STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
07-10-2016, ora 09:11
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Toxinele raman in casa luni de zile dupa ce o persoana renunta la fumat
Articol de Madalina Irimia Toxinele si compusii chimici din tigarete raman in casa timp de cateva luni chiar daca o persoana a renuntat la fumat, arata un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din San Diego. Cercetarea a fost publicata in jurnalul Tabocco Control.
“Avem tendinta sa vedem fumul in aer si cand dispare nu ne mai gandim la el. Insa, fumatul a lasa in urma compusi chimici carcinogeni in praf si in diferite suprafete, cum ar fi covoarele, tapetul sau placile de tavan. Nu exista un nivel de siguranta la expunerea persoanelor la fumul de tigara”, explica coordonatorul studiului Georg Matt pentru New York Times.
Cercetatorii au recrutat 90 de fumatori care au declarat ca intentioneaza sa renunte la fumat prin mai multe programe de interventie. Oamenii de stiinta au vizitat periodic casele participantilor la studiu timp de 6 luni, timp in care au prelevat probe de suprafata peretilor, panourilor usilor, mostre de praf de pe nivelul podelei sau al plafonului.
Apoi, cercetatorii au analizat probele obtinute pentru a constata prezenta sau absenta unor compusi chimici prezenti in tigarete (nicotina, cotinina si NNK – o substanta puternic cancerigena pulmonar).
Echipa de oameni de stiinta din San Diego si-a pus intrebarea: „in cat timp devine o casa absolut curata si sigura dupa ce o persoana renunta la fumat?”.
Raspunsul analizelor probelor a aratat ca dintre cele 90 de persoane recrutate in studiu, numai 8% au ramas fara fum de tutun si alte toxine in casa dupa sase luni de studiu. De altfel ,nivelurile nicotinei si de NNK au ramas neschimbate, chiar si dupa sase luni dupa ce persoana a renuntat la fumat. Probele de pe suprafetele analizate, dar si cele de urina au aratat ca oamenii continua sa fie expusi in casele lor la compusi chimici toxici din tigari mult timp dupa ce ei sau alti membrii ai familiilor lor au renuntat la acest viciu.
Acest rezultate confirma si faptul ca desi o persoana isi propune sa renunte la fumat acest lucru este foarte greu – iar recidivele sunt frecvente (adica persoana se reapuca de fumat). Oamenii de stiinta au subliniat ca tigara lasa in spatiile interioare compusi toxici care pot face rau organismului – si nu numai -, insa in special copiilor.
Acest studiu urmeaza un raport Reuters care arata ca 24 de milioane de copii nefumatori sunt expusi la fumat pasiv in Statele Unite, din cauza parintilor fumatori. Asta inseamna ca 4 din 10 prescolari sunt afectati de fumatul pasiv. in 2015, Asociatiei Americane a Inimii (AHA, American Heart Association) a raportat ca expunerea copiilor la fumat pasiv poate conduce la probleme de sanatate pe termen lung si la o speranta de viata mai scazuta si cerut toleranta zero din partea autoritatilor in privinta acestei situatii.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a publicat recent datele statistice cu privire la numarul deceselor asociate cu fumatul . Fumatul ucide anual aproximativ 6 milioane de oameni dintre care mai mult de 5 milioane din totalul acestor decese reprezinta rezultatul utilizarii directe de tutun. De asemenea, datele OMS arata ca dintr-un miliard de fumatori, aproape 80% dintre acestia provin din tarile cu venituri mici si medii.
Sursa: csid.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email