A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735960122.8004.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Traditii si obiceiuri de Sfanta Parascheva! Ce nu ai voie sa faci in aceasta zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
14-10-2014, ora 07:56

Traditii si obiceiuri de Sfanta Parascheva! Ce nu ai voie sa faci in aceasta zi

Articol de Madalina Irimia
Credinciosii o sarbatoresc pe 14 octombrie pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, considerata ocrotitoarea Iasului si a intregii Moldove, iar traditiile si obiceiurile pentru aceasta zi s-au pastrat de-a lungul timpului

De Sfanta Parascheva nu se lucreaza, nici la serviciu si nici in acasa, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi si durerilor de cap. La tara, batranii nu faceau nici focul.

Nu se spala si nici nu se coase, altfel te alegi cu negi la mana. Fetele tineau la aceasta superstitie pentru a ramane cinstite, iar batranii, pentru belsug. Ea apare in vise si impartaseste leacuri populare celor bolnavi sau ii atinge cu toiagul pe cei care nu respecta avertismentele ei.

Nu se mananca nuci, castraveti si poame in forma de cruce.

Sfanta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea, in satul Epivat din Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol (Instanbul-ul de astazi). Se spune ca, pe cand avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit intr-o biserica cuvintele Mantuitorului: „Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o fac sa-si daruiasca hainele sale saracilor.

Aceasta a fost ingropata ca o straina, iar moastele i-au fost descoperite ulterior, cand unor crestini li s-a aratat in vis sfanta care le-a zis sa-i dezgroape osemintele pamantesti. De atunci, moastele au fost puse la loc de cinste in diferite biserici si catedrale, iar in prezent se afla la Catedrala Ortodoxa din Iasi.

Sursa: observator.tv
Foto: doxologia.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii