A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719833635.9316.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Traditii si obiceiuri de Sfantul Dumitru Izvoratorul de Mir
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
26-10-2014, ora 08:11

Traditii si obiceiuri de Sfantul Dumitru Izvoratorul de Mir

Articol de Cristian Amariei

Sarbatoarea Sfantul Dumitru Izvoratorul de Mir reprezinta, in traditia pastorala straveche, inceputul iernii.

De Sfantul Dumitru sunt aprise focuri, care au rol de purificator si protector impotriva relelor, a necazurilor si a fiarelor codrilor. In plus, focul este menit sa apere copiii care danseaza in jurul lor sau sar peste el. Cei tineri sar peste foc, chiuie si joaca, in speranta ca se vor casatori in curand.

In ziua de Sfantul Dumitru femeile trebuie sa imparta copiilor fructe uscate, mere, nuci, covrigi si, in unele zone, se imparte pentru sufletul celor morti grau fiert in lapte, scrie Garbo.ro.

De sarbatoarea Sfantului Dumitru, in unele sate romanesti, se obisnuieste taierea coamei cailor tineri, sub trei ani, pentru ca aceasta sa creasca frumos. In Bucovina, semanarea usturoiului dupa sarbatoarea de Sfantul Dumitru este considerat de rau augur prin care atragi necazurile asupra tale.

In traditia populara, sarbatoarea Sfantului Dumitru marcheaza sfarsitul verii pastorale, fiind numita si Samedru sau Ziua Soroacelor, pentru ca in aceasta zi se rezolvau si se lichidau toate socotelile, chiriile, imprumuturile, slujbele sezoniere si alte intelegeri incheiate cu sase luni in urma, la Sangiorz (23 aprilie) si se incheiau noi invoieli, scrie boncafe.ro.

Sfantul Dumitru este considerat si patronul pastorilor. Este ziua in care ciobanii afla cum va fi iarna. Acestia isi aseaza cojocul in mijlocul oilor si asteapta sa vada ce oaie se va aseza pe el. Daca se va culca o oaie neagra, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie alba, iarna va fi aspra. Un alt mod de a afla cum va fi iarna, este sa urmaresti mersul oilor in dimineata sarbatorii SFANTULUI DUMITRU. Daca dimineata se va trezi intai o oaie alba si va pleca inspre sud, iarna va fi grea; daca se va trezi o oaie neagra si va pleca spre nord, iarna va fi usoara.

Sursa: romaniatv.net

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii