A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664423.3986.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Topul celor mai periculoase fructe si legume
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
16-05-2016, ora 08:54

Topul celor mai periculoase fructe si legume

Articol de Madalina Irimia
In ultimii ani, merele au fost fructele de pe piata cu cele mai multe pesticide. Un top facut de Enviromental Working Group (EWG) a dezvaluit un top al celor mai nocive fructe si legume, in functie de nivelul de pesticide descoperit. Este sezonul capsunilor, dar, ele conduc in topul alimentelor tratate cu pesticide. Agricultura industriala se bazeaza pe substantele chimice care apara recoltele de daunatori, dar acestea sunt periculoase si pentru sanatatea noastra.

Desi sunt o sursa bogata de antioxidanti, capsunile care se gasesc in magazine contin cea mai mare cantitate de pesticide. Potrivit EWG, 98% din mostrele de capsuni examinate de autoritatile sanitare au prezentat urme de pesticide. Peste 40% dintre acestea contineau chiar si 10 sau mai multe pesticide, cu unele dintre ele prezentand urme de 17 tipuri de pesticide.

Desi capsunile iau titlul pentru cel mai nociv fruct, acestea nu sunt singurele la care trebuie sa fiti atenti. Pe lista celor 12 cele mai nesigure alimente care se afla printre preferatele romanilor sunt si merele, cu cel putin un tip de pesticide in 98% dintre mostrele testate ssi cartofii, care contin cea mai mare cantitate de pesticide dintre alimentele testate. Alimentele nesigure reprezinta un pericol pentru sanatate si sunt o adevarata sursa de infectii pentru cei care le consuma. Microorganismele sau substantele chimice din aceste alimente sunt asociate cu peste 200 de afectiuni , unele dintre ele foarte grave.

Si Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara pentru Siguranta Alimentelor din Romania confirma ca merele de pe piata se afla in topul fructelor tratate cu pesticide, alaturi de citrice si capsune.

Topul fructelor si legumelor care contin cele mai multe pesticide

1. Capsuni

2. Mere

3. Nectarine

4. Piersici

5. Ielina

6. Struguri

7. Cirese

8. Spanac

9. Ardei gras

10. Rosii

11. Rosii cherry

12. Castraveti

Agentia pentru Protectia Mediului are o politica prea blanda in privinta pesticidelor si ar trebuie sa o revizuiasca tinand cont de noi studii care expun efectele negative asupra sanatatii, este de parere Sonya Lunder, senior analist la EWG. Un studiu publicat in Environmental Health Perspective arata ca o dieta bazata pe alimente organice are un impact dramatic, eliminand persticidele din organismal copiilor dupa cinci zile.

Nu este neaparat nevoie sa cumperi numai produse organice (poate fi destul de costisitor) explica Lunder: “Ghidul EWG referitor la prezenta pesticidelor este un instrument pe care consumatorii il pot folosi cu incredere cand merg la cumparaturi. Lista fructelor si legumelor curate, cele cu putine pesticide, alaturi de cea a celor 12 Alimente Nocive pot fi de mare ajutor.”

In privinta alimentelor sigure, niciunul dintre cele prezente in acest top nu a continut mai mult de mult de patru pesticide. Avocado este cel mai sigur aliment cu mai putin de 1% dintre mostrele testate continand urme de pesticide.

Topul celor mai sigure fructe si legume

1. Avocado

2. Porumb dulce

3. Ananas

4. Varza

5. Mazare (congelata)

6. Ceapa

7. Sparanghel

8. Mango

9. Papaya

10. Kiwi

11. Vinete

12. Pepene galben

13. Grepfruit

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii