ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
19-04-2016, ora 16:02

Topul oraselor cu cele mai accesibile locuinte din tara

Articol de Madalina Irimia
Scaderea dobanzii ROBOR cu scadenta la trei luni sub pragul de 1% si decizia guvernului de a reduce marja de dobanda practicata de banci la acordarea creditelor Prima Casa de la 2,5% la 2% a avut ca efect cresterea substantiala a gradului de accesibilitate al locuintelor in primul trimestru al acestui an.

Inceputul lui 2016, a continuat tendinta de ieftiniere a creditelor ipotecare aparuta in urma cu doi ani, ceea ce face ca, astazi, accesul la locuinta sa fie cel mai facil din ultimii 14 ani.

Pentru prima data in istoria postdecembrista a Romaniei, indicatorul ROBOR cu scadenta al trei luni, in functie de care se calculeaza ratele la creditele Prima Casa, a scazut sub nivelul de 1% si pe parcursul primului trimestru si-a continuat declinul, stabilizandu-se in ultimele zile la 0,77%. Nivelul actual este cu 43% sub cel inregistrat in urma cu un an. In plus, guvernul tehnocrat a decis sa scada marja de dobanda practicata de banci la acordarea creditelor Prima Casa de la 2,5% la 2%. Cei doi indicatori intra in componenta dobanzii anuale efective (DAE), care la majoritatea bancilor participante la programul Prima Casa se invarte in jurul a 3,3%.

Efectul acestei ieftiniri masive a „banilor“ s-a resimtit imediat in piata imobiliara. Practic, gradul de indatorare rezultat din accesarea unui credit „Prima Casa“ pe 30 de ani, pentru achizitia unui apartament cu doua camere (50 mp), a scazut, in medie, cu peste 20% in orasele resedinta de judet din tara, pe parcursul ultimului an, conform unei analize realizate semestrial de revista Capital. Astazi, o familie cu venituri medii din Bucuresti, interesata sa cumpere o astfel de locuinta, trebuie sa accepte un grad de indatorare de 19,7%, in timp ce in urma cu un an acest indicator era de 24,3%.

Continuarea pe capital.ro
     
Tag-uri: top, orase, locuinte
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii