A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735042328.5098.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Traditii in Ajunul Craciunului
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
24-12-2013, ora 12:23

Traditii in Ajunul Craciunului

Articol de Madalina Irimia

Ziua Craciunului, ziua Nasterii Domnului, se bucura de o speciala si laborioasa pregatire inca din ziua premergatoare acestei sarbatori, vorbindu-se sugestiv de Ajunul Craciunului (24 decembrie). La sate, indeosebi, sunt pastrate mult mai bine datinile acestei perioade a anului.

In Ajunul Craciunului, gospodinele se indeletnicesc cu facutul covrigilor, colaceilor si colacilor (care, in traditia populara trebuie sa aminteasca de infasurarea unei maini cu degetele intinse apartinand Craciunesei, care a ajutat-o pe Maica Precista la nasterea pruncului si careia i-au fost taiate mainile). Colacii sunt pregatiti pentru colindatorii care vor veni sa ureze pe la casele gospodarilor. Covrigii sunt dati colindatorilor marunti, colaceii sunt pentru colindatorii mai numerosi, iar colacii vor fi ai flacailor si ai colindatorilor neamuri.

De asemenea, se pregatesc turtele, care se mai numesc si 'scutecele' sau 'pelincile' - 'pelincutele Domnului', amintind de cele care au fost de trebuinta la nasterea Mantuitorului. Acestea sunt presarate din timp cu apa calduta, cu zahar pisat, amestecat cu nuca sau cu samanta de canepa. In seara de Ajun, stapana casei, merge in 'casa mare', aseaza pe masa de sub icoana o sticla de vin rosu, la dreapta sticlei farfuria cu turte, o alta farfurie cu bob, perje (prune) fierte, iar in cele patru colturi ale mesei cate un colac. Intre cei din partea dreapta se pune cate un fuior de canepa despre care, spun unii ca ar fi barba lui Mos Craciun.

Impodobirea Mesei din seara lui Ajun difera de la o localitate la alta, dar au in comun faptul ca toate bucatele sunt de post. Nimeni din cei ai casei nu are voie sa guste pana ce preotul nu blagosloveste masa, nu gusta din felurile de mancare si nu cinsteste un pahar cu vin. La plecare, parintele ia banii de sub fata de masa, doi colacei si o parte din vinul din sticla, iar dascalii poarta traistele de colaci.

Sfintirea mesei de Ajun si vestirea Nasterii Domnului este o datina veche indeplinita de preoti si insotitorii acestuia. In popor se spune ca Ajunul Craciunului presupune un post aspru. E indicat chiar sa se ajuneze si pana nu se iveste prima stea de seara, care aminteste de steaua observata de catre magii de la Rasarit. Pana atunci nu trebuie sa se manance nimic si astfel omul va fi sanatos, va avea mult noroc si va fi mai demn pentru Sfanta Impartasanie.

Exista credinta ca in Ajunul Craciunului cerurile se deschid si de acest moment nu se pot bucura decat oamenii buni, iar cetele ingeresti pot fi auzite doar de cei curati la suflete. Deschiderea cerului permite oricarui crestin sa isi puna o dorinta, care cu certitudine, se va indeplini.

In aceasta seara de Ajun, sunt o serie de obiceiuri, care sunt indeplinite cu sfintenie de membrii familiei sau comunitatii, pentru ca, in anul ce vine, toate treburile sa mearga bine. Spre seara lui Craciun, stapanii caselor au datoria sa adune de prin sat toate lucrurile imprumutate pentru ca locul lor este acasa. De asemenea, inainte de rasaritul soarelui se trezesc si pun mana pe uneltele cu care muncesc, ca sa se foloseasca cu usurinta la lucrul pamantului intreg anul. Din acelasi motiv, femeile isi gasesc putin timp sa foloseasca furca, fuiorul, acul pentru a se bucura de spor in noul an. Fetele nemaritate roaga mamele sa-l determine pe preot sa zaboveasca un timp pe laita si sa manance cate ceva, ca astfel petitorii lor sa nu intarzie.

Printre aceste nenumarate preocupari, omul de la tara nu uita niciodata de raportul pe care trebuie sa-l intretina cu natura. Femeia care se ocupa de colacii pentru Craciun se duce in gradina sau in livada si cu mainile pline de aluat le meneste 'mar, astfel rodnic sa fii cum sta aluatul pe mainile mele'. Alte gospodine dupa ce dau painea in cuptor nu uita imediat sa spuna 'cum e cuptorul si lopata plina de paine asa sa fie copacii, pomii plini de poame'.

In pregatirea Ajunului Craciunului sunt implicati si copiii de toate varstele, care, cu mult timp inainte, si-au pregatit tovarasiile pentru a umbla cu colindatul ce deschide ciclul sarbatorilor de iarna.

Sursa: AGERPRES

Foto: cotidianul.ro

     
Tag-uri: traditii, Ajun, Craciun
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii