ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SANATATE
04-12-2012, ora 14:01

Topul celor mai frecvente boli ale sezonului rece si cum pot fi ele prevenite

Articol de Madalina Irimia

Iarna este cunoscuta drept cel mai de temut imanic al sanatatii, deoarece odata cu scaderea temperaturilor sistemul imunitar are de suferit, avertizeaza medicii. In sezonul rece organismul este expus la numeroase boli care pot provoca o serie de complicatii nedorite, mai spun specialistii. Potrivit acestora, printre cel mai des intalnite afectiuni in aceasta perioada a anului sunt gripa, pneumonia, laringita, infectiile urinare si degeraturile. Mai jos puteti regasi care sunt simptomele bolilor si cum pot fi ele prevenite.

-Gripa este o infectie respiratorie contagioasa, cu potential mic de amenintare daca este tratata la timp, spun medicii. Simptomele gripei apar la aproximativ trei zile dupa expunerea la virus, si includ: febra, frisoane, tuse, durere in gat, nas infundat, durere de spate, brate si picioare. Desi manifestarile sunt asemanatoare cu cele cauzate de raceala, in cazul gripei sunt totusi mai severe si dureaza mai mult timp. Medicii spun ca vaccinul antigripal reprezinta cea mai sigura metoda de a tine la distanta aceasta boala. Vaccinul are rolul de a reduce severitatea simptomelor si de a proteja organismul impotriva complicatiilor care ar putea sa apara. In plus, adoptarea unui mod de viata igienic, asigurarea unui aport constant de vitamine si minerale din fructe si legume, hidratare si somn suficient contribuie la tinerea sub control a virusului.

- Pneumonia este o boala ce se manifesta prin inflamatia cailor pulmonare sau a tesutului pulmonar, in termeni populari fiind cunoscuta si drept “aprindere de plamani”. Potrivit medicilor, cauzele acestei afectiuni pot fi virale, bacteriene, micotice sau toxice, agentii patogeni responsabili de boala circuland fie pe calea aerului, fie pe cale limfatica sau transportati din alte focare infectioase ale organismului. “Manifestarile se pot recunoaste prin febra, frisoare, tuse, respiratie defectuoasa si durere la nivelul cutiei toracice, iar pentru a preveni, sunt indicate urmatoarele actiuni: vaccinuri antigripale, respectarea stricta a regulilor de igiena, evitarea contactului cu persoane care au deja afectiuni ale tractului respirator, dar si ocolirea aglomeratiilor in perioade de aparitie a epidemiilor”, a declarat dr.Teofil Rosu, medic specialist boli interne in cadrul unei clinici private din Capitala.

- Laringita reprezinta o inflamatie ce se produce la nivelul laringelui. Cauzele pot fi: infectia virala a laringelui sau infectiile bacteriene, intalnite, ce-i drept, in cazuri mai rare. Expunerea la praf, fum de tigara si alte substante iritante, boli de reflux gastro-esofagian, leziuni precanceroase, toate acestea pot provoca modificari ale structurii mucoasei, cauzand disconfort. “Masurile de prevenire a formelor de laringita sunt in general masurile de prevenire a infectiilor acute de cai respiratorii superioare, in cazul in care laringita survine pe un organism sanatos, insotind una din formele de imbolnavire ale sezonului rece - raceala simpla, guturai, viroza respiratorie sau gripa. Ca masuri generale de prevenire amintim: imbracamintea si incaltamintea adecvata pentru sezonul rece, si evitarea bauturilor reci de la frigider”, precizeaza dr. Teofil Rosu.

Integral pe gandul.info

foto: sanatate.ele.ro

     
Tag-uri: iarna, boli, sezon
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii