreaza si nu mananca in aceasta zi altceva in afara de paine cu sare.

Se spune totodata ca, daca este ger de Sfintii Trei Ierarhi, vara va fi calduroasa.

Sarbatoarea Sfintii Trei Ierarhi este denumita popular TRISFETITELE. Conform moldovenii.md, e posibil ca sarbatoarea crestina sa fi fost precedata de o sarbatoare pagana a femeilor. In acest sens, se zice ca TRISFETITELE ar fi fost trei fetite care, pe vremea cind Dumnezeu umbla pe pamant, i-ar fi dat apa de baut. De aceea, cand nu ploua, oamenii se roaga lor sa se mijloceasca la Dumnezeu pentru a da ploaie.

In aceasta zi, trebuie sa dam o lumanare de pomana, pentru ca intreaga viata sa fie luminata.

Sarbatoarea se tine pentru reusita familiei si a treburilor gospodaresti. Se face totodata praznic in onoarea sufletelor mortilor neimpartasiti.

Conform credintei populare, preotul nu spune astazi ce sarbatoare este, caci altfel ii va muri sotia.

Foto: crestinortodox.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii