ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
12-09-2016, ora 13:09

Topul piedicilor din calea accesarii fondurilor nerambursabile

Articol de Madalina Irimia
Capacitatea redusa a administratiei de a implementa proiecte viabile este cel mai important motiv pentru care Romania nu reuseste sa foloseasca toti banii dati de Comunitatea Europeana.

Potrivit Ministerului Economiei, care este parte - alaturi de alte 11 ministere - in Acordul de Parteneriat privind dezvoltarea prin accesul la fonduri nerambursabile, cele mai mari bariere identificate in accesul la banii europeni este neadecvarea la noua schema de accesare a fondurilor UE a administratiei centrale si locale, adica lipsa capacitatii administrative care sa genereze, implementeze si monitorizeze proiecte mature, finantabile din FESI, precum si complexitatea procedurilor de proiect”.

Din punctul de vedere al unor autoritati locale, lipsa personalului specializat si a unor ghiduri practice explicite completeaza lista piedicilor care stau in calea accesului comunitatilor la banii europeni.

Desi se afla la inceput, inclusiv in exercitiul de finantare 2014 – 2020 au aparut brese in absorbtia completa a fondurilor pentru anul in curs. Din cauza intarzierii deblocarii programelor, multe dintre liniile de finantare deschise au generat deja ”economii” - sume pe care beneficiarii au anuntat ca le doresc, dar nu le-au luat fiindca n-au prezentat proiecte sustenabile.

Este cazul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), care are 20 de linii de finantare, din care 90% sunt in sarcina Ministerului Agriculturii. Fondul PNDR este, pentru tot exercitiul de finantare, de circa opt miliarde de euro. Dar din alocarea anului 2016 s-a facut deja o economie.

”Statele membre solicita in fiecare an o suma pe care o estimeaza ca fiind necesara la decontul fondurilor pentru proiectele de dezvoltare rurala. in general, estimarea este mai mare ca fondurile efectiv utilizate. CE blocheaza in conturi sumele respective, dar pentru a reduce costurile bugetare in cursul anului financiar, pe baza analizei utilizarii fondurilor solicitate de statele membre, hotaraste redirectionarea unei parti din fonduri catre alte destinatii. in acest an, se propune redirectionarea unor sume catre migranti”, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Oficialul a precizat ca bugetul alocat statelor membre nu este afectat. ”Cu alte cuvinte, ce nu a utilizat Romania in acest an trebuie utilizat in anii viitori. Deci redirectionarea unor fonduri, neprevazuta initial in bugetul UE, nu duce la niciun fel de pierderi pentru Romania”, a precizat Achim Irimescu.

Mai multe detalii pe capital.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii