Astazi, 24 aprilie, ortodocsii praznuiesc Floriile sau Duminica Floriilor, cea mai importanta sarbatoare care vesteste Pastele si care este dedicata Intrarii Mantuitorului Iisus in Ierusalim. Totodata, toti cei care la botez au primit nume de flori isi sarbatoresc onomastica. Oamenii merg la biserica, au dezlegare la peste si nu-si uita traditiile si obiceiurile locului.
Salcia este nelipsita la sarbatoarea Floriilor. Credinciosii merg la slujba cu ramurile
si dupa ce sunt sfintite le pun la icoane, geamuri, usi, porti sau le utilizeaza in gospodarie.
In ziua de Florii se curata mormintele si se impodobesc cu ramuri de salcie.
Pe ramurile pomilor fructiferi, pe butucii vitei de vie, pe stupi si la ferestre se agata ramuri de salcie, pentru ca toti membrii familiei sa se bucure de prosperitate si de sanatate. De asemenea, pe ogoare si in gradini, se ingroapa mugurii salciei sub prima brazda, tot pentru efectul lor miraculos, care atrage belsugul.
Vitelor li se pun in mancare matisori de salcie, pentru a fi sanatoase tot anul si pentru a face vitei sanatosi.
Cei care au tinut post se pot delecta cu mancaruri din peste. De Florii, este dezlegare la peste si se spune ca preparatele au putere de vindecare asupra celor care le prepara si apoi le mananca.
Pentru sanatatea familiei, se aerisesc hainele, se termina curatenia casei si se stropeste toata gospodaria cu agheasma.
Este bine ca fetele care nu sunt casatorite sa scoata zestrea afara, la soare si s-o impodobeasca cu flori. Este un obicei prin care, in ziua de Florii, pastrand randuiala Postului, tinerele se roaga Mantuitorului Iisus sa le dea sanatate si sa le aduca ursitul mai repede.
Superstitii in jurul Sarbatorii Floriilor
Se spune ca un credincios care se impartaseste de Florii are sansa sa i se implineasca orice dorinta. Acesta trebuie sa-si puna in gand o dorinta, cand se apropie de preot, sa primeasca sfanta impartasanie.
In Muntenia, in ziua de Florii oamenii nu se spala pe cap, pentru ca este duminica in care infloresc pomii, si din acest motiv, cei care nu respecta traditia vor incarunti.
Conform vorbelor din popor, asa cum va fi vremea in Duminica Floriilor, la fel va fi si in prima zi de Paste.
Superstitiile de Florii legate de vreme nu se incheie aici. Unele spun ca broastele vestesc prin cantecul lor o vara lunga si frumoasa.
Ce trebuie sa faci in Duminica Floriilor pentru a avea noroc
Fetele isi viseaza ursitul. in unele zone, fetele pun in noaptea de Florii busuioc sub perna, pentru a deveni mai frumoase si pentru ca, in acel an, cu putin noroc, sa se marite.
In unele zone ale tarii, locuitorii de la sate se incing cu ramurile de salcie peste mijloc. Astfel, spun ei, sunt protejati de boli si devin mai rezistenti.
Cei care mananca muguri de salcie dupa slujba de sfintire se vor tamadui de boli si isi vor intari sistemul imunitar si pe viitor.
Superstitiile de Florii spun ca persoanele care nu vor sa cinsteasca asa cum se cuvine aceasta sarbatoare se vor umple de pistrui;
Se mai spune ca din aceasta zi, urzicile infloresc si nu mai sunt comestibile.
Sursa: realitatea.net